Opice opäť vyčíňali, reaguje Naď na bitku futbalových ultras

21. schôdza vlády SR Jaroslav Naď. Foto: Martin Baumann/TASR

Minister obrany Jaroslav Naď varuje pred exemplárnym potrestaním členov futbalových ultras Slovana Bratislava a Spartaku Trnava, ktorí sa v nedeľu pobili na trnavskom štadióne. Účastníkov bitky, ktorá sa dostala aj do zahraničných médií, nazval Naď opicami. Pripomenul pritom aj kritiku, ktorú si vyslúžil ešte vlani na jeseň, keď za opice označil účastníkov protestu proti pandemickým opatreniam.

Pri vlaňajších protestoch proti covidovým opatreniam došlo k útoku na policajtov a niekoľkí alkoholom podgurážení účastníci protestu sa vešali na bránu Úradu vlády. Naď vtedy v komentároch na Facebooku demonštrujúcich ostro kritizoval a napísal, že nevidí demonštrovať normálnych ľudí len „opice, bitkárov, extrémistov a psychopatov“.

Minister svoje vyjadrenia na adresu účastníkov novembrového protestu na bratislavskom Námestí Slobody zdôvodnil tým, že pod hanlivými označeniami myslel len tých demonštrujúcich, ktorí narúšali verejný poriadok. Odmietol pritom, že by svoje vyjadrenia zovšeobecňoval na všetkých. Tentokrát sa podobne tvrdo vyjadril aj o ultras, ktorí vyvolali hromadnú bitku počas zápasu Slovana Bratislava proti Spartaku Trnava.

„Pamätáte si moje vyjadrenie, že na plote Úradu vlády viseli ‚opice‘? Viď prvé foto. Áno, to boli ‚opice‘, pretože normálny človek sa takto nespráva… Myslel som si to vtedy a teraz ešte viac…,“ napísal Naď (OĽaNO) na svojom oficiálnom ministerskom profile na Facebooku.

Nedeľný (17. 10.) duel medzi Spartakom a Slovanom mal byť športovým sviatkom, ale po 15 minútach sa členovia tvrdého jadra fanúšikov oboch tímov pobili priamo na hracej ploche a rozhodca neskôr zápas ukončil. Bitku si všimli médiá v susednom Česku, ale aj renomovaný francúzsky denník L´Equipe.

Časť trnavských ultras sa mala údajne dostať na strechu tribúny nad kotlom priaznivcov Slovana. Tam domáci vyvesili transparent „Vždy sme nad vami“ a začali na slovanistov pod nimi hádzať dymovnice. Túto provokáciu vraj fanúšikovia bratislavského tímu neustáli a pobili sa s priaznivcami trnavského Spartaku priamo na ihrisku, aspoň to tvrdia Slovanisti. Podľa trnavského tímu mali bratislavskí ultras obsadenie hracej plochy vopred naplánované. Trochu inak situáciu hodnotí aj redaktor Štandardu Matej Gašparovič.

https://standard.sk/126968/korida-na-trnavskom-stadione-a-nebezpecny-precedens/

Exemplárne tresty

Videozáznamy a fotky, ktoré sa prakticky okamžite dostali na sociálne siete, ukazujú brutalitu bitky futbalových ultras. Po potýčkach musel jedného z fanúšikov priamo na trávniku ošetrovať zdravotnícky personál a odniesli ho na nosidlách.

https://twitter.com/GrandmasterSuck/status/1449839972811517955

„Koľko len som dostal za to kritiky, útokov od obhajcov ‚opíc‘, od extrémistov, ale aj od oklamaných bežných ľudí či od novinárov. Vraj čo si to dovoľujem proti slušným protestujúcim ľuďom… Nuž a včera boli ‚opice‘ opäť raz vo forme,“ dodáva Naď vo svojom statuse k nedeľnému zápasu, ktorý ukončilo vyčíňanie futbalových chuligánov.

Naď sa v statuse netají tým, že má rád futbal, rekreačne ho aj hráva a chodí na zápasy aj so svojimi deťmi. Priznáva pritom, že Slovan je jeho srdcovkou a že chápe emócie, ktoré môžu zápasy prinášať divákom, ale to, čo sa stalo v Trnave, považuje za prekročenie akejkoľvek hranice.

Bitka medzi fanúšikmi počas 11. kola futbalovej Fortuna ligy FC Spartak Trnava – ŠK Slovan Bratislava v Trnave. Foto: Lukáš Grinaj/TASR

„To, čo ‚opice‘ z fanklubov Slovana a zo Spartaku, ale aj z iných spriatelených fanklubov oboch klubov včera predviedli, to už je za hranicou akejkoľvek únosnosti. Práve teraz je čas na využitie kamerových systémov, na exemplárne potrestanie tých desiatok ‚opíc‘, aby si normálni ľudia mohli aj so svojimi deťmi ísť vychutnať šport. Mnohé opice, sú zákonom chránené. Tieto ‚opice‘ by mali byť zákonom exemplárne potrestané, aby sme zákonmi chránili slušných ľudí,“ uzatvára Naď svoj status.

Kto je na vine?

Polícia upozornila, že za incidenty počas nedeľňajšieho futbalového derby Spartak Trnava – Slovan Bratislava nesie vinu organizátor, ktorý adekvátne nereagoval na riziká, ktoré hrozia.

S pomocou kamerového záznamu bude polícia stotožňovať previnilcov, pričom podozreniu z výtržníctva čelia všetci, ktorí neoprávnene vošli na hraciu plochu alebo inak ohrozili verejný poriadok a bezpečnosť.

Policajti poukazujú na to, že okrem stoviek príslušníkov, ktorí dohliadali na situáciu v meste, boli priamo na štadióne operatívne vyčlenené zásahové skupiny, pripravené konať v prípade, že sa situácia organizátorovi vymkne spod kontroly. Samotnému zákroku však musí predchádzať požiadavka organizátora odvíjajúca sa od faktu, že dochádza k ohrozeniu bezpečnosti, zdravia či životov.

„Zo strany organizátora bola takáto požiadavka (na zákrok polície) vyslovená až po upozornení policajného veliteľa opatrení,“ upozornila polícia, pričom pripomenula aj to, že práve organizátori nesú aj zodpovednosť za kontroly fanúšikov pri vstupe na štadión a zabránenie nekontrolovaného pohybu návštevníkov vo vnútri štadióna.

Samotný policajný zásah na trnavskom štadióne sa odohrával najmä na hracej ploche a v sektore hostí. S pomocou donucovacích prostriedkov vytlačili policajti dav zo štadióna a v policajnom kordóne boli fanúšikovia Slovanu vyvedení až na trnavskú železničnú stanicu. Pri zákroku došlo k zraneniu šiestich osôb.


Ďalšie články