Hotely a penzióny dostali počas leta ozdravnú dávku vakcíny. Do konca roka ich zrejme nečaká nič dobré

Výh¾ad z Chopka na Nízke Tatry Turisti na Chopku. Ilustračné foto: TASR/Miroslava Mlynárová

Vyčerpaný cestovný ruch, ktorý počas lockdownu zaznamenal výrazné straty, zachraňujú slovenskí turisti. Koronakríza ich „prinútila“ dovolenkovať doma.

Majitelia slovenských hotelov a penziónov si počas júla a augusta po niekoľkých mesiacoch lockdownovej brzdy výrazne vydýchli. Prispeli k tomu najmä domáci návštevníci, ktorí aj pod vplyvom pandemickej situácie viac vyhľadávali tuzemské destinácie a menej cestovali do zahraničia.

Napríklad v auguste, v dosiaľ najúspešnejšom mesiaci pre slovenský cestovný ruch, ich bolo v ubytovacích zariadeniach 530-tisíc. Medziročne je to viac o štyri percentá, v porovnaní s predcovidovým rokom 2019 dokonca o 15 percent.

Výrazný prepad zahraničných hostí

Ako tento týždeň informoval Štatistický úrad SR, hostia zo Slovenska plne nenahradili prepad návštevnosti cudzincov. Ubytovacie služby využilo v auguste 130-tisíc zahraničných turistov. Hoci išlo o najvyšší počet cudzincov za posledných dvanásť mesiacov, ich návštevnosť bola medziročne nižšia o 23 percent. V porovnaní s rokom 2019 je dokonca úbytok 60-percentný.

Súviselo to najmä s prísnymi karanténnymi opatreniami, ktoré museli na Slovensku cudzinci dodržať. Spôsobilo to výrazný výpadok predovšetkým tradičných návštevníkov z okolitých krajín, napríklad z Česka či Poľska. Mnohí z nich dokonca kvôli tomu rušili objednané pobyty v slovenských destináciách.

V auguste tak navštívilo ubytovacie zariadenia cestovného ruchu na Slovensku takmer 668-tisíc osôb. Toto číslo je porovnateľné s vlaňajškom, ale je to stále výrazne menej ako v predpandemickom roku 2019, keď ubytovacie služby využilo 792-tisíc hostí.

Druhým najlepším mesiacom z hľadiska cestovného ruchu bol tohtoročný júl, v ktorom dosiahol počet návštevníkov ubytovacích zariadení na Slovensku 585-tisíc. Za úplne tragické možno považovať prvé štyri tohtoročné mesiace, keď si ubytovacie služby hotelov a penziónov objednalo len 27- až 50-tisíc hostí.

Stmievanie v najtmavších okresoch

Od januára do augusta tohto roku sa v slovenských zariadeniach cestovného ruchu ubytovalo 1,8 milióna návštevníkov, čo predstavuje medziročný pokles o takmer 30 percent. V porovnaní s rovnakým obdobím pred pandémiou bol celkový počet hostí nižší o takmer 60 percent. Pri cudzincoch zaznamenali štatistici až viac než štvorpätinový prepad návštevnosti.

Zhoršujúca sa pandemická situácia v súčasnosti vôbec nenahráva cestovnému ruchu. Hoci sú opatrenia covid automatu miernejšie ako na jar, zaradenie okresov do čiernej farby už výrazne obmedzuje fungovanie tejto brandže. V „najtmavších“ okresoch, ktorých bude od pondelka (25. 10.) desať, sa totiž musia zatvoriť všetky prevádzky poskytujúce hotelové a ubytovacie služby. Reštaurácie fungujú iba prostredníctvom okienkového predaja. V čiernych okresoch navyše platí zákaz organizovania svadieb, karov a osláv, z ktorých cestovný ruch tiež výrazne profituje.

Svoju nespokojnosť s tým už vyjadrujú hotelieri i majitelia reštaurácií. Mnohí argumentujú tým, že ďalší dlhodobejší výpadok už ekonomicky nezvládnu. Požadujú, aby takéto tvrdé obmedzenia neplatili aspoň pre plne zaočkovaných ľudí, prípadne pre tých, ktorý prekonali covid a je u nich predpoklad, že majú vytvorené protilátky. Zatiaľ im vláda ani konzílium odborníkov nevyhoveli. Hotelieri tak musia čakať, ako sa vyvinie pandemická situácia.

Ubudlo dovolenkárov, zmenilo sa cestovateľské správanie

Počet Slovákov starších ako 15 rokov, ktorí si minulý rok dovolili aspoň jeden dovolenkový pobyt s prenocovaním, klesol medziročne o 42 percent. Rekreáciu alebo inú formu trávenia voľného času doma či v zahraničí si tak dopriali len necelé dva milióny ľudí. Ešte v roku 2019 sa na rôznych cestovateľských aktivitách zúčastnili až tri štvrtiny populácie, teda 3,4 milióna ľudí. Znamená to, že počas prvého pandemického roka 2020 sa cestovania vzdalo až 1,4 milióna Slovákov.

Dovolenkári pri Vinianskom jazere v okrese Michalovce. Ilustračné foto: TASR/Roman Hanc

Mnohí ľudia, ktorí sa aj v prvom roku spojenom s pandémiou COVID-19 rozhodlo cestovať, nahrádzali cezhraničné cesty domácimi. Dokazujú to aj dáta Štatistického úradu SR. Podľa nich dosiahol vlani počet Slovákov, ktorí absolvovali aspoň jeden pobyt s prenocovaním v tuzemsku, 1,5 milióna ľudí. Medziročne, oproti predpandemickému roku 2019, je to dokonca o päť percent viac.

Bol to jediný parameter v rámci aktivít cestovania, ktorý počas roka 2020 medziročne vzrástol a neklesal. Podiel ľudí, ktorí cestovali na dovolenkové pobyty len na domácom území, tak vlani dosiahol rekordných 76 percent. V rokoch pred pandémiou sa pohyboval na úrovni 40 až 50 percent.

Najvyšší prepad voči roku 2019 – až o 84 percent – bol v skupine osôb kombinujúcich počas roka domáce aj zahraničné dovolenky. Vlani absolvovalo súčasne aspoň jednu tuzemskú cestu aj pobyt za hranicami len 223-tisíc ľudí, pred pandémiou (v roku 2019) to bolo 1,4 milióna Slovákov. Radikálne o vyše polovicu klesol aj počet ľudí, ktorí absolvovali iba zahraničnú dovolenku.

Výrazne nižší medziročný útlm cestovateľských aktivít, ako sa prejavil v celkovej populácii, bol v kategórii obyvateľov vo veku od 25 do 44 rokov. Ich cestovanie pokleslo o 36 percent. Naopak, najvýraznejší úbytok bol v kategórii seniorov nad 65 rokov, teda vo vekovej skupine najviac ohrozenej pandémiou, kde sa cestovania vzdala viac ako polovica ľudí, ktorí pred koronakrízou ešte cestovali.


Ďalšie články