Menštruujem na vašu ideológiu. A iné skvosty z košického protestu

Protest proti návrhu zákona na pomoc tehotným ženám. Košice, 20.10.2021 Foto: TASR/ František Iván Protest proti návrhu zákona na pomoc tehotným ženám. Košice, 20.10.2021 Foto: TASR/ František Iván

Na košickom proteste proti návrhu zákona na pomoc tehotným ženám bola najzaujímavejšia prítomnosť odporcovi potratov, bojovnosť stredoškolákov, a tiež zaujatosť verejnoprávnej RTVS.    

V Košiciach sa v stredu na proteste proti návrhu zákona na pomoc tehotným ženám zhromaždilo zhruba dvesto ľudí. Okolo nich s transparentmi ticho stálo asi dvadsať podporovateľov zákona, ktorý sa snaží pomôcť ženám, aby sa nerozhodovali o potrate pod tlakom ekonomickej núdze či sociálneho nátlaku. Zo známejších ľudí bolo v dave vidieť len Martina Dubéciho zo strany Progresívne Slovensko.

Protest otvoril prejav mladého muža, ktorý v ňom neustále pripomínal protesty Za slušné Slovensko a včerajší protest prezentoval ako pokračovanie boja, ktorý sa začal po smrti Jána a Martiny. Obzvlášť bizarné bolo, keď hovoril, že Záborská na rozdiel od zhromaždeného davu pravdu nehľadá, ona ju už má. Text bol burcujúci, prejav patetický. Podobne v úvode pôsobil aj dav zhromaždený pred Dolnou bránou. Transparenty bojovné, nálada pokojná, až nudná. Dav nevyhecoval ani druhý prejav, v ktorom mladá rečníčka hovorila o pokračovaní patriarchátu či kapitalizme, ktoré chcú vedno drancovať najmä ženy.

Viac pozornosti ako to, čo sa dialo na pódiu v tej chvíli, začala budiť skupina stredoškolákov, ktorí sa zoskupili okolo dvoch starších pánov držiacich pro-life transparent. Študenti na staršieho pána pomerne agresívne dorážali s tým, že „deti v Sýrii nemajú čo jesť“ a „cigáni na Luníku sa množia ako potkany“. Pán to všetko znášal so stoickým pokojom. Keď jednému z výrastkov vravel, že aj on bol kedysi taký istý, najdrzejší chlapec zo skupiny sa na neho oboril, že do sveta, v ktorom musí žiť s takými ako je on, by sa radšej nenarodil.

Na pódiu medzitým vystupovalo dievča, ktoré čítalo svoju báseň, ktorú napísalo, keď boli protesty za potraty v Poľsku, a dodala, že vtedy nečakala, že tak rýchlo to príde aj sem.

Oslovil som dievčatá, ktoré stáli na pokraji toho davu, a opýtal sa ich, či sú z jednej školy, alebo či sa tu stretli náhodne. Jedna z nich povedala, že ona a ešte ďalšie dve sú spolužiačky zo zdravotníckej cirkevnej školy, že študujú za zdravotné sestričky a doložila, že sú za potraty, lebo mladé dievča môže nejaký násilník znásilniť a ona bude musieť potom celý život žiť s dieťaťom, ktoré bude nenávidieť. Na to sa ma opýtala, či som za, alebo proti potratom. Keď som jej povedal, že proti, vrátila sa k tomu, že sú z cirkevnej školy a povedala: „Dosť hanba, nie?“ Pôsobilo to trochu bizarne, potom trochu zahanbené odišli. Bolo jasné, že stredoškoláci netušia, o čom je návrh, proti ktorému prišli protestovať.

Na pódiu medzitým vystupovalo ďalšie mladé dievča, ktoré už trochu začalo burcovať dav. Rečníčka okrem iného povedala, že ak by bol zákon schválený, tak bude zakázané informovať o potratoch. Je to, samozrejme, lož. Po nej nasledoval mladý muž, ktorý mal k zákonu pripravenú akúsi právnu analýzu, kde spomínal všetky možné právne problémy, ktoré podľa neho môže návrh zákona na pomoc tehotným ženám vyvolať, a pohoršoval sa nad tým, že zákon stačí schváliť jednoduchou väčšinou, a to aj v prípade, ak ho prezidentka pošle späť do parlamentu. Veľkú nádej nevkladal ani do Ústavného súdu, aj keď ubezpečoval dav, že podanie na súd určite pôjde. Zhromaždených znova trocha uspal.

Na druhej strane stál v tichosti s transparentom v ruke organizátor zhromaždenia na podporu zákona, kňaz Dušan Škurla. Ten prišiel, lebo chcel, aby na tomto proteste bol prítomný aj druhý hlas, keďže vníma, že mladí ľudia, ktorí tam prišli, sú ešte tvárni, a keď sa dajú ľahko presvedčiť na lži, tak sa snáď ešte aspoň niektorí budú ochotní prikloniť späť k pravde, ak ju uvidia či začujú. Čo sa týka zákona samotného, vraví, že by bol rád, ak by prešiel, ale bojí sa, že sa to opäť nepodarí.

Foto: Michal Čop

V tom momente sa už začal dav hýbať na okružný pochod po námestí. Keď sa blížil k Dómu, v ktorom práve prebiehala omša, tak pochodujúci demonštranti začali s pokrikmi. Bolo počuť aj prinesené varešky. Bojovná nálada v dave sa prebudila a vydržala až po návrat k Dolnej bráne, kde sa protestujúci rozišli.

Najväčšie prekvapenie som ale zažil v aute počas cesty domov, keď v správach na RTVS hlásateľ hovoril, že v Košiciach sa uskutočnil protest proti zákonu, ktorý obmedzuje potraty. To, že rečníci z pódia či pomýlení študenti vidia reštrikciu potratov v zákone, ktorý v tejto oblasti žiadne skutočné reštrikcie neprináša, ale snaží sa pomôcť nemalému počtu žien v neľahkých životných situáciách, sa tak trochu dalo čakať. Ale že najhlasnejšou trúbou toho celého bude RTVS, ma znovu, aj keď už ani neviem prečo, prekvapilo. Pokrútil som hlavou a spýtal sa sám pre seba, v čom vlastne progresívcom ten Rezník prekáža?


Ďalšie články