Medveď na pastiera neútočil, štátna ochrana prírody upozorňuje na hoax

Testovanie odolnosti technického riešenia kontajnera pred vniknutím medveïa Testovanie odolnosti technického riešenia kontajnera pred vniknutím medveďa hnedého. Foto: Milan Kapusta/TASR

Septembrová správa o útoku medveďa na pastiera, ktorého mali zachrániť jeho dva psy, nie je pravdivá. Uvádza to šéf Zásahového tímu pre medveďa hnedého Jaroslav Slašťan po uzavretí vyšetrovania.

Ďalší útok medveďa: Napadnutého pastiera chránili vlastné psy, starosta vyzýva ľudí k ostražitosti. Titulky tohto typu zaplavili predposledný septembrový týždeň stránky a vysielania väčšiny slovenských médií.

Štefan Henžel, starosta obce Nevoľné v okrese Žiar nad Hronom, médiám tvrdil, že v katastrálnom území obce došlo k útoku medveďa na pastiera oviec.

„Napadnutý pastier oviec mal obrovské šťastie, že mal pri sebe pastierskych psov, ktoré ho ako-tak ochránili,“ napísal starosta na sociálnej sieti. Obyvateľov samosprávy vyzval, aby boli pri prechádzkach lesom mimoriadne ostražití a informoval predsedu poľovného združenia, odbor životného prostredia aj zásahový tím pre medveďa hnedého.

V okolí obce sa podľa starostu pohybuje 12 až 14 medveďov, ale toto bol prvý útok po dlhom čase.

Zásahový tím pre medveďa hnedého iba deň po zverejnení správy o údajnom útoku na pastiera oviec v reakcii uviedol, že napadnutie preverí. Šéf tímu Jaroslav Slašťan povedal, že udalosť neevidujú ako útok medveďa, ale ako incident, ktorý budú ďalej prešetrovať.

„Slová, ako stret, útok, konflikt či incident, sú odbornými termínmi, majú pevne stanovené definície, a preto nie je správne, keď sa zamieňajú, ľahkovážne používajú alebo zámerne zneužívajú, ako to dnes často sledujeme v médiách,“ doplnil Slašťan.

Pastier útok popiera

Necelý mesiac po útoku Slašťanov tím zverejnil závery vyšetrovania, ktoré hovoria niečo úplne iné, ako tvrdil starosta Nevoľného, keď koncom septembra varoval ľudí pred medveďmi pohybujúcimi sa v intraviláne obce.

Vedúci zásahového tímu pre medveďa hnedého upozorňuje, že správa o útoku na pastiera z konca septembra je nepravdivá, ale napriek tomu rozdúchala vášne a nenávisť.

Slašťan uvádza, že v záujme vyšetrenia udalosti, získania relevantných informácií a údajov od svedkov navštívil tím danú lokalitu už na druhý deň. Vypočutý bol aj svedok, teda pastier, ktorý mal byť podľa slov starostu po „útoku“ medveďa otrasený.

„Zistili sme, že medveď sa nepohyboval v intraviláne obce Nevoľné ani v areáli farmy, ako sa to v médiách interpretovalo. Pastier, občan rumunskej národnosti, opísal celú situáciu pokojne a odmietol akýkoľvek problém, ktorý by mu spôsobila,“ uviedol Slašťan.

Pasúce sa ovce medveďa podľa pastiera ani neregistrovali a on sám šelmu zbadal vo vzdialenosti približne 15 metrov na okraji lesa.

„Medveď nebol agresívny, nepribližoval sa k pastierovi, neohrozoval ho, naopak, na prítomnosť človeka reagoval rýchlym útekom – tak ako každé divo žijúce zviera pri strete s človekom, pričom ho začali prenasledovať dva pastierske psy,“ dodáva Slašťan k výsledkom vyšetrovania.

Titulky, strach a nenávisť

Pastier teda neutrpel žiadne fyzické poranenia ani psychickú ujmu a stret s medveďom označil za bezproblémový.

„Chápem, že titulky robia čítanosť, a čím väčší horor, tým väčší záujem verejnosti, klikov, lajkov, zdieľaní. Len sa pýtam, či budeme donekonečna ohýbať udalosti a čo tým sledujeme. Strach je silná emócia a v týchto prípadoch prerastá do nenávisti nielen voči týmto zvieratám, ktoré sa démonizujú, ale aj voči ľuďom, ktorí majú na túto problematiku triezvy názor,“ tvrdí Slašťan.

Štátna ochrana prírody (ŠOP), pod ktorú tím pre medveďa hnedého patrí, vzhľadom na spomínané zistenia odmieta akékoľvek manipulácie s informáciami a prejavy nenávisti.

Vedúci tímu si kladie otázku, „kto a za akým účelom potrebuje šíriť nepravdy a dezinformácie o medveďoch, živiť atmosféru strachu a nenávisti, vytvárať rôzne skupiny na sociálnych sieťach, ktorých cieľom je nepravdivo vykresľovať tohto živočícha, pričom v niektorých prípadoch sa členovia skupiny vzájomné povzbudzujú a nabádajú na radikálne riešenia, akými sú nelegálne usmrtenie tohto chráneného živočícha (pytliactvo)“.

Slašťan upozorňuje, že na sociálnych sieťach sa objavilo v ostatnom období množstvo fotografií, videí a neoverených správ o škodách na majetku a ohrození obyvateľov medveďmi, ktoré sa nezakladali na pravdivých informáciách, pretože sa buď neudiali, alebo pochádzali zo zahraničia.

Skutočné útoky a zásahy

Dodajme, že tím pre medveďa hnedého na Slovensku riešil po tomto septembrovom prípade aj ďalšie. V nich však museli šelmy zastreliť.

Ani nie týždeň po udalosti, ktorá sa stala v obci Nevoľné, zásahový tím ŠOP usmrtil medvedicu nejaviacu známky plachosti. Opakovane spôsobovala škody na majetku a ohrozovala obyvateľov v katastroch obcí Staré Hory a Turecká.

Posledný septembrový deň zasahoval Slašťanov tím zase. Tentokrát vo Vysokých Tatrách, kde odchytil a eutanázoval medveďa hnedého. Zviera monitorovali dlhé mesiace v lokalite Smokovce a v meste Vysoké Tatry. Stupeň zmeny správania sa tohto medveďa bol už v štádiu, keď podľa ochranárov nebola nádej na odvyknutie si od stravy z kontajnerov a straty plachosti. Návrat k prirodzenému spôsobu života vo voľnej prírode už nebol podľa expertov reálny.


Ďalšie články