Remišovej najnovší figový list? Futbalový chuligán Fico

FC Spartak Trnava - ŠK Slovan Bratislava Bitka na trnavskom štadióne. Foto: Lukáš Grinaj / TASR

Bol bizarný pokus líderky Za ľudí namočiť Roberta Fica do zodpovednosti za bitku na Spartaku len tragikomickou kulisou jej súčasnej politickej pozície? Alebo ide o nešikovnú snahu o návrat do Matovičovho košiara, kde sa na nepriateľa môže vytiahnuť čokoľvek?

Prekryť vlastnú neschopnosť detinským ukazovaním na súpera je bežný šport v našej domácej politickej aréne, no viniť politika za násilie na futbalovom štadióne, s ktorým zjavne nemal nič spoločné, je predsa len úplne iná liga.

Komentárov vykresľujúcich futbalových chuligánov ako zvery, opice či ľudskú zberbu, ktorá sa „vyznamenala“ v nedeľu na Spartaku, sa v osvietenom prostredí prirodzene vynorilo mnoho – a boli zaiste blízko pravdy –, no zdôvodňovať to desivé násilie politickým dedičstvom Roberta Fica sa nedá označiť za lacný vtip. Nielen preto, že o takýchto veciach sa nežartuje.

Polícia naznačuje, že väčšina chuligánov, ktorá v nedeľu vtrhla na trnavský trávnik, bola zo zahraničia. Dá sa to identifikovať podľa klubových kukiel, ktoré mali na hlave. Bezpečnostný manažér Slovana po utorkovom stretnutí športových a policajných príslušníkov uviedol, že policajní operatívci mali vopred informácie o príchode 150 chuligánov z Poľska, 50 z Česka a niekoľkých z Rakúska (Slovan má družbu s Austriou Viedeň a s Brnom, podobne Spartak s Katovicami a Ostravou).

Násilie teda podľa všetkého ani len nepochádzalo primárne z domácich zdrojov. A keby aj, tá bitka sa celkom určite nelíšila od štandardov, ktoré sme tu medzi bitkármi videli za vlády Mečiarovej, Dzurindovej, (Macronovej) či kadejakej inej.

Napriek tomu Veronika Remišová za aktuálny masaker viní politický štýl Roberta Fica, expremiéra spred troch rokov. Naozaj Remišová verí tomu, že agresivita opozičného politika ovplyvňuje aj vandalov za našimi hranicami, ktorí sa prišli „vyšantiť“ k nám? Azda i preto, že v krajine, o ktorej sa široko-ďaleko vie, že sa v nej v priamom prenose rozkladajú základné štátne inštitúcie, nebude žiadnym rizikom pobiť sa rovno na hracej ploche a tiež v priamom televíznom prenose.

Ak by sme za tou bitkou a nepochopiteľnou lajdáckosťou usporiadateľa chceli silou-mocou hľadať nejaký politický obraz, je to skôr vedomie, že na Slovensku dnes neexistuje autorita, ktorá by dokázala nastoliť poriadok. To bol prvý pocit, ktorý sa človeku v nedeľu večer preháňal hlavou, keď sa z tribúny díval na ten chaos pod sebou.  

No nič nenasvedčuje tomu, že by násilie na štadióne malo politický podtón alebo akýmkoľvek spôsobom súviselo s politickou atmosférou (hoci sa nedá vylúčiť súvis s frustráciou z pandémie). Politické gestá pred svojimi fanúšikmi má rád skôr viceprezident Slovana Bratislava Ivan Kmotrík mladší, ako vidieť na fotografii nižšie, a hoci to gesto je medzi chuligánmi celkom obľúbené a s násilím celkom súvisí, určite sa nedá spájať s Ficom.  

Ivan Kmotrík mladší na trnavskom štadióne (pred tromi rokmi). Zdroj: Youtube

Líder opozície a šéf Smeru je zodpovedný za množstvo strašných vecí, od rozpredania krajiny oligarchii, jej rozkradnutia mafiou až po cynické využívanie frustrácie z pandémie. Všetko z toho je vážnejšie ako to, čo sa stalo v ten večer na trnavskom trávniku.

Ale tento arzenál voči Ficovi sa už akosi vyčerpal a zdá sa, akoby už ani nefungoval. Ide o politický zákon: výčitky fungujú voči vládnucemu politikovi, a nie voči opozičnému. Dnes musí svoje schopnosti predviesť súčasná vláda. A tam to už nefunguje. Zostávajú jej len podpásové údery súperovi.

Čo bude nabudúce? Bude Fico zodpovedný už aj za útoky na kostoly? Za nárast depresií medzi deťmi? Za súčasný nárast štátneho dlhu? Alebo za pandémiu samotnú?    

Rátajme s tým, že čím väčšiu neschopnosť a nemohúcnosť bude demonštrovať súčasná vláda, tým viac sa bude snažiť schovávať za chyby bývalého premiéra. A tým menej bude táto koalícia pôsobiť dôveryhodne.

Aj preto sa Ficov návrat stáva čoraz reálnejším. A tie bitky tiež.


Ďalšie články