Ako chce maďarská opozícia poraziť Orbána. Do čela postavila veriaceho pravičiara

maïarský opozièný premiérsky kandidát Márki-Zay Péter Márki-Zay, maďarský opozičný kandidát na premiéra. Foto: TASR/AP

Po napínavých opozičných primárkach poznáme meno vyzývateľa Viktora Orbána. Nestal sa ním ani primátor Budapešti, ani europoslankyňa. Opozičným kandidátom je napokon málo známy ekonóm a primátor menšieho mesta na juhovýchode Maďarska. Podľa pozorovateľov je regionálny politik pre Orbána nepríjemným súperom.

Kde dvaja súperia, tretí víťazí. Aj tak by sa dal zhrnúť výsledok opozičných primárok, z ktorých po dvoch kolách vzišiel nečakaný víťaz, ktorý bude spoločným kandidátom na premiéra opozičného bloku zloženého zo šiestich strán.  

Šéfovia strán DK, MSZP, Jobbik, Politika môže byť iná (LMP), Dialóg a Momentum sa vlani dohodli na výbere spoločného kandidáta formou dvojkolových primárok.

V septembrovom prvom kole najviac hlasov získala Klára Dobrevová, europoslankyňa a manželka bývalého ľavicového premiéra Ferenca Gyurcsánya. Na druhom mieste skončil budapeštiansky liberálny primátor Gergely Karácsony. Až na tretej priečke sa umiestnil Péter Márki-Zay.

Pred nedeľňajších druhým kolom však budapeštiansky politik z boja odstúpil a napokon nečakane zvíťazil pomerne neznámy Péter Márki-Zay. Získal 57 percent hlasov, čím výrazne predbehol Dobrevovú. Podľa prieskumov jeho súperke zrejme najviac uškodilo manželstvo s Gyurcsányom, ktorý sa v roku 2006 priznal, že klamal Maďarom „odrána dovečera“, len aby vyhral voľby. Hoci sa k výrokom vtedy priznal, nechcel odstúpiť a na roky dopredu pokazil povesť maďarským socialistom.

Rodinne založený veriaci pravičiar

Márki-Zay je primátor mesta Hódmezővásárhely na juhovýchode Maďarska, veľkosťou je porovnateľné s Prievidzou. Zviditeľnil sa, keď v roku 2018 vyhral komunálne voľby v meste, ktoré bolo dovtedy v rukách vládneho Fideszu. Je lídrom a spoluzakladateľom hnutia Maďarsko pre všetkých.

Nový líder opozície má sedem detí a narodil sa v roku 1972 v Hódmezővásárhely do kresťanskej rodiny, je katolík. Má vyštudovaný marketing, ekonómiu, elektrotechniku a doktorát z ekonomických dejín. V roku 2004 odišiel na niekoľko rokov pracovať do Kanady a USA.

Ako ekonóm sa hlási k trhovej ekonomike, považuje sa za pravičiara a umierneného konzervatívca. Regionálny politik nemá priame väzby na veľké maďarské parlamentné strany, ale ani skúsenosti z medzinárodnej politiky. Napriek tomu sa stal kandidátom na premiéra.

Péter Márki-Zay, maďarský opozičný kandidát na premiéra. Foto: TASR/AP

Prekvapenie

Maďarské médiá hodnotia jeho víťazstvo v opozičných primárkach ako prekvapivé, keďže favoritkou bola europoslankyňa Dobrevová. Zlé jazyky však okrem manželstva s kontroverzným ľavicovým expremiérom poukazovali na jej rodinné zázemie. Má bulharské korene a jej starý otec Antal Apró bol za komunistickej éry maďarským ministrom a predsedom parlamentu.

Nezávislé zdroje Štandardu z prostredia maďarskej diplimacie a médií rovnako priznali, že víťazstvo Marki-Zaya ich prekvapilo. Vyhral podľa nich vďaka životnému príbehu a súhre okolností.

Nemá väzby na skompromitované elity Fideszu a opozičných socialistov, je rodinný typ z periférie a hoci precestoval svet, vrátil sa do rodného mesta a stal sa v ňom primátorom. Odlíšil sa tým od Dobrevovej aj budapeštianskeho primátora Karácsonyho.

Zároveň sa mu podľa zdrojov Štandardu podarilo zmobiliizovať pravicových voličov, ktorým je vzdialený Fidesz, ale zároveň nechceli podporiť ľavicového kandidáta opozičného bloku. Za jeho víťazstvom môže byť aj taktická hra – Márki-Zay je pre Fidesz ťažšie napadnuteľným súperom ako známejšie opozičné mená.

