Advent nie je čakanie na Godota

airport-802008_1280 Foto: pixabay

Horiaca ružová svieca na adventnom venci naznačuje, že vstupujeme do tretieho týždňa adventného obdobia nedeľou Gaudete alebo radostnou nedeľou. 

Liturgická farba je výnimočne ružová a na rozdiel od ostatných adventných nedieľ je v tento deň povolená aj kvetinová výzdoba v kostoloch. Zmena farby a výzdoba majú nanovo povzbudiť veriacich pokračovať v duchovnej príprave na vianočné sviatky. 

Radujte sa!

Názov nedele GAUDETE je odvodený od textu vstupnej antifóny – Gaudete in Domino semper – “Ustavične sa radujte v Pánovi. Opakujem: Radujte sa! Vaša miernosť nech je známa všetkým ľuďom. Pán je blízko. O nič nebuďte ustarostení. Ale vo všetkom modlitbou, prosbou a so vzdávaním vďaky prednášajte svoje žiadosti Bohu…” (Flp 4, 4 – 6). Antifóna vystihuje celkový ráz nedele. Aj v tomto náročnom období poznačenom neistotou a strachom z pandémie neohrozene a jasne zaznieva výzva: Radujte sa! 

Radosť vs. naivita

V dnešnom druhom čítaní nám apoštol Pavol adresuje slová: “Bratia, ustavične sa radujte! Bez prestania sa modlite, pri všetkom vzdávajte vďaky, lebo to je Božia vôľa v Kristovi Ježišovi pre vás!” (1 Sol 5, 16) Pápež František v jednom zo svojich príhovorov pomenoval tri postoje, ktorými nás Pavol práve v tomto čítaní pozýva pripraviť sa na Pánov príchod:

“Prvým je ustavičná radosť; druhým vytrvalá modlitba; tretím je neprestajné vzdávanie vďaky.” Radosť a optimizmus v týchto dňoch môžu na niekoho pôsobiť ako naivita. No táto nedeľa nepozýva kresťanov k naivite, ale ako dodáva pápež František, k “hlbokej radosti, ktorou je pokoj: vnútornej radosti”.

Kde ožíva tvoje srdce?

Raz sme sa s neterami hrali hru, v ktorej museli odpovedať na rôzne otázky. Zatiahli sme do hry aj ich “tatka” a vytiahol si práve otázku: “Čo ťa vie najviac potešiť?” Usmial sa a povedal: “Moje deti.” V tej chvíli rozhodne potešil svoje dcéry, ktorým sa po tomto vyznaní rozžiarili tváre. Čo je pre teba zdrojom radosti? Pri čom sa ti rozžiari tvár, kedy a kde ožíva tvoje srdce? 

Pre niekoho sú to blízke vzťahy, rozhovory s milovanou osobou, deti, pohľad na krásu, modlitba, čítanie Svätého písma… Ak nám chýba radosť, je vysoko pravdepodobné, že trávime málo času pri jej zdroji. Vtedy je na mieste prehodnotiť svoje priority.

Možno namiesto čítania o dianí vo svete radšej budovať ten svet okolo seba, namiesto rozprávania o druhých hovoriť s tými, ktorí sú vedľa nás. Namiesto hundrania snažiť sa pomenúvať to, za čo všetko sme vďační. A namiesto mudrovania a čítania o názoroch mysliteľov stretnúť sa v modlitbe s Bohom.

Návrat k prameňu

Pápež František hneď v úvode apoštolskej exhortácie Evangelii Gaudium hovorí o tom, že “radosť evanjelia napĺňa srdce a celý život tých, ktorí sa stretávajú s Kristom. Tí, ktorí sa ním nechajú zachrániť sú oslobodení od hriechu a smútku, od vnútorného prázdna a izolácie. S Ježišom Kristom sa stále rodí a znovuzrodzuje radosť.” 

Neostávajme uväznení v smútku, neistote a znechutení. Vráťme sa opäť k prameňu radosti. Advent nie je čakanie na Godota. Je očakávaním príchodu Tešiteľa sveta. Očakávajme ho teda s nádejou a rozžiarenou tvárou.


Ďalšie články