Pozvánka do Trnavy: Fotograf Matúš Zajac otvára výstavu so svojimi žiakmi

vilikovsky_MZ Matúš Zajac a portrét zosnulého spisovateľa Pavla Vilikovského.

Fotograf Matúš Zajac vystavuje od piatka 22. októbra 2021 do 5. decembra 2021 v Trnave v Galérii 7 AS. Výstava je prehliadkou nielen diela Matúša Zajaca, ale aj jeho žiakov, má názov Rok s dokumentom. Vernisáž sa koná už tento piatok 22. októbra o 18:00 v priestoroch galérie.

Matúš Zajac je originálny autor. Jazzová speváčka Betty Carterová, Tibor Huszár či neznáma matka s dcérou – osobnosti spoločenského života aj človek milión, portréty Matúša Zajaca zachytávajú typografie rôznych krajín, tvárí a neodvíjajú sa od toho, kto sú ľudia, ktorí stoja pred jeho objektívom, ale od toho, za koho sú bežne považovaní.

Nepreženiem to, keď poviem, že sršia hlbokou emóciou a poctivosťou, zrkadlia život. Budete pri nich cítiť, že autor má rád človeka, fotka je „len“ prostriedok. Darí sa mu zvečniť prchavý okamih, momentku, ale najmä sa mu darí objektívom obnažiť krehkosť, dotknúť sa duše fotografovaného. Vďaka tomu osloví a zasiahne aj diváka.

Práve človek je kľúč k jeho dielu. Matúš Zajac je popravde sociálny autor, dostáva sa hlbšie pod povrch človeka, do jeho vnútra. Vo výreze reality sa ponára do osobnosti a snaží sa prepracovať k jeho podstate, k jeho osobnosti. Tým sa dotýka duše. V konečnom dôsledku nám tak predkladá úprimný a pravdivý obraz bez príkras.

Okrem Zajacových fotiek nájdeme na výstave aj diela jeho žiakov.

Výstava Rok s dokumentom vďaka tomu ponúka aj diela autorov, ako Laco Maďar, Gabriela Teplická, Michal Babinčák, Stanislav Gič, Tomáš Oslanec, Katarína Líšková a Tomáš Kuša. Ich tvorba sa skladá z dlhodobých dokumentárnych projektov práve pod vedením Matúša Zajaca. Spoznáme tak v ňom nielen autora, ale aj pedagóga. Čitatelia Štandardu, ktorí sledujú jeho texty o veľkých svetových fotografoch, vedia o čom je reč.

Druhá časť výstavy si však zaslúži rovnako veľkú pozornosť. Každý z nastupujúcich autorov totiž pracoval počas roka na vlastnom projekte a ako budeme mať možnosť vidieť, stal sa jeho súčasťou. Návštevník nazrie tam, kde by sa inak nikdy nemal možnosť pozrieť, na výstave uvidíte projekty z Nigérie, Iránu, rodinného prostredia, divadla, tanca a podobne. Môžete sa tešiť na rôznorodosť tém a vizuálnych prístupov.

Trnavskú výstavu sa oplatí navštíviť.


Ďalšie články