Kolíková o Lučanskom: Ani pokus o samovraždu. Ani cudzie zavinenie

Mária Kolíková, Milan Ivana brífing k šíriacim sa dezinformáciám o zranení bývalého policajného prezidenta Milana Luèanského Ministerka spravodlivosti SR Mária Kolíková a vpravo generálny riaditeľ Zboru väzenskej a justičnej stráže Milan Ivana. Foto: Pavel Neubauer/TASR

Zranenie oka väzobne stíhaného policajného exprezidenta Milana Lučanského bolo spôsobené pri cvičení pádom na posteľ počas toho, ako bol sám v cele. Na brífingu o tom informovala ministerka spravodlivosti s tým, že vylučuje cudzie zavinenie.

Ministerka spravodlivosti Mária Kolíková (Za ľudí) na dnešnom tlačovom brífingu dementovala medializované informácie o zdravotnom stave bývalého šéfa polície Milana Lučanského.

Vraj sa zranil v cele, v ktorej bol sám a to pádom na posteľ a ide o poranenie oka. Potom mal ďalej cvičiť, konkrétne klikovať. Vylúčila údajné dezinformácie o krvácaní do mozgu, resuscitáciu, niekoľkohodinovú operáciu, pokus o samovraždu a podobne.

Pokus o samovraždu v Ústave na výkon väzby a Ústave na výkon trestu odňatia slobody v Prešove neevidujú. „Ani takú informáciu sme nedostali. Prekvapilo ma preto, že s ňou pracujú médiá,“ uviedla Kolíková.

Tvrdí, že preverovali všetky informácie aj sa zoberali psychickým stavom obvineného, a nič podľa nej nenasvedčuje tomu, že by k pokusu o samovraždu malo dôjsť. „Nie sú na to žiadne dôkazy,“ poznamenala.

Žiadne cudzie zavinenie

„Nie sú tu žiadne obavy ohľadom zdravotného stavu Milana Lučanského,“ povedala Kolíková. „Môžem vylúčiť akékoľvek cudzie zavinenie alebo napadnutie,“ dodala.  

Jeho zdravotný stav je podľa prednesených vyjadrení stabilizovaný a policajný exprezident nemá byť v stave ohrozenia zdravia a už vôbec nie ohrozenia života.

Šéfka rezortu spravodlivosti poprosila o nespochybňovanie vyšetrovania a o to, aby neboli šírené informácie z neoverených zdrojov. Ubezpečila, že okolnosti budú ešte prešetrené.

Prezradí viac jeho právnik?

Na brífingu viackrát zdôraznila, že nemá súhlas na bližšie informovanie o zdravotnom stave tohto pacienta. Súhlasom však podľa nej disponuje Lučanského právny zástupca.

Generálny riaditeľ ZVJS Milan Ivan priblížil, že hneď ako sa zranenie zistilo, bol Lučanský prevezený do prešovskej nemocnice, kde lekár odporučil operačný zákrok v Ružomberku. „Jeho zdravotný stav je stabilizovaný a neevidujeme ohrozenie životných funkcií,“ uviedol.

Obvinený má byť už hospitalizovaný v Nemocnici pre obvinených a odsúdených v Trenčíne a prebieha ďalšia kontrola jeho zdravotného stavu.

Novovymenovaný generálny prokurátor Maroš Žilinka uložil krajskému prokurátorovi v Prešove, aby dôsledne a bezodkladne preskúmal všetky okolnosti.

(ste/tasr)


Ďalšie články