Rumunsko zažíva covidové Bergamo. Zomierajú rekordné počty pacientov a všetky lôžka sú plné

Koronavírus v Rumunsku

Delta vlna dosahuje v Rumunsku rekordy v počte nakazených aj mŕtvych. Akútne lôžka sú plné a pomáhajú aj zvyšné členské štáty.

Zdravotná kríza v Rumunsku sa s nástupom delta variantu dramatizuje. Koordinátor rumunskej očkovacej kampane Valeriu Gheorghiţă hovorí, že epidemická situácia je rovnaká ako v Taliansku počas vypuknutia pandémie.

Na jar roku 2020 bolo Taliansko najviac postihnutou krajinou. Počet infekcií rýchlo rástol a nemocnice kolabovali. Podľa oficiálnych údajov tam podľahlo covidu do apríla 2020 zhruba 15-tisíc osôb. V Lombardsku, najhoršie zasiahnutom talianskom regióne, sa vtedy miera úmrtnosti zvýšila o 173 percent a u mužov dokonca o 213 percent.

Zvyšok Európy so zdesením sledoval, ako v Taliansku pribúdajú stovky obetí denne. Scenár, ktorému sme sa mali vďaka očkovaniu vyhnúť, sa však opakuje, akurát na Balkáne. Najvyššie rumunské autority pre oblasť manažovania pandémie tvrdia, že porovnanie súčasnej situácie v Rumunsku a v talianskom regióne Lombardia nie je prehnané.

Včera si plánovali budúcnosť, dnes za sebou zanechali len slzy a zúfalstvo pozostalých

Rumunsko registruje doposiaľ 43 039 úmrtí na koronavírus a tento týždeň dosiahlo dva smutné rekordy. Krajina potvrdila v utorok rekordný počet nových infekcií (18 863) a 574 úmrtí za jeden deň. Po prvýkrát tak 19-miliónový európsky štát prekonal hranicu päťsto úmrtí za jeden deň.

Z toho až 528 mŕtvych nebolo zaočkovaných. Zvyšní pacienti síce absolvovali vakcináciu, ale mali viac než jedno chronické ochorenie. Rumunský prezident Klaus Iohannis označil situáciu za „národnú drámu strašných rozmerov“ a vyzval Rumunov, aby sa nechali očkovať.

„Celkovo 574 sŕdc Rumunov prestalo biť, pretože prehrali boj s týmto smrteľným vírusom. Ľudia, ktorí si ešte pred niekoľkými týždňami užívali život, snívali a plánovali si budúcnosť, teraz nechávajú za sebou slzy a zúfalstvo tých, ktorí oplakávajú ich smrť,“ povedal Iohannis.

V stredu rokoval prezident so zvyškom vlády o sprísnení opatrení.

Lôžko sa uvoľní až po smrti chorého

Celkovo je hospitalizovaných 19 728 pacientov, z toho 1 799 ľudí leží na jednotke intenzívnej starostlivosti. Zodpovedá to situácii, ako keby sme mali v slovenských nemocniciach takmer 5 500 covidových pacientov. Akútne lôžka sú naprieč balkánskym štátom plne obsadené. Televízne zábery z bukureštských nemocníc ukazujú pacientov, ktorí ležia na matracoch na podlahe alebo sedia na preplnených laviciach na chodbách a držia si kyslíkové prístroje.

„Nie je dostatok priestoru na prijatie všetkých pacientov, ktorí nás potrebujú,“ povedal lekár z oddelenia intenzívnej medicíny Claudiu Rusu. „Ak by bola zaočkovanosť 70 až 80 percent, mali by sme teraz desaťkrát menej úmrtí.“

Zatiaľ dostalo vakcínu približne 34 percent Rumunov. Štát má po Bulharsku druhú najnižšiu zaočkovanosť v Únii. Priemer členských štátov je na úrovni 74 percent. Rumunsko aktivovalo mechanizmus civilnej ochrany EÚ, ktorý poskytuje pomoc v núdzových situáciách.

Rumunskí zdravotníci na covid oddelení. Foto: Twitter

Európska únia zatiaľ poslala do Rumunska 250 kyslíkových prístrojov a viac ako päťtisíc fliaš monoklonálnych protilátok ako pomoc zo strategickej rezervy EÚ na liečbu vážne chorých pacientov s ochorením COVID-19. Svetová zdravotnícka organizácia v utorok oznámila, že Rumunsku poskytne 34-tisíc antigénových testov a dvesto koncentrátorov kyslíka.

Obe inštitúcie upozorňujú, že zdravotnícky systém odľahčí najmä zaočkovanie rizikových skupín obyvateľstva. Podľa aktuálneho tempa očkovania by Rumunsku trvalo približne 72 dní zaočkovať ďalších desať percent populácie.

Na pomoc prišli Rumunsku aj ostatné štáty. Minulý týždeň poskytlo Maďarsko liečbu niekoľkým desiatkam covidových pacientov a Taliansko poslalo 5 200 dávok monoklonálnych protilátok. Z Holandska prišlo na Balkán dvesto kyslíkových koncentrátorov a ďalších päťdesiat dostali od Poliakov. Dánsko zasa poslalo 15 pľúcnych ventilácií.

Komisár EÚ pre krízové riadenie Janez Lenarčič pripomenul, že rumunskí zdravotníci pomáhali v prvej vlne vo viacerých členských štátoch. Najnovšia pomoc Rumunsku podľa neho dokazuje, že solidarita EÚ funguje obojstranne.

Pandemický marazmus dopĺňa politický chaos

Rumunský zdravotný systém zlyhával podľa viacerých médií ešte pred pandémiou. Vyznačoval sa korupciou, neefektivitou a spolitizovaným manažmentom. Krajina má jednu z najmenej rozvinutých infraštruktúr zdravotnej starostlivosti v EÚ.

Za slabú úroveň očkovania v Rumunsku môžu dezinformačné kampane, nedôvera mnohých občanov k štátnym inštitúciám a slabé vzdelanie o očkovaní v periférnych oblastiach, píše Reuters.

Rumunská vláda na čele s liberálnym premiérom Florinom Citom počas letnej dovolenkovej sezóny zmiernila protipandemické obmedzenia. Nesplnila však cieľ zaočkovať do septembra polovicu obyvateľstva.

Opozičné strany ešte začiatkom októbra zorganizovali po celej krajine protesty proti očkovaniu, noseniu rúšok a novým opatreniam. Na začiatku októbra navyše vyslovil parlament vláde nedôveru. Tá preto vládne s obmedzenými právomocami až do vymenovania nového kabinetu.


Ďalšie články