Odvrátenou stranou nezávislosti je osamotenosť a minimálne politické skúsenosti. Počas kampane bude musieť založiť tím a pravdepodobne bude závislý od štruktúr ostatných strán opozičného bloku, upozornil zdroje Štandardu. Pripomeňme, že v ňom sú socialisti aj kedysi radikálny Jobbik, ktorý sa síce rozdelil a umiernil, ale jeho rasistické a veľkomaďarské excesy sú ešte v živej pamäti.

Nepríjemný súper pre Orbána

Politológ Péter Tölgyessy, bývalý poslanec za Fidesz (1998 – 2006), označil nového opozičného lídra za vážneho súpera Viktora Orbána, ktorý počítal s ľavicovým súperom. Namiesto toho čelí rodinne založenému pravičiarovi z ľudu s prirodzeným jazykom blízkym masám.

„Hovorí takým štýlom, akým sa Maďari rozprávajú s kamarátmi a príbuznými. Nestrácal nádej a ukázal obrovskú silu – z tretieho miesta v primárkach sa prepracoval na špičku,“ cituje politológa portál Telex.

Tölgyessy súhlasí so zdrojmi Štandardu v tom, že Maďari chceli alternatívu, ktorá nebude súčasťou zaužívaných politických elít. Američania si zvolili Donalda Trumpa, Ukrajinci komika, v Taliansku bodujú protisystémoví kandidáti. Márki-Zay má podľa neho „v rukách zbrane, ktoré sú pre Orbána nebezpečné“, hoci sa maďarský premiér snaží vzbudzovať dojem, že elitárom nie je.

„Zdá sa, že maďarská ekonomická a mediálna elita si odtiahla od ľavice Gyurcsánya a vkladá dôveru do politika z Hódmezővásárhely,“ vysvetľuje politológ.

Predseda Demokratickej koalície (DK) a bývalý maďarský premiér Ferenc Gyurcsány (druhý vľavo), jeho manželka Klara Dobrevová (tretia vľavo). Foto: TASR/AP

Čaká na neho mnoho výziev

Podľa Szabolcsa Dulla, šéfredaktora portálu Telex, čaká vyzývateľa Orbána niekoľko veľkých výziev. Dostal mandát od voličov a veľkú politickú moc, sčasti vďaka tomu, že bol protikandidátom Gyurcsánya. „Založí vlastnú politickú stranu?“ pýta sa novinár.

Bude musieť nejako zjednocovať šesticu rôznorodých strán v opozičnom bloku a byť pripravený na úskoky politických matadorov vo vlastnom tábore. Vo voľbách ho čaká silný súper, dlhoročný premiér Orbán. Ak vyhrá opozícia, stane sa premiérom, lenže Márki-Zay skúsenosti s vysokou politikou nemá. A napokon, ako sa popasuje s prípadným vystupovaním v medzinárodnej politike?

Kampaň už teraz, voľby budúci rok

„Bude to gigantický boj, pretože v hre je aj osobná sloboda Viktora Orbána,“ vyhlásil Márki-Zay po víťazstve v primárkach. Chce priniesť novú politickú kultúru, ale zároveň očakáva vyostrenú a nenávistnú kampaň Fideszu.

Kampaň sa už začala. Podľa očakávaní nie je terčom útoku Fideszu Márki-Zay, ale socialista Gyurcsány. Tomu vraj Márki-Zay pomôže „opäť sa dostať k moci“. Vládna strana opozičného lídra považuje za figúrku, ktorá má poslúžiť opozičným matadorom.  

Dodajme, že opozičné strany sa v primárkach dohodli nielen na kandidátovi na premiéra, ale aj pre každý zo 106 jednomandátových volebných obvodov. Spojením síl chcú poraziť kandidátov Fideszu a získať si väčšinu v parlamente.

Maďarsko má kombinovaný volebný systém a 199-členný parlament, z toho 106 poslancov sa volí väčšinovo v jednomandátových obvodoch a zvyšných 93 celonárodne pomerným systémom s kompenzačným mechanizmom.

Parlamentné voľby sú naplánovanované na jar budúceho roka, obvykle bývajú na prelome marca a apríla. V minulosti bývali dvojkolové, po novom bude kolo iba jedno.


Ďalšie články