Na východe EÚ sa zhoršuje pandemická situácia. Fínsko, Slovensko aj Bulharsko hlásia rekordné čísla

Koronavírus v Rumunsku Zdravotníci na covid oddelení v Bukurešti, september 2021. Foto: TASR/AP

Fínsko je na červenom zozname, Slovensko hlási rekordný počet nakazených covidom, Bulharsko na chvoste v očkovaní začalo uplatňovať covid pasy. Štandard prináša pohľad na situáciu v štátoch na východnej hranici Európskej únie.

Tretia vlna pandémie je už naplno viditeľná na mape. V rebríčku Európskeho centra pre prevenciu chorôb (ECDC) sú na tom z hľadiska pozitivity testov najhoršie Pobaltie, Slovensko, Slovinsko a Rumunsko.

Vážna situácia je však aj vo Fínsku, Írsku a Chorvátsku.

Štatistika zohľadňujúca percento pozitívnych testov a celkový počet vykonaných testov. Najhoršie regióny sú označené bordovou a svetlohnedou. Zdroj: ECDC

Fínsko sa dostalo na červený zoznam

Vo Fínsku vláda v septembri uvoľnila opatrenia, hoci časť štátneho aparátu bola proti. Viac ako 75 percent obyvateľov starších ako 12 rokov je už zaočkovaných. Zrušili sa povinné rúška, Fíni sa začali opäť viac stretávať.

Následne však naplno udrela tretia vlna a prudkým tempom pribúda nakazených. Pre nárast počtu hospitalizovaných covid pacientov už nemocnice odkladajú operácie. Opäť sa ozývajú hlasy, ktoré volajú po obnovení pandemických opatrení.

ECDC zaradilo najnovšie severský štát na červený zoznam, čo znamená, že tam neodporúča cestovať.

Lotyšsko čaká lockdown

V Lotyšsku podobne stúpa počet nakazených. Vo štvrtok sa tam začne lockdown, ktorý vláda odôvodnila rozmachom tretej vlny a nízkym počtom zaočkovaných. Aspoň jednu dávku vakcíny dostalo približne 55 percent obyvateľov, približne o desať percentuálnych bodov viac ako na Slovensku.

„Mnohým sa to môže zdať nepochopiteľné, prečo my máme lockdown, ale Dánsko a Írsko nie. Dôvodom je, že očkovanie sa [u nás, pozn. red.] neuskutočnilo tak, ako malo,“ uviedol lotyšský premiér Krišjánis Karinš podľa Interfaxu.

Zostanú otvorené len obchody so základným tovarom, od ôsmej večer do piatej ráno bude zákaz vychádzania. Okrem prvých troch ročníkov základných škôl sa deti budú učiť distančne. Lockdown potrvá takmer mesiac, do 15. novembra.

Počet nakazených a obetí na covid rýchlo rastie vo všetkých troch pobalských štátoch.

Rekordné čísla na Slovensku

Slovensko prekonalo 20-percentnú hranicu počtu pozitívnych PCR testov a hlási najvyšší počet infikovaných počas tretej vlny pandémie.

Prostredníctvom 16 199 vykonaných RT-PCR testov odhalili v utorok (19. 10.) na Slovensku 3 480 prípadov nákazy novým koronavírusom. Pribudlo osem obetí. Informuje o tom Národné centrum zdravotníckych informácií (NCZI).

Od pondelka 25. októbra bude na Slovensku v čiernej farbe desať okresov. V druhom stupni ohrozenia, teda v bordovej fáze, bude 30 okresov. Červených okresov bude 27, oranžových 12. Rozdelenie regiónov v rámci covid automatu podľa aktuálnej rizikovosti schválila vláda na stredajšom rokovaní.

Kabinet zatiaľ nepripúšťa opätovný lockdown či výnimočný stav. V čiernych okresov sú však už teraz prísne obmedzenia. Rúška sú povinné aj v exteriéri, reštaurácie fungujú len s okienkovým predajom. Svadby, kary či oslavy sú zakázané.

Susedné štáty V4 i Rakúsko sú na tom oproti Slovensku v súčasnosti výrazne lepšie.

Úmrtí na covid pribúda najmä na Balkáne

Veľmi vážna situácia zavládla na Balkáne. V Bulharsku a Rumunsku je najnižšia miera zaočkovanosti, Slovensko je v tomto parametri tretie najhoršie v EÚ.

Percento zaočkovaných obyvateľov aspoň jednou dávkou vakcíny. Zdroj: ourworldindata.org

Rumunsko dosiahlo v utorok smutný rekord – viac ako 500 obetí na covid za deň. Balkánsky štát hlási denne takmer 20 úmrtí na covid v prepočte na milión obyvateľov. Na porovnanie, na Slovensku sú to traja mŕtvi.

Počet obetí covidu v prepočte na milión obyvateľov. Zdroj: ourworldindata.org

Rumunsko okrem toho kvári vládna kríza. Pred dvoma týždňami tam padla vláda. Nový kabinet na čele s Dacianom Ciološom, ktorý sa do domoviny vrátil z europarlamentu, v stredu nezískal dôveru.

Podobná situácia je v susednom Bulharsku. Hoci je v tempe očkovania posledné, začali uplatňovať covid pasy. Budú potrebné na drvivú väčšinu aktivít v interiéri.

Vláda chce opatrením spomaliť tretiu vlnu pandémie. Covid pasy nevyžaduje v dopravných prostriedkoch, úradoch a školách. Profesionálni športovci môžu trénovať ďalej a zápasy tiež pokračujú, ale bez publika.


Ďalšie články