Pellegrini: Smer je viac hnedou ako červenou sociálnou demokraciou. My sa asi už nezhodneme

Mimoriadna schôdza NR SR k po¾nohospodárskemu a lesnému pôdnemu fondu na Slovensku Peter Pellegrini. Foto: Jaroslav Novák/TASR

Zhoršujúce sa vzťahy v opozícii medzi Smerom a Hlasom, zdá sa, expremiérovi Petrovi Pellegrinimu vrásky nerobia. Práve naopak. Šéf preferenčne najsilnejšej strany Hlas-SD v čerstvom brífingu svojmu niekdajšiemu straníckemu šéfovi odkázal, že jemu by kotlebovci guláš na proteste nevarili, že sa Smer posúva do extrémneho prostredia a že je momentálne viac hnedou ako červenou sociálnou demokraciou.

Pokiaľ v minulosti platilo, že medzi bývalými spolustraníkmi Petrom Pellegrinim a Robertom Ficom existovalo napätie, dnes možno tvrdiť, že vzťah oboch niekdajších premiérov nadobúda charakter otvorenej vojny.

Novú líniu sporu otvoril v nedeľnej diskusnej relácii Na telo líder strany Hlas-SD, keď uviedol, že si vie ťažko predstaviť návrat do vlády, na ktorej čele by bol predseda Smeru-SD Robert Fico.

Peter, vyhraj voľby

O pár hodín neskôr na túto informáciu zareagoval na sociálnej sieti Fico, vracajúc sa z protestu v Rimavskej Sobote. Reagujem asi takým spôsobom: Peter vyhraj voľby a tento problém nebudeš mať,“ povedal viacnásobný predseda vlády vo videu.

Pellegriniho vyjadrenie ďalej označil za „politický amaterizmus“. Fico si myslí, že bez jeho osoby a strany Smer by Pellegrini v politickom živote nič nedokázal.

Predčasné voľby sú jediným riešením, ktoré dnes Slovensko potrebuje. Napriek vyjadreniam Pellegriniho si myslím, že pre Slovensko je najvhodnejšou alternatívou spojenie predvolebnej koalície Smeru a Hlasu,“ pokračoval Fico.

Spolupráca oboch politických strán je podľa neho úplné prirodzená a má potenciál zostaviť vládu aj bez účasti tretej strany.

Pellegrini: Mne by guláš kotlebovci nerobili

Peter Pellegrini však pri kritike Ficovej strany ešte pritvrdil. Počas dnešnej tlačovej konferencii v reakcii na novinársku otázku o zhoršujúcich sa vzťahoch v opozícií totiž uviedol, že sa skutočne ukazuje, že spolu s Ficom majú na veci rozdielny pohľad.

Určite by vraj napríklad nerobil protest, na ktorom by mu guláš varili kotlebovci. „Tým jasne ukazuje, že sa posúva viacej do toho extrémneho prostredia. Už začínajú byť viacej hnedí ako červení sociálni demokrati a preto je úplne logické, že my sa asi na veciach už nezhodneme,“ pokračoval Pellegrini.

Podľa neho sa tiež oba politické subjekty nezhodnú vo výkone politiky. Členovia Smeru vraj radi kričia, radi nadávajú a burcujú ľudí, pričom v Hlase vraj prichádzajú s konkrétnymi návrhmi riešení a rozprávajú o riešení problémov.

Podľa Pellegriniho je už na voličoch, akú politiku si vyberú, či tú „normálnu“ a „kultúrnu“, za ktorú sa nebudú musieť hanbiť a ktorá bude profesionálna, alebo či takých politikov, ktorí im pomôžu uvoľniť „ventil svojej naštvanosti a beznádeje“.

Pellegrini za lovením Smeru v iných voličských revíroch vidí snahu strany získať čo najväčší percentuálny úspech.

„Ja len chcem povedať, že Hlas nikdy kvôli percentám neuhne zo svojej socdem politiky a nikdy sa nebude spriahať ani s fašistami, ani s hnedými, ani s nacionalistami a nebude tlačiť politickú stranu za účelom zisku percent hocikde tam, kde sociálna demokracia vôbec nepatrí,“ uzavrel politik.

Štandard so žiadosťou o vyjadrenie k slovám šéfa Hlasu oslovil stranu Smer. Článok budeme aktualizovať.


Ďalšie články