Maďari testujú liek proti covidu. Mal by fungovať aj preventívne

JIS pacienti Zdravotná sestra v ochrannom odeve sa stará o pacientov s ochorením Covid-19 na jednotke intenzívnej starostlivosti počas nočnej smeny 27. apríla 2020 v Budapešti. Foto: TASR/AP

Liek proti ochoreniu COVID-19, ktorý vyvíjajú maďarskí vedci, už testujú na zvieratách, povedal vo štvrtok dekan Prírodovedeckej fakulty Univerzity Loránda Eötvösa Imre Kacskovics pre spravodajskú rozhlasovú stanicu InfoRádió.

Po toxikologických testoch môžu začiatkom roka 2023 začať aj klinické skúšky, dodal dekan. Ďalej spresnil, že vedcom sa podarilo identifikovať účinnú látku, ktorá dokáže zabrániť infikovaniu buniek koronavírusom. Potvrdili to v lete laboratórne testy.

„Liek bude podobný protilátke, bude ho možné použiť aj preventívne… Môže poskytnúť ochranu aj osobám, u ktorých očkovanie nie je účinné,“ podotkol Kacskovics, podľa ktorého bude liek vyrábaný vo forme injekcie a prípadne aj nosového spreja. Vhodný bude najmä ako doplnkový spôsob ochrany popri vakcíne pre ľudí so slabšou imunitou, uzavrel dekan.

(tasr)


Ďalšie články