Britského konzervatívneho poslanca mal zavraždiť islamista somálskeho pôvodu

Zomrel poslanec David Amess, ktorého pobodali pri stretnutí s volièmi Záchranné zložky zasahujú pred metodistickým kostolom Belfairs, v ktorom 25-ročný útočník viackrát bodol poslanca britskej Konzervatívnej strany Davida Amessa pri stretnutí s voličmi v jeho volebnom obvode. Foto: TASR/AP

AKTUALIZOVANÉ Zabitý David Amess patril medzi najkonzervatívnejších poslancov britského parlamentu. Bol kritikom potratov, usiloval o ich výrazné obmedzenie, bol tiež tvrdým kritikom výhod pre LGBT a nesúhlasil so zmenou definície manželstva. Podporoval tiež brexit a bol proti vojne v Sýrii. Britská polícia označila jeho vraždu za teroristický čin súvisiaci s islamským terorizmom, útočník by mal mať somálsky pôvod.

V Británii sa v piatok stala ohromná tragédia. Bol zabitý významný konzervatívny politik a poslanec parlamentu David Amess, mal 69 rokov. Poslanec britskej Konzervatívnej strany sir David Amess bol viackrát dobodaný 25-ročným útočníkom pri stretnutí s jeho voličmi v jeho volebnom obvode, zomrel v dôsledku zranení. Amess bol poslancom v tomto obvode dlhých 24 rokov (od roku 1997), v parlamente však zasadal ešte o 14 rokov dlhšie, od roku 1983 (za iný obvod). Zostala po ňom manželka Julia a päť detí, jednou z jeho dcér bola aj herečka a modelka Katie Amess, ktorá hrala napríklad aj v Harrym Potterovi.

Britská polícia v sobotu v skorých ranných hodinách označila vraždu poslanca britskej Konzervatívnej strany Davida Amessa za teroristický čin, informovali o tom agentúry AFP a AP. „Prvotné vyšetrovanie odhalilo potenciálny motív spojený s islamistickým extrémizmom,“ uvádza sa vo vyhlásení metropolitnej polície. Vyšetrovanie vedú príslušníci špeciálneho protiteroristického útvaru polície. Podľa dostupných indícií by útočník mal byť britským občanom somálskeho pôvodu. “Polícia sa domnieva, že útočník konal sám,“ dodáva AP.

Sir David Amess (1952 – 2021). Foto: TASR/AP

Amess bol otvoreným kritikom hnutia LGBT, oponoval nárokom sexuálnych menšín na privilégiá podobné manželstvu, bol tiež oponentom britského zákona, ktorý zaviedol homosexuálne „manželstvo“. V roku 2005 patril k podporovateľom výrazného obmedzenia práva a faktický zákaz potratov v Anglicku a Walese (Severné Írsko a Škótsko má v tejto téme autonómiu). Zasadzoval sa za všetky známe obmedzenia týrania zvierat, zákaz lovu na líšky a podobne.

Bol tiež veľkým suverenistom. Odhodlane podporoval brexit a bol kritický ku spolustraníkom, ktorí chceli výsledky referenda obísť miernou dohodou s EÚ. Patril medzi zástancov tvrdého odchodu z EÚ, patril k hnutiu Leave Means Leave. Hoci pôvodne podporoval vojnu v Iraku, rýchlo sa stal jej oponentom a tiež odporcom vojny v Sýrii a kritikom zahraničnej politiky Tonyho Blaira. Podporoval tiež návrh na odvolanie Blaira z funkcie.

K útoku došlo v piatok v metodistickom kostole Belfairs v meste Leigh-on-Sea, približne 62 kilometrov východne od metropoly Londýn, krátko po 12.05 h miestneho času (13.05 hodine nášho času).

Polícia uviedla, že po útoku na mieste zadržala 25-ročného muža pre podozrenie z vraždy. „Momentálne je vo väzbe a v súvislosti s prípadom po nikom inom nepátrame,“ uvádza sa vo vyhlásení polície z anglického grófstva Essex. Zranený poslanec bol na mieste ošetrený, ale napokon svojim zraneniam podľahol.

Násilie voči britským politikom je až prekvapivo časté. V júni 2016 neonacistický útočník počas kampane pred referendom o brexite postrelil a následne dobodal poslankyňu Labouristickej strany Jo Coxovú.

V prípade Davida Amessa ide o druhý útok islamistického teroristu v Európe za posledný týždeň. V stredu päť ľudí prišlo o život a ďalší dvaja utrpeli zranenia pri útoku v nórskom meste Kongsberg. Páchateľom bol Dán ozbrojený lukom a šípmi. Pred útokom konvertoval na islam.

Je to útok na demokraciu

Britský premiér Boris Johnson v sobotu na znak úcty položil kvety pri kostole v meste Leigh-on-Sea, kde deň predtým 25-ročný útočník na smrť dobodal poslanca vládnej Konzervatívnej strany Davida Amessa. Jeho pamiatku si prišli uctiť viacerí politici vrátane ministerky vnútra Priti Patelovej, lídra opozičnej Labouristickej strany Keira Starmera či predsedu Dolnej snemovne Lindsayho Hoylea. Informovala o tom agentúra Reuters.

Britský premiér Boris Johnson (vpravo) a líder labouristickej strany Keir Starmer nesú kvety pri kostole v meste Leigh-on-Sea, kde deň predtým 25-ročný útočník na smrť dobodal poslanca vládnej Konzervatívnej strany Davida Amessa. Foto: TASR/AP

Prítomní politici opísali tento čin ako útok na demokraciu. Patelová však zdôraznila, že poslanci by mali pokračovať vo „vykonávaní svojich povinností“. „Žijeme v otvorenej spoločnosti, v demokracii. Nemôžeme sa nechať zastrašiť nijakým jednotlivcom,“ apelovala. Bývalý minister obrany Tobias Ellwood však predtým navrhol, že stretnutia poslancov tvárou v tvár s voličmi by mali byť dočasne prerušené, kým sa neprehodnotia bezpečnostné opatrenia.

Reuters konštatuje, že hoci sídlo britského parlamentu – Westminsterský palác – strážia ozbrojení policajti, vo volebných obvodov poslancov bezpečnosť zaistená nie je.

Ako píše stanica Sky News, britská polícia vyhlásila, že bude kontaktovať každého poslanca, aby po tomto čine zaistila ich bezpečnosť. Vyzvala ich, aby okamžite nahlásili akékoľvek bezpečnostné obavy, ktoré sa vyskytnú a upovedomili políciu i o svojich aktivitách v nadchádzajúcich dňoch.

(ste, dan, tasr)


Ďalšie články