Colin Powell. Život a smrť v tieni dezinformácie

000Obama Bush09811320981662 Foto: TASR/AP

Americký generál a bývalý minister zahraničných vecí Colin Powell zomrel v pondelok 18. októbra. Mal covid a bol očkovaný. Šialenstvo môže začať.

Je to smutná a tragická irónia. Colin Powell, ktorý zomrel tento týždeň s covidom, sa stal príkladom v argumentácii antivaxerov. Jeho meno slúži po smrti dezinformátorom. Trpký paradox.

Začnime ale od začiatku. Powell bol štvorhviezdičkový generál, slúžil vo Vietname, na uniforme nosil dve purpurové srdcia a medailu za záchranu života po páde helikoptéry. Ako vojak bol hrdina.

Mimo Ameriky si ho ale pripomíname vďaka slávnemu prejavu v OSN, kde hájil vyhlásenie vojny Iraku pre nebezpečenstvo zbraní hromadného ničenia. Tento kľúčový argument pre vyhlásenie vojny, sa ukázal byť dezinformáciou. Bol to hoax.

Problém je, že viedol k vojne.

Powell si nezískal podporu OSN, podporili ho ale mnohé krajiny (vrátane Slovenska), problém bol, že celá invázia bola založená na lži a podľa toho aj dopadla. Amerika následne stratila dve dekády, bilión dolárov a kredit vo svete. Ešte horšie, samozrejme, dopadol Irak, 300-tisíc mŕtvych, štát v rozklade, vznik Islamského štátu a exodus stoviek tisícok irackých kresťanov aj ďalších Iračanov z krajiny.

To všetko si svet bude pamätať aj s prejavom Colina Powella.

Powell sa neskôr bránil, že išlo o spravodajskú informáciu CIA, že sa vraj snažil vyhnúť vojne, ale pôsobí to nepresvedčivo. Neurobil totiž to, čo sa v takej chvíli od politika, ktorý je proti vojne, očakáva. Najmä ak práve on mal ešte jeden dobrý dôvod, prečo mal byť proti vojne v Iraku. Bol totiž pri prvej vojne v Perzskom zálive, keď Bush starší porazil Saddáma Husajna a vytlačil ho z Kuvajtu. Powell bol vtedy na čele Zboru náčelníkov štábov, po vojenskej stránke viedol operáciu, ktorá bola úspešná. Bush starší vtedy odmietol pokračovať v invázii na Bagdad, Powell vedel prečo. A dobre vedel aj to, kto sú neokoni, dosť vulgárne ich nazval f.cking crazies.

Problém je však inde.

Bush mladší zatiaľ ešte nepovedal, že ísť do Iraku bola chyba, s tým politickým zločinom sa ale vyrovnáva po svojom a maľuje tváre amerických vojakov, zranených a zmrzačených vo vojne. Všetci cítia, čo tým chce povedať.

Colin Powell sa ale namiesto zdržanlivosti rozhodol získať si rešpekt inak. Počas vlády prezidenta Trumpa chodil k Fareedovi Zakariovi a do amerických televízií napomínať Trumpa. Často a rád moralizoval o dezinformáciách. Nedalo sa na to pozerať. Nedalo sa nemyslieť na ten prejav v OSN.

Keď v 84 rokoch zomrel, bol to už ťažko chorý a starý muž. Naposledy ale predsa sa jeho meno ešte raz spojilo s dezinformáciami.

Generál Powell bol totiž očkovaný. Zomrel pritom na covid, čo vyvolalo vlnu hoaxov.

V skutočnosti totiž zomrel na rakovinu krvi a v dôsledku oslabenia imunity organizmu, vakcína mu nemohla pomôcť. Správne je povedať, že zomrel s covidom. Ale kritici vakcinácie v Amerike dnes jeho príklad používajú ako argument proti vakcinácii. Trpký paradox.


Ďalšie články