Čo sa stalo Lučanskému? Pokus o samovraždu Kolíková odmietla

Milan Luèanský Prezident Policajného zboru Milan Lučanský počas tlačovej konferencie v Bratislave v utorok 30. júna 2020. Foto: Martin Baumann/TASR

AKTUALIZOVANÉ Bývalý policajný prezident Milan Lučanský, ktorého zadržali v rámci policajnej akcie Judáš a je stíhaný pre podozrenia z korupcie, bol vo štvrtok hospitalizovaný. Objavilo sa viacero verzií o tom, čo bolo príčinou tejto hospitalizácie. Ministerka Mária Kolíková sa k nim vyjadrila v nedeľu na tlačovej konferencii.

Milan Lučanský skončil vo štvrtok vo vojenskej nemocnici v Ružomberku. Zdroj blízky zranenému pre médium .týždeň uviedol, že Lučanský bol prijatý na krčnom oddelení, kde mu operovali okolie oka. Príčinou mala byť prasknutá cievka pri cvičení. Odtiaľ ho previezli na očnú ambulanciu, kde ho stráži policajná eskorta.

Hovorkyňa ružomberskej nemocnice Petra Dišková odmietla médiám sprístupniť informácie týkajúce sa tejto veci. „Informácie o hospitalizácii nemôžem potvrdiť ani vyvrátiť z dôvodu ochrany osobných údajov. Nemocnica všeobecne v takýchto prípadoch musí mať vždy súhlas pacienta,“ uviedla.

Pokus o samovraždu? Kolíková hovorí o dezinformáciách

Podľa výpovedí zdrojov z prostredia nemocnice malo ísť o zranenie nadočnicového oblúku a očnej bulvy. Objavili sa preto dohady o tom, že malo ísť o potýčku, čo však Zbor väzenskej a justičnej stráže (ZVJS) odmietol.

„Ústav Prešov neeviduje v danom období fyzické napadnutie obvineného alebo odsúdeného ani použitie donucovacích prostriedkov voči obvinenému alebo odsúdenému,“ povedala hovorkyňa ZVJS Monika Kacvinská.

Ďalšia z neoverených informácií operuje s tým, že Lučanský si vo väzbe siahol na život. Akým spôsobom a prečo by si pri tom zranil práve oko nie je známe, keďže aj vo väzbe bol pod dohľadom.

Ministerka spravodlivosti Mária Kolíková v nedeľu na tlačovej konferencii informovala, že neexistujú žiadne obavy ohľadom zdravotného stavu Lučanského.

Zároveň odmietla, že by sa bývalý prezident pokúsil o samovraždu. Poprela tiež, že by za zranením Lučanského bolo cudzie zavinenie. Malo ísť o nešikovný pád. V cele mal byť Lučanský sám.

Fico: Nikto nám nechce nič povedať

Do veci sa zapojil aj expremiér a predseda strany SMER-SD Robert Fico. Ten ministerku spravodlivosti Máriu Kolíkovú vo videu požiadal, aby príčinu Lučanského hospitalizácie uviedla na pravú mieru.

„My telefonujeme, pýtame sa, nikto nám nechce nič povedať. Ako máme veriť, že to bola nejaká nehoda? Prečo si nemáme myslieť, že došlo napríklad k zásahu policajtov voči Milanovi Lučanskému? Prečo nemáme veriť, že došlo ku konfliktu medzi obvinenými?“ pýtal sa rečnícky Fico.

Lučanský mal podľa neho „reálne výsledky v boji proti mafii“, a preto by ministerka mala predstúpiť pred verejnosť a vysvetliť, čo presne sa stalo vo väznici. Kolíková obdobné informácie o pôvode Lučanského zranení označila za „konšpirácie a dezinformácie“ a cudzie zavinenie či napadnutie dôrazne vylúčila.

„Nemám vedomosť, že by pán Lučanský utrpel iné zranenia ako tie, ktoré sú skôr dôsledkom vlastnej neopatrnej činnosti a ktoré sú menej závažné a – súčasne – ktoré iniciatívne a preventívne vyšetril personál v príslušnom ústave a následne sa im aj venoval personál v príslušnej nemocnici,“ informovala Kolíková.

O prípad sa začal zaujímať aj novozvolený generálny prokurátor Maroš Žilinka, ktorý uložil krajskému prokurátorovi, aby preskúmal okolnosti súvisiace s poškodením zdravia obvineného Lučanského.


Ďalšie články