Zeman nie je schopný výkonu funkcie, citoval predseda Senátu lekárov

Miloš Zeman Alexander Van der Bellen TK Miloš Zeman. Foto: TASR/AP

Český prezident Miloš Zeman nie je podľa správy pražskej Ústrednej vojenskej nemocnice (ÚVN) schopný vykonávať funkciu, oznámil v pondelok predseda hornej komory parlamentu Miloš Vystrčil. Šéf Senátu dostal správu z nemocnice, kde hlava štátu leží už týždeň na jednotke intenzívnej starostlivosti, ráno. Informuje o tom spravodajský portál Novinky.cz.

Správa ÚVN podľa Vystrčila obsahuje tri základné informácie – prezident nie je za súčasnej situácie schopný zo zdravotných dôvodov vykonávať akékoľvek pracovné povinnosti, jeho dlhodobú prognózu hodnotia ako krajne neistú a jeho návrat do funkcie ako málo pravdepodobný a ÚVN informovala vedúceho prezidentovej kancelárie Vratislava Mynářa o jeho stave už 13. októbra.

Vedenie Senátu nevidí iný možný postup ako aktiváciu článku 66 českej ústavy, na základe ktorého prezidentove právomoci prechádzajú na predsedu vlády a predsedu Poslaneckej snemovne. V utorok sa zástupcovia vedenia Senátu stretnú s predsedami strán v dolnej komore parlamentu, aby prediskutovali prevedenie právomocí počas indispozície prezidenta.

Vystrčil sa na Zemanov stav a prognózu ďalšieho vývoja z poverenia Senátu spýtal nemocnice aj prezidentovej kancelárie v piatok. Z hradu odpoveď nedostal, nemocnica mu odpovedala ráno. Vystrčil odvtedy dokumenty študoval a radil sa aj s právnymi odborníkmi o tom, čo môže zverejniť.

Predsedu Senátu v popoludní skritizoval kancelár Mynář, podľa ktorého vyvolal mediálnu hru. Tá mu má poslúžiť k zviditeľneniu a zbaveniu Zemana výkonu právomocí.

(sita)


Ďalšie články