Krajniak o škandále s miliónmi eur pre schránkové firmy: Podozrivé sú štyri osoby. Ide o chrapúnsky podvod

Milan Krajniak

Krajniak sa ospravedlnil, že Investigatívne centrum Jána Kuciaka neinformoval v polovici septembra, keď sa zaujímali o informácie, zdôvodnil to žiadosťou zo strany polície.

Ide o jednu z najväčších káuz z obdobia súčasnej vlády. Pezinský úrad práce neoprávnene vyplatil peniaze zo štátnej pomoci firmám, ktoré možno označiť za schránkové. Podľa zistení Investigatívneho centra Jána Kuciaka mohlo ísť až o 24 miliónov eur. Podrobnejšie zistenia ICJK možno nájsť tu.

Minister Krajniak, pod ktorého spadá Úrad práce, bol médiami obvinený, že nemal záujem osobne na vznesené obvinenia reagovať. V diskusnej relácii TV JOJ sa ho zastal jeho predseda Boris Kollár. V relácii vo štvrtok večer povedal: „To je, ako keď máte zamestnankyňu v banke na pobočke a ona sa rozhodne večer si z kasy zobrať 100 000 eur,“ ilustroval problém Kollár. Podľa neho za to nie je zodpovedný ani bývalý či súčasný riaditeľ Ústredia práce, sociálnych vecí a rodiny a ani sám minister Krajniak. Naopak, ostatní koaliční partneri boli zdržanliví. Krajniak, ktorý mal plánovanú dovolenku, sa k téme najskôr vrátil v tlačovej správe, dnes vydal ďalšie osobné vyhlásenie.

V ňom tvrdí, že o žiadnu kauzu, ktorá by spochybňovala jeho konanie, nejde, keďže hneď ako sa o tejto sprenevere dozvedel, konal a kontaktoval políciu.

V svojom vyhlásení píše: Dňa „20. augusta 2021 o 10:43 som dostal informáciu o tom, že boli identifikované podozrivé platby v rámci podpory udržania pracovných miest. Hneď v ten deň som kontaktoval p. ministra vnútra Romana Mikulca a vtedajšieho policajného prezidenta Petra Kovaříka. Priamo 20. augusta bolo podané trestné oznámenie a ešte v tento deň bolo políciou aj prijaté. Následne sa v termíne 23. – 30. 8. 2021 uskutočnila kontrola v rámci Úradu práce, sociálnych vecí a rodiny (ÚSPVR) v Pezinku. Na základe jej výsledku bolo ešte 30. augusta 2020 podané doplňujúce trestné oznámenie, ktoré bolo 31. augusta 2021 prijaté.“

Krajniak podnikol aj personálne kroky, píše:

„K 1. septembru 2021 som pristúpil k výmene na pozícii generálneho riaditeľa Úradu práce. Nepodozrievam bývalého riaditeľa, že by bol v tomto podvode zapojený, len som chcel, aby celoslovenskú kontrolu už vykonal nový generálny riaditeľ Karol Zimmer. Celoslovenská kontrola identifikovala 339 žiadostí, ktoré vykazovali podozrivé znaky – ale ukázalo sa, že s výnimkou Pezinka nebola ani jedna neoprávnená. (…) Podozrivé sú štyri konkrétne osoby, ktoré pracovali na bežných, nemanažérskych pozíciách v Pezinku. Chcem zdôrazniť, že nezlyhala kontrola a aj to podrobne vysvetlím. Pri automatickej kontrole systém správne upozorňoval na podozrivé okolnosti. Páchatelia však sfalšovali podpisy a sfalšovali aj výsledok kontroly. Umožnili tak nelegálne čerpanie pomoci. Nadriadená kontrola ale následne identifikovala podozrivé platby a rozbehla proces vyšetrovania.“ Na tlačovej konferencii uviedol, že podľa neho išlo o „chrapúnsky podvod súvisiaci so sfalšovaním listín, podpisov a následnej kontroly“.

Krajniak sa tiež ospravedlnil Investigatívnemu centru Jána Kuciaka, že im neposkytol všetky informácie, keď o ne v polovici septembra žiadali, dôvodom bola požiadavka polície.

K téme dodal: „Dnes keď nám to vyšetrovatelia dovolili, som bezodkladne informoval o všetkých veciach, ktoré bolo možné zverejniť. Osobne som sa postavil pred kamery a novinárom som zodpovedal na všetky otázky. Následne som sa presunul na sociálny výbor v parlamente, kde som rovnako osobne prišiel celú vec vysvetliť poslancom.“

Centrum sa v zisteniach venovalo aj prípadu firmy Santory, ktorá by mala mať sídlo v paneláku na Miletičovej ulici v Bratislave, na mieste však nenašli ani jej schránku. Naposledy podala účtovnú závierku v roku 2012 a od roku 2017 ju vlastní Grék. Od štátu však dostala najmenej 700-tisíc eur.

(tasr, fed)


Ďalšie články