Putin: Boj za rovnaké práva na Západe sa mení na agresívny dogmatizmus hraničiaci s absurditou

Putin odpovedá na otázky obèanov Vladimír Putin. Foto: TASR/AP

Ruský prezident Vladimir Putin v čerstvom vyhlásení ostro skritizoval niektoré prejavy progresívnej kultúry na Západe. Ohradil sa voči rasizmu praktizovanému naruby, netolerancii iných názorov, cenzúre národných velikánov, ktorí nespĺňajú moderné nároky, či výmyslom o tom, že dieťa si môže samé určite pohlavie. Kritici upozorňujú, že Putinovo Rusko nemožno považovať za vzor slobody.

Kampaň za rovnaké práva a niektoré kultúrne fenonémy v západných štátoch zachádza do absurdity. Uviedol to ruský prezident Vladimir Putin na samite prestížneho Valdajského klubu.

„Boj za rovnaké práva a proti diskriminácii sa mení na agresívny dogmatizmus hraničiaci s absurditou, keď sa veľkí autori minulosti – ako Shakespeare – už nevyučujú na školách a univerzitách, pretože oni a ich myšlienky sú vnímané ako zaostalé. Klasikovia sú považovaní za zaostalých, pretože nerozumejú dôležitosti otázok rasy alebo pohlavia,“ povedal.

Šéf Kremľa, ktorý je sám lídrom obrovskej multikultúrnej krajiny, si myslí, že bojovať proti prejavom rasizmu je dôležitá a ušľachtilá vec, ale v novej kultúre rušenia (cancel culture) sa to vraj mení na obrátenú diskrimináciu a rasizmus naruby.

Ruský štátnik argumentuje, že obsedantný dôraz na rasu ľudí ešte viac rozdeľuje. Pričom poukázal na to, že cieľom ľudí, ako bol Afroameričan Martin Luther King, bolo odmietnuť segregáciu na základe farby pokožky raz a navždy. Tento fenomén opäť prinieslo do verejného diskurzu kontroverzné hnutie Black Lives Matter.

Prezident poznamenal, že v Hollywoode vydávajú kompetentní inštrukcie o tom, koľko hercov akej farby pleti a pohlavia má byť vo filmoch obsadených. „Podobá sa to na Odbor agitácie a propagandy Ústredného výboru komunistickej strany Sovietskeho zväzu,“ konštatoval ruský prezident.

Z chlapca sa môže stať dievča?

Putin sa rovnako nechal počuť, že pokiaľ ide o rasovú a genderovú politiku, je ohromený niektorými vecami, ktoré sa dejú v krajinách, ktoré sa označujú za „vlajkové lode pokroku“. Odmietol tiež myšlienku, že si dieťa môže nezávisle určiť pohlavie.

Rovnako nerozumie používaniu výrazov ako „rodič číslo jeden“ alebo „rodič číslo dva“, ktoré nahrádzajú tradičné pojmy ako matka a otec. Pozastavil sa tiež nad skutočnosťou, že politicky korektný slovník už obsahuje aj pojmy ako „ľudské mlieko“ namiesto normálneho „materského mlieka“.

„Nehovoriac o jednoducho monštruóznych veciach, ako keď sa dnešné deti od útleho veku učia, že z chlapca sa môže ľahko stať dievča a naopak, čím sa im fakticky vnucuje údajná voľba, rodičia sú z tohto procesu vylúčení a nútení dieťaťu umožniť rozhodnutie, ktoré by mu mohlo zlomiť život,“ dodal.

Rusko, naopak, podľa Putina dosiahlo formu „kolektívnej imunity“ voči extrémizmu a sociálno-politickému kolapsu v dôsledku sovietskych skúseností.

Putin pripomenul, že to boli práve sovietski boľševici, ktorí boli absolútne netolerantní voči iným názorom. „Malo by vám to pripomínať niečo, čo sa deje v západných krajinách. Je zarážajúce, že teraz na Západe vidíme praktiky, ktoré Rusko nechalo v dávnej minulosti,“ konštatoval ruský líder.

Kritické hlasy po Putinovom prejave pripomenuli, že je zvláštne, ak odmietanie „cancel culture“ prichádza od ruského autokratického prezidenta, ktorý zďaleka nepovoľuje bezbrehú slobodu slova v krajine. Putin je taktiež obviňovaný z väznenia a likvidácie svojich politických oponentov. Pripomeňme, že viaceré západné krajiny zaviedli voči Rusku ďalšie sankcie po tom, ako ruský súd poslal do väzenia najväčšieho Putinovho kritika Alexeja Navaľnáho.

Lavrov sa vyjadroval podobne

Dodajme, že Putin svojím prejavom nadviazal na šéfa tamojšej diplomacie Sergeja Lavrova, ktorý v apríli uviedol, že v Spojených štátoch amerických bujnie rasizmus proti belochom a politická korektnosť dotiahnutá do extrému bude mať poľutovaniahodné následky.

Ruská federácia podľa Lavrova podporuje boj proti rasizmu, ale nazdával sa, že je dôležité neskĺznuť do opačného extrému, ktorý je vraj prítomný na akciách spomínaného rasového hnutia Black Lives Matter (BLM). V súvislosti s nimi hovoril aj o „agresivite“ voči ľuďom bielej farby pleti.

„Boli sme pioniermi hnutia propagujúceho rovnaké práva pre ľudí všetkých farieb pleti,“ prehlásil politik o svojej domovine a obvinil svojich náprotivkov za veľkou mlákou z toho, že sa do sveta snažia rozšíriť „kultúrnu revolúciu“.

„Hollywood mení svoje pravidlá tak, že všetko odráža diverzitu modernej spoločnosti,“ uviedol Lavrov jeden z príkladov s dodatkom, že to považuje za formu cenzúry. „Videl som černochov v Shakespeareových komédiách. Akurát neviem, kedy uvidím bieleho Othella,“ podotkol s odkazom na slávneho protagonistu tmavej pleti z rovnomennej tragédie.


Ďalšie články