Rolling Stones stiahli z turné skladbu Brown Sugar, podľa kritikov oslavuje otroctvo

Ron Wood Mick Jagger Keith Richards Rolling Stones, zľava gitarista Ron Wood, spevák Mick Jagger a gitarista Keith Richards počas koncertu v kalifornskom Inglewoode v noci na 15. októbra 2021. Foto: TASR/AP

Svetoznáma britská rocková kapela Rolling Stones škrtla zo svojho najnovšieho turné s názvom No Filter pesničku Brown Sugar (Hnedý cukor). Skupina tvrdí, že k tomuto kroku pristúpila pre obavy z toho, že fanúšikovia v 21. storočí nedokážu prijať, že skladba je o hrôzach otroctva, a nie jeho oslavou.

Informácia o tom, že skladbu Brown Sugar na novom turné Rolling Stones nezahrajú, padla v nedávnom rozhovore pre Los Angeles Times. 77-ročný gitarista Keith Richards potvrdil, že táto pieseň tentokrát nezaznie. Spolu s frontmanom kapely Mickom Jaggerom však dodal, že ju nechcú z koncertov vyradiť natrvalo.

„Čo nepochopili, že tá pesnička je o hrôzach otroctva, ale aj tak sa ju snažia pochovať?“ reagoval Richards v interview na kritiku, podľa ktorej je song Brown Sugar rasistický.

Spevák a spoluautor skladby Mick Jagger argumentoval tým, že do tohto turné sa skrátka nehodila. „Brown Sugar hráme od roku 1970 na každom koncerte, takže sme sa rozhodli, že skladbu na chvíľu vyradíme a uvidíme, čo ďalej,“ povedal 78-ročný spevák. Dodal pritom, že by sa v budúcnosti mohla na koncerty znova vrátiť.

Kritika alebo nepochopenie?

Brown Sugar bola číslom jeden v hitparáde Billboards v máji 1971 a dnes má na streamovacej platforme Spotify takmer 170 miliónov prehratí.

„Je to najpopulárnejšia pesnička o systematickom znásilňovaní čiernych žien v otroctve a oslavná hymna nevýslovných zločinov,“ povedala o skladbe z repertoára Rolling Stones Daphne Brooksová z odboru afroamerických štúdií na Yaleovej univerzite.

Hudobný producent Ian Brennan sa v roku 2019 pustil do Rolling Stones kvôli Brown Sugar v článku pre Chicago Tribune, kde hit opísal ako rasistický a sexistický. Kritizoval kapelu za to, že zarába na skladbe, ktorá podľa neho oslavuje otroctvo, mučenie, znásilňovanie a pedofíliu.

Inšpirácia pre hit

Za inšpiráciu pre Brown Sugar je médiami striedavo označovaná jedna z dvoch černošských speváčok spájaných s Jaggerom, Claudia Lennearová alebo Marsha Huntová.

„Keď tú pesničku napísal, nevyvolávalo to vo mne pocit, že by bol práve on tým otrokárom. Bol to jeho uhol pohľadu. V žiadnom prípade si nemyslím, že by oslavoval otrokárstvo. Ak niečo (oslavoval), tak sex s niekým, akože skóroval,“ povedala Lennearová pre NBC.

Dodala, že stiahnutie pesničky z koncertov, aj keď možno len dočasné, ľutuje. Na koncerte v kalifornskom Inglewoode 15. októbra už hit Brown Sugar nezaznel.

Problematická je pre kritikov napríklad hneď úvodná časť textu, v ktorej sa spieva:

Gold coast slave ship bound for cotton fields
Sold in a market down in New Orleans
Scarred old slaver knows he’s doing alright
Hear him whip the women just around midnight
Brown sugar how come you taste so good?
Brown sugar just like a young girl should

(Otrokárska loď zo zlatého pobrežia, smerujúca k bavlníkovým poliam
Predaná na trhu dole v New Orleans
Zjazvený starý otrokár vie, že sa má dobre
Počuť ho okolo polnoci bičovať ženy
Hnedý cukrík, ako to, že tak dobre chutíš?
Hnedý cukrík, tak ako by mladé dievča malo)


Ďalšie články