Prostitútky by mali cenník a vydávali by bloky. Poslanec OĽaNO chce zlegalizovať najstaršie remeslo

Tomáš Šudík. Foto: Michal Svítok/TASR Tomáš Šudík. Foto: Michal Svítok/TASR

AKTUALIZOVANÉ Poslanec koaličnej OĽaNO Tomáš Šudík otvoril tému legalizácie prostitúcie v našej krajine. Okrem prínosu pre pracovníčky figurujúce v tomto priemysle, ktoré ho vraj samé oslovili, si od zmien sľubuje aj milióny eur naviac pre štátnu kasu. SaS by s tým problém nemala, Za ľudí túto tému riešiť naopak neplánuje. Pre svoju ideu sa politik už stihol pochytiť s Andrejom Dankom.

Poslanec strany ministra financií Igora Matoviča Tomáš Šudík načal tému legalizácie prostitúcie na Slovensku. Podľa jeho slov to žiadajú aj samotné sexuálne pracovníčky, ktoré sa na neho obrátili a v danej oblasti „podnikajú“.

Podľa poslanca by vykonávateľky najstaršieho remesla po novom vydávali pokladničné bloky a mali by mať fixný cenník za jednotlivé služby rovnako, ako to funguje pri bežných obchodných činnostiach.

„Nerobme si ilúzie, že prostitúcia niekedy prestane existovať. Prostitúcia tu bude existovať vždy a je to iba o tom, či bude legalizovaná alebo nebude legalizovaná,“ nechal sa pre televíziu JOJ počuť Šudík.

Viac peňazí pre štát

Politik si od legislatívnej úpravy sľubuje prísun peňazí do verejnej kasy, väčšiu ochranu prostitútok či lepšie zabezpečenie ich zdravotných prehliadok v súčinnosti s pravidelným testovaním na sexuálne prenosné ochorenia, ktoré by na mesačnej báze preplácala zdravotná poisťovňa.

Práve benefit v podobe zdanenia poskytovania sexuálnych služieb zákonodarca skloňuje najviac. Vraví, že sexbiznis na Slovensku generuje sumu zhruba 100-miliónov eur ročne, čo by po zdanení mohlo priniesť do rozpočtu približne 20-miliónov eur.

Získané peniaze by mohol podľa jeho predstáv štát vynaložiť na boj proti nelegálnej prostitúcií a zafinancovať nimi spomínanú zdravotnú starostlivosť pre sexuálne pracovníčky.

Šudík vraví, že v liberálnom parlamentnom prostredí našiel pre svoju ideu oporu. Tému chce ale načať aj s konzervatívnejšími kolegami. Ak dostatočnú podporu nenájde, v súčasnom volebnom období chce o tejto kontroverznej problematike aspoň zvýšiť povedomie.

Jedným z prvých krokov v procese má byť diskusia s kompetentnými pre sféru sexbiznisu, hovoriť chce aj s príslušnými ministrami a v neposlednom rade robiť osvetu v bežnej spoločnosti.

Na hrane zákona

Prostitúciu náš právny poriadok v súčasnosti nepovoľuje, no na druhej strane ani výslovne nezakazuje, a možno tak hovoriť o akejsi sivej právnej zóne. Pracovníčky, prípadne pracovníci, ktorí v tomto odvetví pracujú, sexuálne služby často oficiálne prezentujú ako poskytovanie masáží, striptízu a podobne.

Náš Trestný zákon však tvrdo postihuje fenomény, ktoré sú s prostitúciou úzko previazané. Reč je o kupliarstve a neraz aj o znásilnení, obmedzovaní osobnej slobody či vydieraní.

Legalizáciu navrhovalo aj Amnesty

Téma legalizácie prostitúcie nie je na Slovensku novinkou. O záležitosti sa vo veľkom hovorilo aj v roku 2015, keď organizácia Amnesty International, ktorá má pobočku aj u nás, prijala na zasadnutí v írskom Dubline uznesenie, ktorým sa vyslovila za úplnú dekriminalizáciu sexuálneho priemyslu.

„Prostitútky sú jednou z najviac marginalizovaných skupín na svete a vo väčšine prípadov čelia neustálemu riziku diskriminácie, násilia a zneužívania,“ obhajoval iniciatívu na oficiálnej webstránke generálny tajomník Amnesty Salil Shetty.

