Za smrť muža pravdepodobne mohla vakcína. ŠÚKL uzavrel prípad úmrtia v súvislosti s očkovaním proti covidu

V Bosne a Hercegovine je zaoèkovaných len asi 12 percent obyvate¾ov Ilustračný záber. Foto: TASR/AP

Štátny ústav pre kontrolu liečiv uzavrel piaty prípad úmrtia v súvislosti s očkovaním na prevenciu ochorenia COVID-19. Išlo o muža vo veku 71 rokov s chronickým ochorením. Očkovaný bol vakcínou Comirnaty od konzorcia Pfizer/BioNTech.

Štátny ústav priblížil, že príčina úmrtia stanovená pitvou súvisela so vznikom ochorenia nervového systému. „Vzhľadom na závery patologicko-anatomickej pitvy a časovú súvislosť s očkovaním bola kauzálna súvislosť medzi očkovaním a úmrtím vyhodnotená ako pravdepodobná,“ priblížil.

Doplnil, že v prípade, ak v časovej súvislosti po očkovaní nastane úmrtie, Úrad pre dohľad nad zdravotnou starostlivosťou (ÚDZS) nariadi vykonanie pitvy, výsledky ktorej poskytujú primárne dôkazy o príčine úmrtia. ŠÚKL v prípade hlásených úmrtí úzko spolupracuje so sekciou súdneho lekárstva a patologickej anatómie ÚDZS.

K štvrtku (21. 10.) tak ústav na Slovensku evidoval spolu päť úmrtí v kauzálnej súvislosti s očkovaním, z toho pri troch prípadoch bol súvis stanovený ako možný a v dvoch ako pravdepodobný. Pri iných uzavretých prípadoch vrátane niektorých medializovaných bol súvis vylúčený.

Nežiaduce účinky

ŠÚKL zároveň nahlásili v súvislosti s očkovaním proti novému koronavírusu k strede (20. 10.) 8774 podozrení na nežiaduce účinky. Z celkového počtu hlásení vyhodnotili 1051 z nich ako závažné. Ústav o tom informuje na svojom webe.

Pri vakcíne od konzorcia Pfizer/BioNTech išlo o 578 závažných hlásení, z toho jedno úmrtie. Medzi hlásenými podozreniami na závažné nežiaduce účinky sa objavili pretrvávajúce zvýšenie tlaku krvi, a to zväčša u pacientov liečených na hypertenziu, prekolapsový stav, kolaps, zlyhanie očkovania, ale hlásili napríklad aj náhlu cievnu mozgovú príhodu, infarkt myokardu, artritídu, perikarditídu, hypertenznú krízu či poruchu sluchu, epileptický záchvat u pacientov liečených na epilepsiu, polyneuropatiu či hyperpyrexiu.

Pri vakcíne od spoločnosti Moderna išlo o 115 závažných účinkov, z toho jedno úmrtie. Medzi hlásenými podozreniami na závažné nežiaduce účinky boli dočasná paralýza, pretrvávajúce zvýšenie tlaku krvi, trombóza, kolaps, strata vedomia, pľúcna embólia a napríklad aj náhla cievna mozgová príhoda.

V rámci vakcíny od spoločnosti AstraZeneca hlásili 314 závažných účinkov, z toho dve úmrtia. Najčastejšie išlo o krátkodobú stratu vedomia, kolaps, trombózu, ale aj o parézu tvárového nervu, epileptický záchvat u pacientov liečených na epilepsiu, pľúcnu embóliu, náhlu cievnu mozgovú príhodu, infarkt myokardu či napríklad hypertenznú krízu.

Nežiaduce účinky nahlásili aj pri vakcíne od spoločnosti Johnson & Johnson, z toho 35 závažných. Išlo o stratu vedomia, kolaps, halucinácie a hyperpyrexiu.

Pri neregistrovanej vakcíne Sputnik V zaznamenali tri závažné hlásenia. Ide o pretrvávajúce zvýšenie tlaku krvi a flebotrombózu.

Ďalších šesť závažných účinkov bolo pri vakcínach s neuvedeným názvom, informácie ústav dožiadal. ŠÚKL zaznamenal aj ďalších šesť závažných reakcií po vakcíne. Úrad k nim dožiadal bližšie informácie. 

Na Slovensku bolo do štvrtka zaočkovaných prvou dávkou vakcíny proti ochoreniu COVID-19 2.487.216 osôb, druhou dávkou 2.287.277 osôb a treťou dávkou 7212 osôb.

O tretej dávke

Treťou dávkou vakcíny proti ochoreniu COVID-19 bolo k štvrtku (21. 10.) na Slovensku zaočkovaných 7212 osôb. Vyplýva to z informácie, ktorú zverejnil na svojej stránke Štátny ústav pre kontrolu liečiv (ŠÚKL).

Celkovo bolo na Slovensku podľa údajov Národného centra zdravotných informácií (NCZI), na ktoré sa štátny ústav odvoláva, zaočkovaných prvou dávkou vakcíny 2.487.216 osôb a druhou dávkou 2.287.277 osôb. Na Slovensku sa pri tretej dávke nateraz očkuje vakcínou Comirnaty od konzorcia Pfizer/BioNTech.

Rezort zdravotníctva sprístupnil možnosť registrácie na podanie tretej dávky vakcíny proti ochoreniu COVID-19 oficiálne v stredu 13. októbra podvečer. Očkovanie treťou dávkou je dobrovoľné, určené je pre pacientov s oslabenou imunitou.

Od pondelka (25. 10.) sa spustí registrácia na tretiu dávku pre ľudí nad 55 rokov, ale aj pre pacientov s chronickým ochorením či osoby s rizikovou prácou. V prípade, ak pozvánku na tretiu dávku dostanú ľudia, ktorí majú pocit, že by na ňu nemali ísť, mali by sa obrátiť na svojich všeobecných lekárov.

(tasr, top)


Ďalšie články