Britská demografická potopa: Najnižšia pôrodnosť v histórii, rekordný počet matiek z cudziny

Boris Johnson Boris Johnson. Foto: TASR/AP

Miera natality v Spojenom kráľovstve je podľa nových oficiálnych dát v žalostnom stave. Počet narodených detí v prepočte na ženu dosiahol najnižšiu úroveň od začiatku merania v tridsiatych rokoch minulého storočia. Naopak, rekordné potomstvo na jej územie prinášajú matky narodené v cudzine, predovšetkým v Pakistane.

Británia zažíva demografickú zimu. Vyplýva to z najnovších údajov, ktoré o miere pôrodnosti v Anglicku a Walese publikoval tamojší Národný štatistický úrad (ONS).

Zverejnené dáta ukazujú, že celková plodnosť v roku 2020 klesla na úroveň 1,58 dieťaťa na ženu, čo je najmenej od začiatku evidencie záznamov v roku 1938. Informuje o tom britský denník Evening Standard.

Táto úroveň je o 4,2 percentuálneho bodu nižšia ako v predošlom roku 2019 a o 3,1 percentuálneho bodu nižšia ako v roku 2001, keď úrady namerali doterajšie minimum 1,63 dieťaťa na ženu.

ONS sa nazdáva, že miera fertility klesá z niekoľkých dôvodov. Skloňuje sa najmä lepší prístup k antikoncepcii či fenomén žien, ktoré odďaľujú materstvo alebo chcú mať menej potomkov. Vplyv pandémie budeme naplno poznať až na budúci rok.

V Anglicku a vo Walese sa vlani narodilo takmer 614-tisíc detí.

Vo všeobecnosti sa vie, že na to, aby sa populácia v krajine prirodzene udržala, je potrebná plodnosť na úrovni 2,1 dieťaťa na ženu. Briti teda v súčasnosti zaostávajú zhruba o „polovicu“ dieťaťa na ženu.

Priemerný vek matky prvorodičky sa v minulom roku dostal na úroveň 30,7 roka, čo je rovnako ako rok predtým. Faktom však je, že posledné dekády sa táto hodnota neustále zvyšovala.

Pakistanci sú na tom lepšie

Hoci sa ostrovanom v tejto oblasti vo všeobecnosti nedarí, tamojšia zahraničná populácia zažíva rozkvet. Plodnosť medzi ňou sa podľa denníka Evening Standard zvýšila na 1,98 dieťaťa na ženu.

V roku 2020 sa pod 29,3 percenta pôrodov narodených detí podpísali matky narodené mimo územia Spojeného kráľovstva. Ide o absolútny rekord od začiatku evidencie v roku 1969. Podľa ONS ide o súčasť dlhodobého trendu.

Pokiaľ ide o krajinu pôvodu rodičov narodených v cudzine, absolútnu dominanciu má Pakistan. Druhá priečka prislúcha Rumunsku.

Aj keď miera pôrodnosti neustále klesá, skutočná populácia Británie naďalej rastie, pričom masová migrácia spôsobila v rokoch 2017 až 2019 až 90 percent jej rastu. Uvádza to mimovládna organizácia Migration Watch UK.

V dôsledku masovej migrácie sa počet obyvateľov narodených v zahraničí vyšplhal na deväť miliónov a populácia etnických menšín sa zvýšila na 13 miliónov, čo podľa think-tanku znamená, že by to mohlo viesť k rozpadu sociálnej súdržnosti.

Dôvod na radosť?

Začiatkom tohto mesiaca expredseda britského Úradu pre finančné služby (FSA) Adair Turner uviedol, že západné krajiny by mali v skutočnosti oslavovať pokles pôrodnosti, pretože im to umožní splniť ciele znížiť uhlíkové emisie.

Turner tvrdil, že zníženie vplyvu ľudstva na životné prostredie tým, že bude mať menej detí, uľahčí „dosiahnutie nulových emisií skleníkových plynov a zároveň podporí rast prosperity v rozvojových krajinách“.

Stredná Európa hľadá riešenie doma

Konzervatívnejšie európske krajiny, ako Maďarsko a Poľsko, sa pro-rodinnými politikami snažia trend poklesu pôrodnosti znížiť, no zatiaľ zaznamenávajú len malé úspechy.

Každopádne, politici zo stredoeurópskeho priestoru nehľadajú riešenia mimo svojich hraníc. Premiéri Česka, Maďarska, Poľska, Slovinska a Srbska sa napríklad v septembri podpísali pod deklaráciu, podľa ktorej by prisťahovalectvo nemalo byť odpoveďou na klesajúcu pôrodnosť v členských krajinách EÚ.


Ďalšie články