V Austrálii budujú karanténny kemp pre ľudí vracajúcich sa z rizikových štátov

Karanténny kemp Wellcamp neďaleko letiska v meste Toowoomba Karanténny kemp Wellcamp neďaleko letiska v meste Toowoomba. Foto: statedevelopment.qld.gov.au

Kempy pre ľudí v karanténe by mohli byť v Austrálii hotové do konca roka. Izolovaní v nich majú byť Austrálčania, ktorí prídu z regiónov s vysokým výskytom ochorenia COVID-19. Zariadenia, ktoré austrálska vláda stavia už dva mesiace, by po skončení epidémie mohli slúžiť ako bežné ubytovanie.

V Austrálii platia stále prísne opatrenia proti šíreniu ochorenia COVID-19, aj keď je zaočkovanosť proti tejto nákaze v krajine vysoká. Aspoň prvú dávku vakcíny proti covidu má za sebou už viac ako 70 percent Austrálčanov. Ani to však podľa niektorých nestačí a austrálsky štát Queensland chce svoje hranice otvoriť až vo chvíli, keď bude zaštepených 80 percent jeho obyvateľov starších ako 16 rokov.

Svoj cieľ by mal Queensland dosiahnuť približne v polovici decembra. V rovnakom čase by mal byť čiastočne dokončený aj prvý z kempov určený na karanténu Austrálčanov vracajúcich sa z krajín či oblastí, kde existuje vysoké riziko nákazy alebo nízka zaočkovanosť proti covidu.

Karanténny kemp Wellcamp neďaleko letiska v meste Toowoomba, ležiacom 120 kilometrov západne od Brisbane, stavajú už dva mesiace. Koncom decembra by malo byť prístupných prvých 500 z tisícky naplánovaných lôžok, ktoré majú využívať zatiaľ len Austrálčania umiestnení do karantény. Zariadenie má byť kompletne dokončené koncom marca budúceho roka.

Vlastní zdravotníci aj polícia

Plány celého kempu zverejnila vláda Queenslandu až teraz. Je z nich jasné, že ubytovacie bunky sú rozdelené do viacerých zón – pre jednotlivcov, páry a rodiny. Súčasťou komplexu je podľa plánov aj vlastné zdravotnícke zariadenie, bezpečnostná služba a policajná stanica.

Podľa vicepremiéra Queenslandu Stevena Milesa sú stále v platnosti prísne nastavené pravidlá, ktoré určujú, kto môže ísť po návrate z rizikových zón iba do domácej karantény. Všetci ostatní končia v súčasnosti vo vybraných hoteloch, ktoré sa zmenili na karanténne centrá, a preto sú takéto zariadenia podľa neho nutné. Len v Queenslande sa nachádza v hotelovej karanténe približne 5-tisíc ľudí.

Miles obhajuje výstavbu zariadenia tvrdením, že kempy môžu byť okrem odľahčenia hotelov aj prínosom pre lokality, v ktorých ich vybudujú. Využívať sa v nich totiž majú najmä lokálne suroviny a služby miestnych podnikateľov, a to nielen počas výstavby, ale aj počas samotného fungovania týchto centier.

Príležitosť na biznis

„Spolupracovali sme s miestnymi podnikateľmi, aby sme sa ubezpečili, že služby, potraviny a ďalšie zásoby sú z miestnej produkcie, poskytujú obchodné príležitosti a pracovné miesta,“ povedal Miles pri predstavení plánov. Tie vláda odhalila až dva mesiace po začiatku výstavby.

Šéf spoločnosti Wagner Corporation, ktorá karanténny tábor pri Toowoombe stavia, John Wagner tvrdí, že výstavba pokračuje dobre. Jej začiatok bol však niekoľkomesačným bojom medzi vládou Queenslandu a federálnou austrálskou vládou, ktorý sa ťahal od januára tohto roka.

Austrálska vláda totiž v Queenslande už buduje jeden kemp určený pre ľudí, ktorí musia ísť po príchode z covidovo rizikových krajín do karantény. Zariadenie s kapacitou tisíc lôžok má stáť v komplexe armádnych barakov na predmestí Brisbane neďaleko miestneho letiska. Hotové však bude až na budúci rok v marci. Premiérka Queenslandu Annastacia Palaszczuková preto argumentuje, že chce vybudovaním druhého karanténneho kempu chrániť obyvateľov.

„Očakávame, že budeme naďalej potrebovať zariadenia, kam umiestnime ľudí v karanténe,“ tvrdí Palaszczukovej zástupca. Šíria sa totiž obavy, že s uvoľňovaním opatrení by mohlo dôjsť k nárastu počtu nových prípadov v Austrálii, aj keď bude zaočkovanosť obyvateľstva proti covidu na úrovni 80 percent.

Cena nie je známa

Od 1. novembra nebude Nový Južný Wales požadovať od Austrálčanov ani turistov cestujúcich do Sydney, aby išli do hotelovej karantény. Práve s postupným otváraním austrálskych hraníc rastú v časti spoločnosti aj vo federálnej vláde obavy, že by sa mohla nákaza vymknúť spod kontroly napriek vysokému percentu zaštepených.

Ubytovacie bunky v kempe pri meste Toowoomba, ktoré sa queenslandská vláda po sporoch s tou federálnou rozhodla postaviť za vlastné prostriedky, nemajú byť údajne určené len na jedno použitie počas pandémie. Po uplynutí ročného prenájmu, ktorý môže vláda o rok predĺžiť, môže investor použiť priestory, ako uzná za vhodné.

Palaszczukovej vláda ráta podľa vicepremiéra s tým, že spoločnosť Wagner má plány, ako by mohla zariadenie ďalej použiť po skončení pandémie. V oblasti by mohol vzniknúť napríklad zábavný komplex a kemp by mohol slúžiť na ubytovanie ľudí, ktorí ho budú stavať a neskôr v ňom pracovať.

Konečnú cenu, ktorú Queensland spoločnosti Wagner zaplatí za zhotovenie karanténneho kempu, vláda austrálskeho štátu odmietla zverejniť s tým, že sa ešte pracuje na dokončení detailov.


Ďalšie články