Signal je četovacia aplikácia pre všetkých, ktorých prioritou je bezpečnosť a súkromie

IMG_6633-1 Ilustračný obrázok. Foto: Martin Minka

Pravidelná rubrika o technológiách, aplikáciách a novinkách zo sveta smartfónov a inej elektroniky.

Četovanie sa stalo súčasťou každodenného života ľudí po celom svete. Počas dňa odošleme a prijmeme stovky správ cez rôzne aplikácie a sociálne siete. V každom smartfóne je dnes nainštalovaný Messenger, WhatsApp či Instagram.

Ak ste sa niekedy báli, že tieto sociálne siete nie sú bezpečné, alebo len chcete vyskúšať inú aplikáciu na písanie, dobrou voľbou môže byť Signal. Aplikácia zameraná na bezpečnosť sa rýchlo môže stať spoľahlivým správcom vašich správ.

Odporúčaný celebritami či bezpečnostnými znalcami

Signal je prioritne zameraný na bezpečnú a diskrétnu komunikáciu medzi používateľmi. Vďaka bezpečným základom je aplikácia vystavaná tak, že vaše správy nemôže čítať ani vývojársky tím. Sú zašifrované, podobne aj hovory.

Svoju popularitu si získal aj medzi svetovými osobnosťami. CEO sociálnej siete Twitter Jack Dorsey k aplikácii napríklad hovorí: „Verím Signalu, pretože je dobre vybudovaný, ale čo je ešte dôležitejšie, vďaka tomu, ako je postavený: má otvorený zdrojový kód a je financovaný výlučne z darov a dobrovoľných príspevkov. Osviežujúci príklad toho, ako by sa mali budovať kritické služby.“  

Foto: Martin Minka

Účet viazaný na telefónne číslo je výhodou

Fungovanie a používanie Signalu je ľahko pochopiteľné a nevyžaduje si žiadne zručnosti. Nový účet si v aplikácii vytvárate k svojmu telefónnemu číslu, na ktoré vám príde overovací kód. Ak budete neskôr meniť smartfón, je nutné preniesť si konverzácie, na čo potrebujete starší i nový telefón.

Keďže používanie Signalu je podmienené telefónnym číslom, kontaktovať vás môžu iba osoby, ktoré na vás majú kontakt a používajú Signal. Otravných či nepríjemných správ od neznámych osôb sa netreba báť.

Skromné nastavenia a možnosť SMS správ

Na hlavnej stránke sa nachádzajú všetky konverzácie. V nastaveniach si môžete upraviť vzhľad zmenou farebného motívu na tmavý či zmenšením písma. Prispôsobiť osobný profil je možné výberom profilovej fotografie alebo stručným životopisom.

K svojmu profilu je možné pridať krátky popis. Foto: Martin Minka

V nastaveniach Signalu sa nachádza aj možnosť prepojiť si ho s aplikáciou SMS a MMS správy. To znamená, že všetky konverzácie môžete mať na jednom mieste. Treba však pamätať na to, že aplikácia nie je schopná šifrovať SMS správy odosielané kontaktom, ktoré nepoužívajú Signal.

Bezpečnejšia alternatíva pre všetkých

Aplikácia Signal ponúka presvedčivý stupeň bezpečnosti a súkromia aj pre skeptikov. Vďaka financovaniu založenému na daroch a fungovaniu bez reklám, nie je nutné obávať sa, že sa vaše údaje poskytnú tretím stranám. Prístup k nim nemajú ani vývojári Signalu.

Možnosť prepojenia SMS správ vie byť praktická pre ľudí, ktorí chcú mať všetky konverzácie v jednej aplikácii. Navyše je možné prepojiť si Signal so svojím počítačom, takže k nim máte prístup z viacerých zariadení.

Prepojiť Signal si môžete napríklad s notebookom. Foto: Martin Minka

Signal je dostupný pre smartfóny s operačným systémom Android a iOS, ale aj počítače Mac, Windows či Linux.


Ďalšie články