Tipy na víkend: Filmová prehliadka Be2Can, výstava Matúša Zajaca a Russell Crowe v troch filmoch

russell Russell Crowe vo filme Dobrý ročník. Foto: Youtube/reprofoto

Pred nami je víkend a s ním aj výber filmov na voľné dni. V televízii nás čakajú kvalitné filmy s Russellom Croweom. Ak máte chuť na filmovú produkciu mimo pohodlia svojho domova, v kinách Mladosť, Lumiere a Film Europe je pripravená prehliadka snímok z filmových festivalov z Benátok, Berlína a Cannes.

PIATOK

Oscarový film z roku 1997 L.A. – Utajené skutočnosti nám približuje príbeh z 50. rokov minulého storočia. Muži z oddelenia vrážd a z protidrogového niekedy spolu spolupracujú, inokedy zasa nie. Pri odhaľovaní vrážd používajú rozličné metódy. Je to snímka s hviezdnym obsadením v hlavných úlohách s Kevinom Spaceym a Russellom Croweom. Je to jedna z prvých Croweových úspešných snímok, ktoré sa zapísali do pamäti divákov. Film L.A. – Utajené skutočnosti odvysiela Jednotka o 22:10.

Rímsky generál Maximus sa postará o ďalšie víťazstvo nad germánskymi kmeňmi. Po tejto vojne sa už mieni stiahnuť a viesť pokojný život so ženou a synom. Vládca Marcus Aurelius zomiera a chce Maxima požiadať, aby sa stal vládcom on. To sa ale nepáči jeho synovi Commodusovi, ktorý chce dať Maxima zabiť. Našťastie sa mu podarí uniknúť smrti, ale dostáva sa do gladiátorskej školy. V aréne je skoro neporaziteľný a jeho sláva rastie. Keď sa vracia do Ríma, chce rozpustiť senát, na to však potrebuje získať si na svoju stranu ľud. Film Gladiátor opäť s Russellom Croweom sa začne o 23:20 na TV JOJ a v sobotu pôjde repríza o 20:30 na TV JOJ Plus.

Fotograf Matúš Zajac vystavuje od piatka 22. októbra 2021 do 5. decembra 2021 v Trnave v Galérii 7 AS. Výstava je prehliadkou nielen diela Matúša Zajaca, ale aj jeho žiakov. Má názov Rok s dokumentom. Vernisáž sa koná už tento piatok 22. októbra o 18:00 v priestoroch galérie.

SOBOTA

Do tretice opäť film s Russellom Croweom. Film Dobrý ročník z roku 2006. Russell stvárnil londýnskeho experta na investície Maxa, ktorý je vo svojom odbore bezohľadný. Po smrti svojho strýka Henryho odchádza do Francúzska, kde po ňom dedí vinicu a má s ňou jasné plány. Chce ju predať a vrátiť sa späť do Londýna. No dom treba opraviť a počas tohto obdobia sa jeho postoj úplne mení. Keď sa stretne s majiteľkou miestnej kaviarne, zamiluje sa do nej a zisťuje, že Londýn už nie je miesto, kam by sa chcel vrátiť. Film Dobrý ročník je naplánovaný o 14:20 na TV JOJ.

Dvojka odvysiela v sobotu šiestu časť talianskeho seriálu Nula, nula, nula. Seriál odhaľuje tajomstvá svetového obchodu s kokaínom. Sleduje jeho cestu od výroby, prepravy až po dodanie konečnému spotrebiteľovi. Seriál vznikol na základe rovnomennej knihy Roberta Saviana a začne o 22:00. 

NEDEĽA

V nedeľu vyvrcholí projekt Päť storočí gitary na Slovensku, ktorý priniesol sériu koncertov gitarovej a lutnovej hudby od 16. po 21. storočie spojenú s územím dnešného Slovenska. Od začiatku septembra zaznievali v slovenských mestách diela autorov, pričom v programe má zastúpenie každé storočie. V repertoári hudobníkov bol Hans Neusiedler, Vietoris Codex, Pestrý zborník, Paul Charles Durant, Joseph Kaspar Mertz, Pavol Krška a Karol Kompas.

Posledný koncert v rámci projektu bude v nedeľu v Bratislave. V Galérii Nedbalka o 18:00 vystúpi Mertz Guitar Duo (Vladimír Ondrejčák, Karol Kompas).

Počas celého víkendu si môžete zájsť do kina na filmy, ktoré pripravil ôsmy ročník prehliadky filmov Be2Can. Ide o dvanásť snímok a cez víkend sa môžete tešiť napríklad na film Miluj svojho robota, Uvoľniť päste, Prirodzené svetlo a ďalšie. Prezentácie snímok sa uskutočnia v kine Lumiere, Mladosť a Film Europe.

Netflix ponúka veľa braku; ak chcete niečo nájsť a nechcete sa spoliehať na rebríčky masového vkusu, chvíľu to potrvá. Preto dovoľte jeden tip: Severní Marseilles (Bac Nord, Francúzsko 2020) je výborná kriminálka z tohto nespútaného francúzskeho mesta. Policajti sa chystajú na zásah v takzvanej no-go zóne, konečne dostanú povolenie, akcia je drsná, labyrint v bytovke dokonalý, ale to najhoršie prichádza potom. Posledná tretina filmu je doslova psychoteror, ktorému čelia policajti zo strany štátu, ministra, médií a vedenia polície. Strhujúca snímka pomáha porozumieť Francúzsku pred budúcoročnými voľbami. 

Plus ešte jeden tip na dokument z Netflixu. Od 20. októbra pridali nový dokument s názvom Zase spolu. Keď si tri dievčatá adoptujú rôzne americké rodiny a vďaka testom DNA sa zistí, že sú sesternice, spoločne vyrážajú do Číny, aby našli svojich biologických rodičov.

Otis Laubert patrí medzi najvtipnejších a najveselších výtvarníkov súčasnosti. Je hravý, nápaditý a originálny. A tiež pracovitý, ako potvrdzuje aj táto výstava, keďže Otis Laubert nám ukáže, čo všetko si zachytil do denníkov a nestihol ešte vytvoriť. Ak chcete vidieť novú výstavu Otisa Lauberta, zájdite do Galérie Jána Koniareka do Trnavy. Kurátorka Annamária Juhásová o výstave napísala: „Na pozadí všetkých fyzicky realizovaných diel stoja Laubertove denníky. Sú to malé zápisníky, do ktorých si zakresľuje svoje nápady, aby ich mohol realizovať neskôr. Denníky dnes ukrývajú už viac ako desaťtisíc ideí. Mnohé z nich sa v priebehu rokov dočkali realizácie, počtom však ďaleko prevažujú návrhy nikdy nerealizovaných diel. Od konceptu, performancie či land artu, cez asambláže, objekty a sochy, až po výtvarné zásahy do architektúry a priestorové inštalácie.“ Výstava s názvom Spiace idey začala 14. októbra a potrvá do 21. novembra. 

S Otisom Laubertom mal nedávno Štandard aj profilový rozhovor, môžete si ho prečítať tu.


Ďalšie články