Klérofašistov pribijem na kríž a hodím do ohňa, objavilo sa na propotratovom proteste

WhatsApp Image 2021-10-18 at 18.12.12

Na Slovensku, ale aj za našimi hranicami, v Česku, sa dnes protestovalo proti úprave potratovej legislatívy. Najväčšiu účasť zaznamenala akcia konajúca sa v metropole Bratislava. Dav zhromaždený pod hlavičkou feministickej iniciatívy Nebudeme ticho sa nevyhol nenávistným a ostrým prejavom.

V centre hlavného mesta sa dnes uskutočnil protest za takzvané reprodukčné práva. Demonštrantov do ulíc zmobilizovala feministická iniciatíva Nebudeme ticho.

Podľa odhadov Štandardu sa na mieste nachádzalo zhruba tisíc až dvetisíc ľudí. Účastníci a účastníčky si so sebou priniesli na znak nesúhlasu varechy s rôznymi nápismi či transparenty.

„Teplí ako láva za reprodukčné práva,“ stálo na jednom z nich. „Strašne nenávidím klérofašistické hovná, pribijem ich na kríž a hodím do ohňa,“ písalo sa na ďalšom. Demonštranti vo veľkom skandovali, že nebudú ticho alebo heslá ako „ide o moc a nie o pomoc“.

Dav sa v úvode zhromaždil na Námestí SNP, pričom neskôr sa presunul smerom k Suchému mýtu a po Palisádach k sídlu Národnej rady SR.

Na mieste bolo vidieť aj poslankyňu za SaS Janu Bittó Cigánikovú či LGBT aktivistku Hanu Fabry. Účasťou sa pochválila napríklad aj Simona Petrík z Progresívneho Slovenska.

Proti zákonu od Záborskej

Priamym podnetom pre organizovanie akcie je zákon z dielne OĽaNO, ktorý upravuje potratovú legislatívu a o ktorom budú v druhom čítaní rokovať poslanci na schôdzi, ktorá sa začne v utorok 19. októbra.

Cieľom navrhovanej právnej úpravy je podľa hlavnej protagonistky Anny Záborskej vytvorenie podporných opatrení pre ženu, ktorá zvažuje podanie žiadosti o umelé ukončenie tehotenstva.

Súčasťou návrhu je napríklad predĺženie lehoty na rozmyslenie pred likvidáciou plodu zo 48 na 96 hodín, premenovanie umelého prerušenia na umelé ukončenie tehotenstva a zákaz reklamy na potrat.

Zákon má tiež uplatniť dotácie právnickým osobám, ktoré poskytujú poradenstvo ženám rozhodujúcim sa o umelom potrate. Finančné prostriedky na to poskytne úrad vlády.

Štandard sa téme zákona o pomoci tehotným ženám a reakciám naň podrobnejšie venoval v samostatnom článku.

Nepozdáva sa im obmedzenie interrupcií

„Zákon by ešte viac obmedzil prístup k informáciám o tom, ktoré zariadenia interrupcie vykonávajú a za akých podmienok. Na strane druhej by zákon posilnil priestor pre poskytovanie nábožensky podfarbených, zaujatých, neodborných a vedecky nepodložených informácií o umelom prerušení tehotenstva,“ argumentuje iniciatíva Nebudeme ticho.

„V tomto boji stojíme spoločne, a to nielen dnes alebo zajtra, ale dovtedy, kým bude treba,“ hovorila v prejave Zuzana Maďarová z iniciatívy Nebudeme ticho, ktorú tvoria organizácie Možnosť voľby, ASPEKT či kolektív Povstanie.

Protesty naplánovali aj v Česku

Protest sa dnes nekoná len v Bratislave, ale aj v Trnave, Banskej Bystrici, Brne, Prahe (18. 10.) a v Košiciach (20. 10.). Organizátorky zároveň do parlamentu posielajú list podporený 60 organizáciami a iniciatívami, v ktorom vyzývajú poslancov a poslankyne, aby predložený návrh nepodporili.

Vzhľadom na epidemickú situáciu iniciatíva vyzvala účastníkov bratislavského pochodu, aby sa dostavili len tí, ktorí sú zaočkovaní alebo majú čerstvý antigénový test, pričom 200 osôb sa mohlo otestovať zdarma.

Dav sa asi po dvoch hodinách, okolo siedmej večer, začal rozchádzať.

Foto: Eva Struharňanská


Ďalšie články