Europarlament sa vyhráža Komisii. Ak nezakročíte proti Poľsku a Maďarsku, zažalujeme vás

Ursula von der Leyenová Šéfovia Európskeho parlamentu a Európskej komisie David Sassoli a Ursula von der Leyenová. Foto: SITA/AP

Predseda Európskeho parlamentu (EP) David Sassoli v stredu vyzval právnu službu EP, aby pripravila žalobu na Európsku komisiu (EK). Dôvodom tohto kroku je podľa EP skutočnosť, že do dnešného dňa nebol z viny EK uplatnený mechanizmus právneho štátu, ktorý vstúpil do platnosti už 1. januára.  

Informoval o tom maďarský spravodajský server 24.hu s odvolaním sa na oficiálnu webovú stránku predsedu EP.

Ak bude Komisia konať, Parlament v spore poračovať nebude

Pripravovaný spor na Súdnom dvore EÚ by podľa Sassoliho europarlament okamžite stiahol, ak by komisia podnikla vážnejšie kroky voči krajinám, ktoré zle hospodária s finančnými zdrojmi Únie, prípadne porušujú princípy právneho štátu.

Podľa spravodajského servera telex.hu sú viacerí európski poslanci toho názoru, že eurokomisia má už dávnejšie k dispozícií dostatočný právny rámec k tomu, aby uvedený mechanizmus aktivovala voči Maďarsku a Poľsku.

„Chceli by sme dosiahnuť, aby mechanizmus právneho štátu postihoval lídrov krajín, a nie obyvateľov, pre ktorých sú určené európske fondy,“ napísala v tejto súvislosti na Facebooku poslankyňa EP z maďarského opozičného hnutia Momentum Anna Donáthová, podľa ktorej EÚ musí prísne zasiahnuť voči predstaviteľom krajín, ktoré systematicky popierajú európske hodnoty.

Dodala, že pripravovaný súdny spor bude dôležitým krokom na ceste k praktickému uplatneniu mechanizmu právneho štátu.

Dodržiavanie zásad právneho štátu a rozpočet Únie

Nariadenie zavádzajúce mechanizmus na ochranu rozpočtu Únie, ktorý podmieňuje prístup k prostriedkom EÚ dodržiavaním zásad právneho štátu, nadobudlo účinnosť 1. januára 2021. Vzťahuje sa aj na zdroje z multimiliardového ozdravného plánu EÚ budúcej generácie (NGEU).

Exekutíva EÚ by podľa zákonodarcov mala využiť všetky dostupné nástroje vrátane postupu podľa článku 7 Lisabonskej zmluvy, rámca na podporu právneho štátu a právnych postupov v prípade nesplnenia povinnosti. Mala by ich podľa EP uplatniť, aby vyriešila všetky pretrvávajúce prípady porušovania demokracie a základných práv v Únii vrátane útokov na slobodu médií a novinárov, útokov na migrantov či na slobodu združovania a zhromažďovania.

(tasr)


Ďalšie články