K Sputniku nedodali všetky informácie, rozhodneme najskôr na rok, vraví EMA. Rusi: Už finišujeme

Slovensko nakúpi ruskú vakcínu Sputnik V

AKTUALIZOVANÉ Európska agentúra pre lieky (EMA) rozhodne o tom, či povolí používanie ruskej proticovidovej vakcíny Sputnik V, najskôr v prvom kvartáli roku 2022. Vývojári Sputnika V totiž ešte stále nedodali všetky potrebné údaje. Rusi vravia, že už finišujú.

Informovala o tom vo štvrtok agentúra Reuters s odvolaním sa na nemenovaný zdroj oboznámený s celou záležitosťou.

„Rozhodnutie EMA do konca tohto roka je v súčasnosti úplne nemožné,“ vyjadril sa uvedený zdroj, ktorý si neželal byť menovaný vzhľadom na citlivosť tejto otázky.

V prípade, že budú požadované chýbajúce údaje predložené do konca novembra, mohlo by byť príslušné rozhodnutie zverejnené v prvom štvrťroku budúceho roka, uviedol citovaný zdroj.

Zároveň ale zdôraznil, že neexistujú dôvody na pochybnosti, čo sa týka účinnosti alebo bezpečnosti ruskej vakcíny.

Rusi: Už to bude

Výrobca ruskej vakcíny Sputnik V len niekoľko hodín potom uviedol, že završuje prípravu dokumentov na dokončenie schvaľovacieho procesu v Európskej únii, ktoré si od neho dodatočne vyžiadala Európska agentúra pre lieky (EMA). Vo štvrtok o tom informoval poradca ruského ministra zdravotníctva Alexej Kuznecov, ktorého cituje agentúra RIA Novosti.

„V súčasnosti pracovné tímy dokončujú prípravu dodatočne vyžiadaných dokumentov nevyhnutných na dokončenie procesu certifikovania vakcíny Európskou agentúrou pre lieky,“ uviedol Kuznecov.

Rusko predložilo EMA žiadosť o schválenie Sputnika V vo februári, v marci sa potom začal oficiálny posudzovací proces. Rozhodnutie, na základe ktorého by sa ruská očkovacia látka mohla začať používať v krajinách EÚ, sa pôvodne očakávalo v máji alebo júni.

V septembri však EMA uviedla, že ešte stále čaká na kompletný súbor údajov od vývojárov z ruského Gamalejovho výskumného centra. Neuviedla však, aké konkrétne informácie jej ešte chýbajú. Podobná je situácia, čo sa týka schvaľovacieho procesu Sputnika, aj v rámci Svetovej zdravotníckej organizácie (WHO).

Schválená v 70 krajinách

Vakcína Sputnik V už bola schválená v Rusku a viac než 70 krajinách sveta. Moskva tvrdí, že táto očkovacia látka má až 83-percentnú účinnosť aj voči vysoko nákazlivému variantu delta.

Podľa Gamalejovho vedecko-výskumného inštitútu dosahuje vakcína v Rusku účinnosť na úrovni 97,6 percenta proti pôvodnému koronavírusovému variantu a proti variantu delta zase účinnosť na úrovni 83,1 percenta.

(tasr, ste, tod)


Ďalšie články