Ešte pred uskutočnením zasadnutia sa však voči iniciatíve spustila obrovská kritika. Nápad Amnesty výnimočne spojil širokú škálu odporcov od cirkví, náboženských spoločností, cez sekulárne skupiny až po hollywoodske celebrity, ako Meryl Streepová, Kate Winsletová či Emma Thompsonová. Svoje sily spojili v petícii.

Skúsenosti zo zahraničia nie sú vždy presvedčivé

Kritici zrovnoprávnenia sexuálneho priemyslu s inými sférami biznisu vravia, že hoci môže byť úmysel dobrý, dekriminalizácia neprispeje k vyššej bezpečnosti pracovníčok, ani nezlepší ich pracovné podmienky, ani nezabráni ich vykorisťovaniu. Naopak, z pasákov a majiteľov zariadení poskytujúcich sexslužby spraví regulárnych podnikateľov.

V Nemecku napríklad uvoľnenie uzdy v tomto smere viedlo podľa analýzy BBC k nárastu sexturizmu a obchodu s bielym mäsom. Kauzalitu medzi liberálnejším prístupom a stúpajúcim počtom prípadov obchodovania s ľuďmi dokazuje aj štúdia, ktorú vypracovali autori z univerzity v Heidelbergu a London School of Economics.

Iný kraj, iný mrav

Status prostitúcie vo svete je pomerne zložitý. Zjednodušene možno povedať, že je legálna najmä v západnej Európe, Austrálii či v Južnej Amerike. Naopak, stopku má vo väčšine afrických a ázijských štátov a takisto v USA. Inde je zase legálne sexuálne služby poskytovať, no nie ich prijímať.

Špecifikom je Japonsko, na území ktorého je zákaz prostitúcie úzko vymedzený ako vaginálny styk za odplatu, iné formy uspokojenia možno poskytovať v zásade legálne.

SaSkári sú tomu naklonení

Podľa poslanca za SaS a tímlídra strany pre osobné slobody Miroslava Žiaka je Šudíkova iniciatíva zvláštna, pričom poukazuje na jeho hlasovanie za „sprísnenie interrupcií“. Myslí si, že pri danej problematike sa inšpiroval zahraničím.

„Taktiež si však myslím, že súčasnému stavu, kedy je prostitúcia v šedej zóne, by takáto zmena mohla pomôcť aj týmto ženám k bezpečnej práci. Osobne ale budem zvedavý, ako k danej iniciatíve pristúpi klub OĽaNO, a najmä jeho konzervatívna časť,“ doplnil pre Štandard Žiak.

Strana Za ľudí po našich otázkach uviedla, že legalizácia prostitúcie sa nenachádza medzi prioritami, ktoré strana plánuje otvárať a riešiť. Počkať si chcú tiež na konkrétny návrh. Viac ich podľa vlastných slov aktuálne zaujíma zdražovanie energií, investície do inovácií či kvalitnejšie pracovné miesta.

Hovorkyňa opozičného Hlasu-SD Patrícia Medveď Macíková pre Štandard stroho uviedla, že snaha tohto poslanca „ani nestojí za komentár“.

Šudík verzus Danko

Ostro proti iniciatíve a samotnému poslancovi vystúpil predseda mimoparlamentnej SNS Andrej Danko.

„Šudíkov nápad je zlegalizovať prostitúciu. Tvrdí, že sa na neho obracia mnoho sexuálnych pracovníčok. Čo dodať, géniovia prišli do parlamentu. Boh nás varuj, ak títo ešte dva roky budú ovládať Slovensko. Oni sú naozaj šialení, ako keby sme nemali iné starosti. Možno je to však geniálny nápad na splatenie dlhov, ktoré za rok narobili. Čo myslíte vy?“ napísal v stredu na sociálnej sieti Danko

„Pán Danko, že vy, ktorý ženy ‚bozkávate všade‘, sa vôbec nad tým pohoršujete,“ odvetil mu Šudík priamo pod jeho príspevkom. „Všetci o Andrejovi Dankovi vieme, že bol návštevníkom všetkých bordelov či boli legálne alebo nelegálne,“ doplnil pre JOJ s tým, že dôkazy o tom nemá.


Ďalšie články