Týždeň s pápežmi: Sloboda sa nerealizuje v láske z telenovely

CNA_545d2544c54e5_42089 Pápež František pri odhalení busty emeritného pápeža Benedikta XVI. Bohumil Petrik/CNA

Tento týždeň prehovorili aktuálny aj emeritný pápež. František vo svojich prejavoch podčiarkol, že „veda bez starostlivosti je neplodná“ a že treba „znovu objaviť komunitný, a nie individualistický rozmer slobody“. Benedikt XVI. dúfa, že sa „čoskoro môže spojiť“ so zosnulými priateľmi.

Pápež František v príhovore pre členov talianskej biomedicínskej nadácie podčiarkol, že pacient je stredobod pozornosti ešte pred samotnou chorobou. To je „základ skutočne komplexnej a ľudskej liečby“:

„Klásť do stredu starostlivosti človeka bez toho, aby sa zabudlo na dôležitosť vedy a výskumu. Lebo starostlivosť bez vedy je márna tak, ako veda bez starostlivosti je neplodná. Tieto dve veci idú ruka v ruke a iba spolu robia z medicíny umenie, ktoré zahŕňa hlavu a srdce, ktoré spája vedomosti a súcit, profesionalitu, kompetenciu a empatiu.“

Pontifik na audiencii podčiarkol, že veda a jej produkty majú nielen prikryť rany, ale liečiť do hĺbky, čo platí i pre vakcíny proti ochoreniu COVID-19:

„Je naliehavo potrebné pomôcť krajinám, ktoré ich majú menej, ale treba to spraviť s prezieravými plánmi, ktoré nie sú motivované iba náhlením bohatých národov, aby boli bezpečnejšie. Lieky musia byť distribuované dôstojne, nie ako dary z ľútosti. Aby sme ozaj činili dobro, musíme podporovať vedu a jej integrálne uplatňovanie: porozumenie súvislostiam, odstraňovanie (zlých) liečebných postupov a pestovanie kultúry zdravotnej starostlivosti.“

Sloboda sa realizuje v milosrdnej láske, nie v láske z telenovely

Na generálnej audiencii rímsky biskup pripomenul veriacim i pútnikom, že „sloboda sa realizuje v milosrdnej láske“. Nejde však o „lásku z telenovely“, nie vášeň hľadajúcu len potešenie, prízvukoval pontifex a doplnil:

„Jedna z najrozšírenejších moderných koncepcií slobody znie: Moja sloboda sa končí tam, kde sa začína tvoja. Ale tu chýba vzťah! Je to individualistická vízia… Zvlášť v tomto historickom momente musíme znovu objaviť komunitný, a nie individualistický rozmer slobody. Pandémia nás naučila, že sa navzájom potrebujeme, no nestačí, že to vieme, musíme sa pre túto cestu konkrétne rozhodnúť každý deň. Druhí nie sú prekážkou mojej slobody, ale sú možnosťou, ako ju naplno realizovať. Pretože naša sloboda sa rodí z Božej lásky a rastie v milosrdnej láske.“

Emeritný pápež dúfa, že sa „čoskoro môže spojiť“ so zosnulými priateľmi

Emeritný pápež Benedikt XVI. zaslal list rakúskemu kláštoru, v ktorom vyjadril úprimnú sústrasť pozostalým po jeho priateľovi a mníchovi. Ocenil „radosť a hlbokú vieru“ svojho zosnulého priateľa, ktorým bol Gerhard Winkler:

„Teraz sa už dostal do posmrtného života, kde ho určite čaká veľa priateľov. Dúfam, že sa k nim čoskoro budem môcť pripojiť.“

List zo začiatku tohto mesiaca zverejnil kláštor v týchto dňoch. Joseph Ratzinger pôvodom z Bavorska rezignoval z Petrovho stolca pred 8 rokmi. Tento rok dovŕšil 94 rokov a žije v ústraní vo Vatikáne. Aj preto každá správa, ktorá sa ho týka alebo ktorú dokonca sám napíše, vyvolá záujem najmä katolíckych a nemeckých médií. V lete kritizoval cirkev v jeho rodnej krajine, keď v rozhovore na diaľku povedal, že „pokiaľ bude v úradných textoch Cirkvi hovoriť iba úrad, a nie srdce a duch, bude exodus zo sveta viery pokračovať.”


Ďalšie články