Slováci majú viac dlhov ako úspor. Pod hranicou chudoby ich žije vyše 600-tisíc

Škola plieskania bièom v Èièmanoch Ilustračné foto: TASR/Erika Ďurčová

Slováci majú druhý najvyšší priemerný dlh v regióne strednej a východnej Európy. Upozornilo na to združenie Pracujúca chudoba s odvolaním sa na aktuálnu správu Allianz Global Wealth Report 2021. Zo správy tiež vyplýva, že kým priemerný Slovák vlastní čisté finančné aktíva vo výške 7 531 eur, priemerný Čech má 21.607 eur a Poliak 9 882 eur.

Združenie upozorňuje, že samotnú výšku sumy netvoria len úspory, investície do dlhopisov a akcií, ale aj finančné aktíva v druhom a treťom dôchodkovom pilieri. „To sú peniaze, ktoré v skutočnosti nemôžu na krytie výpadkov v príjmoch ľudia vôbec využiť,“ komentoval šéf združenia Milan Kuruc.

Priemerné dlhy Slováka sú vo výške 8 451 eur. „Okrem nízkych finančných aktív majú slovenskí občania druhý najvyšší priemerný dlh v regióne strednej a východnej Európy. Čiže sme druhí najhorší, čo sa týka čistého finančného majetku, a druhí najhorší, čo sa týka množstva dlhov. A úplne najhorší sme v pomere dlhov k finančnému majetku,“ poukázal socio-ekonomický analytik Ján Košč.

Držíme prvenstvo v Európskej únii

„Z porovnávaných krajín má iba občan Slovenska v priemere viac dlhov ako čistého finančného majetku. V tomto držíme prvenstvo v celej EÚ. Tomuto katastrofálnemu obrazu sa netreba čudovať. Ide o logický dôsledok nízkych príjmov slovenského obyvateľstva, a teda neochoty zamestnávateľov platiť adekvátne mzdy,“ zhodnotil Kuruc. Podľa jeho slov je to tiež dôsledok neexistencie bytovej politiky, ktorá doslova núti slovenských občanov zaťažovať sa hypotékami na predraženom trhu s bývaním.

Kým Slováci majú dlhy v priemere vo výške 53 percent na celkovom finančnom majetku, na druhom mieste v rámci regiónu strednej a východnej Európy sa nachádzajú Poliaci s 33-percentným podielom dlhov.

Viac ohrozené sú rómske komunity

Riziku chudoby čelí na Slovensku relatívne nízky počet obyvateľov. Tí sú však podľa Národnej banky Slovenska koncentrovaní v určitých typoch domácností ako sú osamelí rodičia alebo viacpočetné rodiny. Rizikom chudoby na Slovensku je podľa Štatistického úradu SR ohrozených približne 615-tisíc osôb, čo je 11,4 % populácie Slovenska.

Najmenej sú ohrozené domácnosti tvorené dvoma dospelými osobami. Naopak, najvyššiemu riziku chudoby čelia domácnosti s tromi a viac deťmi, osamelí rodičia s maloletými deťmi , resp. jednotlivci s vekom nad 65 rokov.

V porovnaní s priemerom 27 krajín Európskej únie je celkové riziko chudoby nižšie o päť percentuálnych bodov. Aj keď je na Slovensku relatívne výrazný rozdiel v mzdách a starobných dôchodkoch medzi mužmi a ženami, osamelé ženy čelia nižšiemu riziku chudoby ako osamelí muži.

Domácnosti tvorené dvomi dospelými a tromi a viac závislými deťmi čelia výrazne vyššiemu riziku chudoby ako je priemer krajín EÚ. Výsledkom toho je, že v členení podľa veku sú v celej populácii najviac ohrozené chudobou deti do 17 rokov.

Na Slovensku patria medzi domácnosti s tromi a viac závislými deťmi najmä domácnosti s horším sociálno-ekonomickým zázemím, medzi ktoré patria aj domácnosti z marginalizovaných rómskych komunít. Riziko chudoby v týchto komunitách je oproti celej populácii vyššie až o 76 percentuálnych bodov, pričom aj tu podľa národnej banky platí, že najvyššiemu riziku chudoby čelia deti do 17 rokov.

(tasr, sita)


Ďalšie články