Tisíce ľudí protestovali proti vláde. Fico to robí na úkor vlastných voličov, znie z koalície

protivládny èapicový protest Smer-SD Čapicový protest v Rimavskej Sobote. Foto: Ján Krošlák/TASR

AKTUALIZOVANÉ Davy nespokojencov sa zišli v hlavnom meste aj v chudobnom regióne v Rimavskej Sobote. Spoločným menovateľom oboch zhromaždení bol odpor voči zdražovaniu a vláde. O zvolanie účastníkov sa postarali opozičný Smer a kotlebovci. Z koalície zaznieva, že Smer podnecuje nenávisť na úkor Slovenska a vlastných voličov.

Prvá akcia sa uskutočnila pred Prezidentským palácom v hlavnom meste. Demonštrácia zameraná proti chudobe a zdražovaniu energií, ktorú zvolala opozičná ĽSNS, údajne trvala asi hodinu.

Po skončení akcie organizátori ohlásili, že sa znovu zídu na výročie Nežnej revolúcie, teda 17. novembra. V rovnaký dátum Slovensko zažilo rozsiahle protesty aj vlani.

Na Hodžovom námestí dozeralo na demonštrantov niekoľko policajtov. Výtržnosti podľa médií zaznamenané neboli.

Snímka z protivládneho protestu pred Prezidentským palácom v Bratislave 17. októbra 2021. Foto: Dano Veselský/TASR

Na juhu Slovenska bolo živšie

Druhé masívnejšie zhromaždenie sa uskutočnilo v Rimavskej Sobote z iniciatívy Smeru-SD. Predseda strany Robert Fico ho pomenoval ako Čapicový protest, keďže chce súčasnej garnitúre ukázať, ako ju občania budú hnať čapicami.

„Prítomní boli aj prívrženci ĽSNS, ktorí zbierali podpisy pod petíciu za vystúpenie Slovenska z EÚ a NATO. Na pódiu vystúpil aj predseda SNS Andrej Danko,“ referuje TV Markíza s dodatkom, že účastníci sa počítali v tisícoch.

Foto: Ján Krošlák/TASR

Fico na akcii vyzval vládu, aby občanom predložila plán boja proti zdražovaniu, ktoré v súčasnosti badať v mnohých odvetviach hospodárstva. Dodal, že sa nebude čudovať, ak pnutie v spoločnosti dospeje do útoku na politika.

Fico ešte pred udalosťou uviedol, že mu volali vládni úradníci z „Mikasovho úradu“ s tým, že ak sa bude na proteste spievať, pôjde o zakázané verejné zhromaždenie. Účastníci si napriek tomu zaspievali spoločne pieseň Na Kráľovej holi.

Blaha hovorí o dni zúčtovania

„Tisíce ľudí zomrelo kvôli Matovičovej vláde. Hanba. Státisícom seniorov zobrali trinásty dôchodok. Hanba. Milióny ľudí zavreli do domáceho väzenia. Z miliónov ľudí urobili otrokov vo vlastnej krajine. Hanba…“ zdôrazňoval na pódiu podpredseda Smeru Ľuboš Blaha.

Mocných tiež obvinil z toho, že premárnili miliardy eur a „zabili“ generála Milana Lučanského. Zároveň prisľúbil, že sa blíži takzvaný „deň zúčtovania“.

Podpredseda Smeru Juraj Blanár čítal memorandum, v ktorom Smer spísal požiadavky na prezidentku a vládu. Hlavu štátu vyzvali, aby sa ospravedlnila za zmarenie referenda a aby ďalšiu petíciu neignorovala. Žiadajú ju, aby najbližšie okamžite vyhlásila referendum o predčasných voľbách.

Rečníci vládu takisto vyzvali, aby prestala šikanovať občanov, ktorí nie sú očkovaní proti koronavírusu.

Koalícia: Podnecovanie nenávisti na úkor vlastných voličov

Podpredsedníčka vlády Veronika Remišová protesty Roberta Fica považuje za podnecovanie nenávisti na úkor Slovenska a vlastných voličov. „Ľudí musia zvážať autobusmi, aby prišli. Naženú mnohých starších ľudí na hromadnú akciu, väčšinou bez rúšok, čo pri delta variante je veľkým rizikom. Aj s Pellegrinim robia všetko preto, aby tretia vlna dopadla zle, čo bude mať dopad najmä na ich priaznivcov. Nikde vo svete tak dvaja bývalí premiéri neškodia svojej vlastnej krajine ako práve Fico a Pellegrini,“ konštatuje predsedníčka strany Za ľudí.

Protest Smeru kritizoval aj poslanec OĽaNO Juraj Krúpa. „Ak je na Slovensku niečo zvrhlé a zvrátené, tak je to dnešná Ficova demonštrácia za práva chudobných! Človek, ktorý býval dlhé roky v Bonaparte v byte daňového podvodníka, človek ktorý dodnes nevysvetlil, ako (ne)zaplatil faktúru za byt od Ikoresu, človek, ktorého osobní priatelia, ako nazýval Kičuru či Výboha, sú trestne stíhaní alebo na úteku, človek, za ktorého vládami sa tiahnu najťažšie zločiny a mŕtvolný pach vrážd, človek, ktorý si dotiahol na Úrad vlády mafiánsku radodajku a obchodného partnera talianskej mafie Jasaňa, tak tento človek bez hanby a kože na tvári ide dnes bojovať vraj za chudobných!“ zhodnotil poslanec.

Foto: Ján Krošlák/TASR

Ďalšie články