Manchesterské derby bezgólové, zaváhanie favoritov využil Leicester

FC Fulham - FC Liverpool Brankár Alisson Becker sa vrátil do zostavy Liverpoolu. Bol pri remíze svojho tímu na Craven Cottage. Foto: TASR/AP

Vo víkendovom dvanástom kole anglickej futbalovej Premier League sa nedarilo celkom z čela tabuľky. Remízovo zakopol Tottenham i Liverpool. Chelsea prehrala. Bitka o Manchester veľa vzruchu nepriniesla, a tak sa na tretie miesto posunul Leicester. Už štvrtým je prekvapenie súťaže zo Southamptonu.

Vedúce duo len remízovalo

V nedeľu sa nedarilo duu z čela tabuľky. Najskôr zakopol Tottenham, ktorý dlho viedol nad Crystal Palace po góle Harryho Kanea z 23. minúty. Na zásah hosťujúceho Schluppa z 81. minúty, už hostia napriek enormnému tlaku nedokázali odpovedať. Tottenham síce natiahol šnúru bez prehry na jedenásť zápasov, bod z londýnskeho derby sa mu ale iste málil.

Zaváhanie lídra tabuľky nevyužil druhý Liverpool. Do zostavy Reds sa vrátili brankár Alisson Becker i obranca Alexander-Arnold, Klop sa však na pôde Fulhamu pre zmenu musel zaobísť bez strelecky disponovaného krídelníka Dioga Jotu. Do diania vstúpili prekvapivo aktívnejšie domáci, ktorí snahu premenili na vedenie po tvrdej strele Reida v 25. minúte. Druhý polčas bol už réžii Liverpoolu, chalupárov však viackrát fantastickými zákrokmi podržal brankár Areola. Prekonal ho len Salah z pokutového kopu po ruke Kamaru. Body sa teda delili i na Craven Cottage.

Prekvapenie ročníka Southampton zdolal presvedčivo posledný Sheffield a po zaváhaní celkov z čela tabuľky patrí zverencom Ralpha Hasenhüttla už štvrté miesto, pričom na vedúce duo stráca len dva body. Bod za Tottenhamom je už aj tretí Leicester, ktorý hosťujúci Brigton vybavil tromi gólmi v rozpätí sedemnástich minút. Jamie Vardy jeden gól strelil a na ďalšie dva nahral Maddisonovi. Herne i výsledkovo mizerne hrajúci Arsenal podľahol na domácom trávniku Burnley 0:1. Dianie výrazne ovplyvnilo vylúčenie Xhaku v 58. minúte. Skazu „Gunners“ dokonal vlastencom, trápiaci sa kanonier Aubameyang.

Manchesterské derby nudilo

V sobotňajších zápasoch sa pozornosť sústreďovala na derby manchesterských tímov. To ale veľa napätia neprinieslo. Strelci vyslali do priestorov brány len štyri pokusy, po dva na každej strane. Najviac vzruchu tak priniesol videorozhodcom preverovaný pokutový kop po zákroku Walkera zo začiatku druhého polčasu. Radosť domácich bola predčasná, a tak sa body po bezgólovej remíze delili.

VAR a penalta vstúpili aj do deja ďalšieho zápasu celkovo z hornej polovice tabuľky. Everton tiež prišiel o odpískanú penaltu. Jedna sa ale po zákroku na Calvert-Lewina pískala a na rozhodujúci gól ju premenil Islanďan Sigurdsson. Chelsea mala potom viac z hry, no ku gólu sa najbližšie dostala, keď Mount poslal v závere strelu z priameho kopu do žrde.

V ďalších zápasoch o hráča oslabená Aston Villa brala všetky body z Wolverhamptonu. Penaltu v nastavenom čase premenil El-Ghazi. Newcastle stále bez Dúbravku zdolal doma West Brom 2:1. Ešte v piatok trápiaci sa Leeds doma stratil vedenie a podľahol West Hamu 1:2

Leeds – West Ham 1:2 (1:1)

6. Klich – 25. Souček, 80. Ogbona

Everton – Chelsea 1:0 (1:0)

22. Sigurdsson (z 11 m)

Newcastle – West Bromwich 2:1 (1:0)

1. Almiron, 82. Gayle – 50. Furlong

Wolverhampton – Aston Villa 0:1 (0:0)

90.+4 El-Ghazi (z 11 m)

ČK: 90.+5 Moutinho – 85. Luiz 

Manchester United – Manchester City 0:0

Southampton – Sheffield 3:0 (1:0)

Góly: 34. Adams, 62. Armstrong, 83. Redmond

Fulham – Liverpool 1:1 (1:0)

25. Reid – 79. Salah (z 11 m)

Crystal Palace – Tottenham 1:1 (0:1)

81. Schlupp – 23. Kane

Arsenal – Burnley 0:1 (0:0)

73. Aubameyang (vlastný), ČK: 58. Xhaka (Arsenal)

Leicester – Brighton 3:0 (3:0)

27. a 44. Maddison, 41. Vardy


Ďalšie články