Miliardár z Walmartu chce vybudovať ideálne mesto. Má to byť rovnostárska a inkluzívna utópia

Vizualizácia Telosi. Foto: reprofoto/Cityoftelosa.com Vizualizácia Telosi. Foto: reprofoto/Cityoftelosa.com

Vieme, ako to v minulosti dopadlo s utópiami. Napriek tomu sme svedkami ďalšieho pokusu. Miliardár Marc Lore predstavil projekt mesta budúcnosti. Chcel by do mesta prilákať 50-tisíc obyvateľov.

Idylická utópia v púšti. Sľubuje ju miliardár Marc Lore, bývalý riaditeľ internetového obchodu pre korporáciu Walmart. Začiatkom tohto roka odišiel zo svojej pozície v spoločnosti, aby sa mohol venovať projektu Telosa.

Názov pochádza z gréckeho slova pre najvyšší zmysel a má ho niesť mesto, ktoré chce Lore postaviť v americkej púšti. Presné miesto zatiaľ nie je známe – diskutuje sa o štátoch ako Utah, Nevada, Arizona, Texas či Idaho.

Postaviť mesto takpovediac na zelenej lúke nebude lacné. Len prvá časť projektu má stáť vyše 21 miliárd eur, pričom celé sídlo si vyžiada odhadom 343 miliárd eur. Túto sumu vraj zafinancujú investori či filantropi, pomôcť majú aj dotácie od štátu.

Prečo by sa však ľudia sťahovali niekam do pustatiny? V Lorovej predstave je Telosa utópia, v ktorej funguje systém ekvitizmu (z anglického equitism – kombinácia slov rovnosť a kapitalizmus). „Jediný dôvod na postavenie mesta v púšti je, aby ho vlastnili jeho občania,“ vyjadril sa miliardár.

Mnoho sľubov

„Dane sa použijú späť pre mesto, na infraštruktúru, cesty, tunely a mosty, takže všetci budú vedieť, kam ich peniaze tečú,“ dodáva Lore. Energetické potreby Telosy majú byť pokryté energiou z obnoviteľných zdrojov a ulicami sa budú preháňať automatické vozidlá. Mesto má mať dostupné bývanie, vzdelanie či zdravotnú starostlivosť pre všetkých.

V spomínanej prvej fáze chce miliardár do mesta prilákať 50-tisíc obyvateľov. Osídľovanie sa začne v roku 2030. Tých budú pravdepodobne vyberať pomocou nešpecifikovaného vstupného procesu, avšak má sa prihliadať na „diverzitu a inklúziu“.

Lore o „meste budúcnosti“ hovoril už začiatkom tohto roka, keď ohlásil svoj odchod z Walmartu. Telosu opísal ako nový model pre spoločnosť, ktorý chcú v meste testovať.

„Predstavte si mesto so živosťou, diverzitou a kultúrou New Yorku, spojenú s efektívnosťou, bezpečnosťou a inováciou Tokia, a udržateľnosťou, vládou a sociálnymi službami Švédska,“ znie vízia nového mesta, ktorá sľubuje doslova utópiu – ideálne mesto pre všetkých.


Ďalšie články