Tretina pacientov ležiacich na českých JIS-kách je plne zaočkovaná

V Bosne a Hercegovine je zaoèkovaných len asi 12 percent obyvate¾ov Ilustračný záber. Foto: TASR/AP

Tretina covidových pacientoch na českých jednotkách intenzívnej starostlivosti je plne zaočkovaná. Podľa imunológa Václava Horejšího nie sme svedkami ničoho prekvapujúceho. České údaje sú v tomto ohľade omnoho smutnejšie ako tie z okolitých štátov.

Rovnako ako na Slovensku, aj v Českej republike v posledných dňoch a týždňoch štartuje nová vlna ochorenia COVID-19. Hoci sú na tom naši susedia po pandemickej stránke výnimočne podstatne lepšie ako my, aj ich nemocnice zažívajú nový nápor pacientov.

Podľa dát tamojšieho ministerstva zdravotníctva, o ktorých vo štvrtok informovala CNN Prima NEWS, bolo v zdravotníckych zariadeniach v utorok hospitalizovaných celkovo 388 pacientov, pričom necelá tretina z nich podstúpila kompletnú vakcináciu.

Vo vážnom stave na jednotke intenzívnej starostlivosti ležalo k utorku 98 osôb a rovnako tretina z nich, presnejšie 29, mala za sebou dve dávky očkovacej látky.

Za mesiac október až do uzávierky tohto článku zomrelo v Česku 17 plne zaočkovaných ľudí.

Údajne nejde o prekvapenie

Podľa imunológa Václava Hořejšího v tomto prípade nejde o nič výnimočné. „Dobre vieme, že vakcinácia nie je stopercentne účinná. Zvlášť u ľudí, ktorí majú oslabený imunitný systém, napríklad sú starí alebo trpia poruchami imunity. Nie je na tom vôbec nič prekvapujúce, od začiatku sa vedelo, že očkovanie proti infekcii chráni zhruba z 90 percent,“ povedal pre CNN Prima NEWS.

Expert však na druhej strane uviedol, že štúdie, ktoré tento výsledok preukázali, sa uskutočňovali na vzorke relatívne mladých a zdravých ľudí. „Pri rizikových skupinách je ochrana proti infekcii nižšia, približne na úrovni 70 až 80 percent, ale viac chráni pred ťažkým priebehom či hospitalizáciou. Ani tu to však nie je stopercentné,“ dodal imunológ.

Horejší sa zároveň posťažoval na to, že hoci je k dispozícii prostriedok, ktorý je zdarma a účinkuje, stále existuje vysoký počet, ktorí sa z „hlúpych“ alebo iných dôvodov nenechajú zaočkovať. Prioritou by vraj malo byť sústrediť sa práve na nich.

„Dôležitá je aj tretia očkovacia dávka. Účinnosť ochrany pred ochorením postupne klesá, najmä u tých, ktorí dostali obe dávky začiatkom tohto roka. Tretia dávka je u nich akási poistka a je rozumné, že sa s jej očkovaním začalo,“ doplnil lekár.

Trikrát toľko ako v Nemecku

V Česku je v súčasnosti plne zaočkovaných vyše šesť miliónov ľudí, teda v prepočte viac ako 56 percent obyvateľov, čo je zhruba o 14 percent viac ako na Slovensku.

Drvivá väčšina z nich má aplikovanú dvojdávkovú vakcínu Comirnaty od konzorcia Pfizer/BioNTech. Jej účinnosť klesla z pôvodných 91 percent s príchodom delta variantu na 66 percent. Vyplýva to z rozsiahlej štúdie amerického Centra pre kontrolu a prevenciu chorôb (CDC) zverejnenej v lete.

Kuriozitou je, že číslo plne zaočkovaných ľudí na jednotkách intenzívnej starostlivosti je v Česku podstatne vyššie ako v okolitých štátoch. V Nemecku ide o 10 percent pacientov, v Rakúsku to bolo začiatkom októbra 17 percent.

To, koľko pacientov nachádzajúcich sa vo vážnom stave je plne zaočkovaných na Slovensku, nie je známe. Web korona.gov.sk zverejňuje iba podiel vakcinovaných osôb na celkovom počte hospitalizovaných. V súčasnosti ide približne o 18 percent ľudí. S potvrdeným covidom v našich nemocniciach leží takmer deväťsto osôb.


Ďalšie články