Prieskum: Väčšina Francúzov sa obáva veľkej výmeny belošského a kresťanského obyvateľstva

Taliansko povolilo zakotvi na Sicílii záchrannej lodi s 572 migrantmi Migranti na Sicílii. Foto: TASR/AP

Nadpolovičná väčšina Francúzov súhlasí s tým, že krajine hrozí veľká výmena pôvodného európskeho obyvateľstva. Podobný počet ľudí sa taktiež obáva tohto fenoménu. Tak znejú výsledky prieskumu v krajine galského kohúta.

Veľká časť francúzskych občanov sa obáva vyhynutia pôvodného belošského obyvateľstva krajiny, odhalil prieskum spoločnosti Harris Interactive pre denník Challenges. Tieto obavy pritom nemajú len národno-konzervatívni voliči, ale aj republikáni či socialisti.

Ide o tému, ktorá sa opäť dostala do verejnej diskusie vo Francúzsku vzhľadom na blížiace sa prezidentské voľby. Najviac tomu podľa denníkov Challenges a Le Figaro dopomohol stále nepotvrdený prezidentský kandidát Eric Zemmour, niekedy nazývaný aj francúzsky Trump.

https://standard.sk/124420/hviezda-zemmour-vzide-z-francuzska-konzervativna-alternativa-proti-bruselsko-berlinskemu-progresivizmu/

Otázka v prieskume bola vytvorená podľa definície tvorcu samotného konceptu „veľkej výmeny“ Renauda Camusa: „Európskemu belošskému a kresťanskému obyvateľstvu hrozí vyhynutie z dôvodu moslimskej imigrácie z prostredia Magrebu [severozápad Afriky, pozn. red.] a černošskej Afriky. Myslíte si, že podobný fenomén sa odohráva vo Francúzsku?“

Obavy po celom politickom spektre

S týmto výrokom súhlasilo až 61 percent všetkých opýtaných Francúzov. Veľké rozdiely neboli badané medzi vekovými ani sociálnymi skupinami (rozptyl bol od 57 do 63 percent). Viac rozdielov bolo vidieť až pri zmýšľaní voličov jednotlivých strán.

Až 92 percent podporovateľov strany Marine Le Penovej (RN) si myslí, že „veľká výmena“ sa pravdepodobne alebo jednoznačne odohráva. Podobne to vidí 72 percent voličov pravicových republikánov (LR) a dokonca 52 percent sympatizantov centristicko-liberálnej strany LREM súčasného prezidenta Emmanuela Macrona.

Za je aj 44 percent socialistov (PS) i 44 percent podporovateľov ľavicovej LFI. Najmenej vo „veľkú výmenu“ veria voliči Zelených (Les Verts), odpovedalo tak len 30 percent opýtaných. Z nestranných respondentov súhlasí so spomenutým výrokom 56 percent ľudí.

Väčšina Francúzov (67 percent) sa tohto fenoménu obáva či už mierne, alebo výrazne. V porovnaní medzi pohlaviami vedú veľmi mierne ženy. Najviac „veľká výmena“ znepokojuje ľudí od 35 do 49 rokov, voličov Marine Le Penovej (93 percent) a republikánov (83 percent). Strach badať aj u viac ako polovice voličov Macrona či socialistov.

Autorom teórie „veľkej výmeny“ je Renaud Camus. Hoci často označovaný za konšpiračného teoretika, tvorba Camusa si získala popularitu na francúzskej nacionalistickej scéne. Zaujímavé je, že Camus je otvoreným homosexuálom a do istej miery podporuje aj manželstvá rovnakého pohlavia. Na základe tohto postoja odôvodňuje aj svoje obavy pred šírením islamu.


Ďalšie články