Televízne tipy: Potopenie ponorky Kursk a životopisný film o britskom novinárovi Garethovi Jonesovi

Bez názvu Film Kursk. Foto: youtube/reprofoto

Pred nami je víkend a s ním aj televízne tipy. Čakajú nás životopisné filmy, snímky natočené podľa knižnej predlohy ako Táto krajina nie je pre starých, Zemianska česť alebo seriál Zulejka otvára oči.

PIATOK

Film Táto krajina nie je pre starých je natočený podľa knižnej predlohy autora Cormaca McCarthyho. Snímka sa odohráva roku 1980 v Texase. Hlavný hrdina Moss nachádza rozstrieľané autá a pri nich niekoľko mŕtvych tiel. Pri jednom z nich leží kufrík plný peňazí. Moss vie, že ak si ich vezme, tak to vôbec nemusí dopadnúť dobre. Napriek tomu to urobí. Odvtedy ho začne prenasledovať neľútostný zabijak Chigurh, ktorý sa pred ničím nezastaví. Film je naplánovaný o 22:15 na Jednotke.

Predposledná časť seriálu Zulejka otvára oči je adaptáciou rovnomennej knihy mladej tatárskej spisovateľky Guzeľ Jachiny. Dej sa odohráva v ťažkom období 20. storočia, keď krutá boľševická moc ťažko postihovala všetkých, ktorí sa nezmierili s jej diktatúrou. Siedma časť sa začne o 20:40 na Dvojke.

Polina mala záľubu v tancovaní už od útleho detstva. Ako malá sa dostala do tanečnej školy profesora Bojinského. Tá od prvej chvíle smeruje Polinu ku klasickému ruskému baletu. Časom má mladá žena možnosť stať sa členkou baletného súboru v prestížnom moskovskom Veľkom divadle. No keď sa raz zúčastní na predstavení moderného tanca, úplne ju to vykoľají. Začína mať pochybnosti o tom, či je balet to, čo v živote chce. Vzdáva sa všetkého, čo dosiahla v klasickom tanci, a odchádza do Francúzska. Tam sa jej však nedarí presadiť. Francúzsku drámu Polina odvysiela o 23:05 stanica ČT art.

SOBOTA

Chlapec Ethan spolu s mamou zachránia šteňa zlatého retrievera a od prvej chvíle ho považuje za jedného z najbližších priateľov. Zviera pri ňom bolo stále, pri prvej láske, sklamaní, úspechoch aj neúspechoch. Psí vek je však oveľa kratší ako ľudský, a tak napokon Bailey zomiera. Narodí sa však v tele iného psa, čo sa zopakuje ešte niekoľkokrát. Bailey však nezabudol na svojho prvého majiteľa, no nevie, či sa ešte niekedy uvidia a či v ňom Ethan spozná svojho milovaného psa. Film Psia duša pôjde o 16:10 na TV Markíza.

Snímka Kursk zobrazuje katastrofické udalosti, ktoré sa stali v roku 2000 na palube jadrovej ponorky K-141 Kursk. Tá bola pýchou Severného loďstva ruského vojenského námorníctva a všetci si o nej mysleli, že je nepotopiteľná. Dvanásty august ich však vyvedie z omylu. Po výbuchoch sa ponorka dostala až na dno arktických vôd Barentsovho mora. Na palube sa nachádzalo 118 ľudí. Pre námorníkov sa začína boj s časom o prežitie. Film začne o 20:00 na ČT2.

Na sobotu je pripravená aj ďalšia časť očkovacej lotérie Byť zdravý je výhra. Minulý týždeň sa po prvýkrát relácia odvysielala v inom čase, to sa odrazilo aj na výhercoch. Z piatich ľudí si výhru odniesli len dvaja. Doteraz bolo vyžrebovaných takmer 85-tisíc ľudí, ktorí si odniesli od sto po 100-tisíc eur. Byť zdravý je výhra odvysiela Jednotka o 20:30.

NEDEĽA

Mladý britský novinár Gareth Jones odchádza v roku 1933 do Sovietskeho zväzu. Jeho snom je spraviť rozhovor so samotným Stalinom. Na mieste sa stretáva s neuveriteľnou totalitnou kontrolou. No po záhadnej smrti jeho kolegu Paula Kleba, ktorý bol na stope odhalenia Stalinových „úspechov“, sa Jones rozhodne jeho prácu dokončiť. Film Pán Jones známej poľskej režisérky Agnieszky Hollandovej prinesie Česká televízia na druhom programe o 22:25.

Na nedeľu popoludní je pripravený film pre pamätníkov z roku 1957 Zemianska česť. Snímka je nakrútená podľa knižnej predlohy Jána Kalinčiaka Reštavrácia. Ide o historickú satiru z prvej polovice 19. storočia, ktorá zachytáva úpadok zemianstva. Film, v ktorom bol rozprávačom legendárny Ladislav Chudík, pôjde o 16:35 na Jednotke.

Zároveň je v slovenských kinách od štvrtka nový slovenský film režiséra Petra Kerekesa Cenzorka. Filmári prešli dvanásť nápravných zariadení na Ukrajine a je to vidieť. Poslednou štáciou bol ženský ústav v Odese, kde strávili natáčaním šesť rokov. Cenzorka bola úspešná aj za hranicami Slovenska, na filmovom festivale v Benátkach získala cenu za najlepší scenár.


Ďalšie články