Remišová obvinila z násilia medzi Spartakom a Slovanom Roberta Fica

36. rokovanie vlády SR Veronika Remišová. Foto: Martin Baumann/TASR

Šéfka strany Za ľudí Veronika Remišová po nedávnych nepokojoch na futbalovom štadióne v Trnave v utorok uviedla, že toto násilie je iba dôsledkom nenávisti, ktorú rozdúchavajú aj opoziční politici. Menuje pritom jediného človeka – šéfa Smeru Roberta Fica.

Násilie na futbalovom Štadióne Antona Malatinského v Trnave počas nedávneho zápasu medzi Spartakom Trnava a Slovanom Bratislava, keď sa desiatkam členov ultras podarilo vtrhnúť priamo na hraciu plochu, stále rezonuje.

Zatiaľ čo sa oba znepriatelené kluby navzájom obviňujú z toho, kto má na predčasnom ukončení derby väčšiu zodpovednosť, ministerka pre informatizáciu Veronika Remišová (Za ľudí) už jednu z príčin konfliktu pomenovala. Je ňou vraj šéf opozičného Smeru Robert Fico.

„Násilie na štadiónoch je len dôsledkom nenávisti, rozdelenia a hnevu, ku ktorému burcujú aj opoziční politici. Treba jasne odmietnuť politiku nenávisti a spálenej zeme, ktorú robí Robert Fico a ktorá Slovensku v ničom nepomáha. Nenávisť nie je alternatíva,“ napísala na Facebooku.

Politické prejavy akéhokoľvek razenia pritom na spomenutom zápase chýbali a faktom je, že násilie futbalových chuligánov je dlhodobým fenoménom, ktorý presahuje jednotlivé politické garnitúry a hranice štátov.

Ďalší politici žiadajú exemplárne tresty

Remišová pritom nie je zďaleka jedinou predstaviteľkou koalície, ktorá vec komentovala. „V mene všetkých slušných priaznivcov športových podujatí a v mene všetkých detí, ktorých bolo na derby Trnava – Slovan na štadióne v Trnave neúrekom, sa dištancujem od nechutného správania sa časti fanúšikov z oboch táborov. Rizikový zápas bol nezvládnutý v mnohých ohľadoch,“ povedal štátny tajomník rezortu školstva Ivan Husár.

Podľa podpredsedu Výboru Národnej rady SR pre vzdelávanie, vedu, mládež a šport Radovana Slobodu (SaS) je takéto správanie absolútne neakceptovateľnou hanbou pre celý slovenský futbal. 

„Žiadame exemplárne tresty pre oba tímy, pretože nielenže zlyhala organizácia zápasu, ale každý tím nesie vinu za svojich fanúšikov. Únia ligových klubov musí rozhodnúť promptne a rýchlo, aby to bolo ponaučenie pre ďalšie zápasy. Je neprijateľné, keď namiesto kvalitného futbalu majú všetky naše mladé talenty za príklad len bitku a násilnosti,“ doplnil Sloboda.

Mimoriadne Prezídium únie ligových klubov pritom o osude nedohratého stretnutia rozhodlo dnes v stredu. Verdikt je, že zápas sa bude kontumovať v prospech Slovana.

Smer: Pozrite sa, čo jej píšu ľudia

Hovorca Smeru Ján Mažgút pre Štandard na Remišovej myšlienku obšírnejšie reagovať nechcel. Predsedníčka niečo vyše jednopercentnej strany za to podľa neho nestojí a odkázal nás na množstvo nesúhlasných komentárov bežných ľudí pod jej príspevkom.

Vinu na bitke chuligánov, ako uviedol, nesie v prvom rade prezident Policajného zboru Štefan Hamran, ktorý bol údajne v tomto ohľade veľmi pasívny, aj keď bolo zrejmé, k čomu môže rizikové stretnutie dospieť. Ale, naopak, vehementne kriticky sa vyjadroval k protestu Smeru v Rimavskej Sobote, ktorý bol podľa Mažgúta v kontraste s tým pokojný.

„Policajný zbor bude tvrdo vystupovať proti ľuďom, ktorí uplatňujú princíp bezbrehej demokracie – mám svoje práva a na povinnosti kašlem,“ povedal vtedy okrem iného Hamran.

Polícia sa po nezvládnutom zápase bránila tvrdením, že vinu nesie organizátor, ktorý adekvátne nereagoval na vzniknuté riziko. Jej tímy vraj boli pripravené konať, no samotnému zákroku musí podľa polície predchádzať požiadavka zo strany organizátora.


Ďalšie články