Dankovi v zle zostrihanom videu ušiel vulgarizmus. Z jeho šírenia obviňuje Sulíka

Richard-Sulik-Andrej-Danko-O-5-minut-12

Predsedovi mimoparlamentnej SNS Andrejovi Dankovi sa podarilo faux pas, na ktoré bude slovenský internet pravdepodobne spomínať ešte roky. V zle zostrihanom videu, ktoré umiestnil na vlastný facebookový profil, mu z úst vypadol vulgarizmus. Situáciu kurióznu samu o sebe navyše neskôr okorenila jeho konfrontácia s ministrom hospodárstva, ktorého predtým obvinil z toho, že stojí za spravovaním satirickej stránky Zomri.

Slovenská národná strana (SNS) je dnes považovaná za subjekt, ktorý má bližšie k politickému cintorínu než k parlamentným laviciam. Jej predseda Andrej Danko sa však tento trend snaží rôznymi spôsobmi zvrátiť a svoju značku zviditeľniť prakticky na každej téme, ktorá v spoločnosti rezonuje.

Jednou z nich je aj zdravotný stav českej hlavy štátu Miloša Zemana, ktorý sa náhle zhoršil po tamojších parlamentných voľbách, čo dospelo až k hospitalizácii na ARO.

Výzva adresovaná Čaputovej

Danko na margo Zemanovej zlej kondície na Facebooku zverejnil video, v ktorom odsúdil publikovanie jeho presnej diagnózy zo strany českého Deníka N a vyzval jeho slovenskú náprotivku Zuzanu Čaputovú, aby Zemana podporila a krok českých novinárov odsúdila.

„Česká republika je nám najbližšia a prezident Zeman si nezaslúži, aby niekto hodnotil jeho zdravotný stav, aby lekár, ktorý ho v živote nevidel, sa k nemu vyjadroval a aby sa toho zúčastňovala slovenská politická a mediálna scéna,“ povedal ďalej Danko.

Nepozornosť, ktorú si budeme pamätať dlho

Video, ktoré líder SNS na svojom profile vydal vo štvrtok o pol štvrtej poobede, má však svoje nepodarené dvojča, ktoré politik zverejnil krátko predtým v rovnaký deň. Respektíve, postaral sa o to zrejme nepozorný administrátor jeho účtu na sociálnej sieti.

V pôvodnej verzii totiž politikovi na konci zle zostrihaného videa ušiel vulgarizmus „k*k*t“. Ten si neodpustil po tom, ako si uvedomil, že sa mu do éteru podaril vypustiť ďalší brept: „Žiaden novinár by nemal určité hranice prekročovať.“

Hoci politik/administrátor prvú verziu zmazal, predmetnú časť z nej sa podarilo archivovať a objavila sa na satirickej stránke Zomri, kde bleskurýchle získala obrovskú popularitu. V čase písania článku na ňu reagovalo viac ako 11-tisíc ľudí a 1,5-tisíca užívateľov Facebooku ju zdieľalo.

Danko sa obratom snažil využiť faux pas vo svoje prospech a na rovnakú sociálnu sieť umiestnil správu portálu Plus 7 Dní o tom, že Čaputová Zemanovi poslala podporný list.

„Video splnilo účel, prezidentka ‚poprekročovala‘ svoj tieň… a konečne podporila prezidenta Zemana. Pozdravujeme Sulíkove Zomri a ďakujeme za reklamu. PS: Za tú nadávku sa ospravedlňujem. Dnes trháme internety. Andrej,“ okomentoval článok.

Mimochodom, podľa hovorcu prezidentky Martina Strižinca, Čaputová adresovala podporné slová českému štátnikovi už začiatkom týždňa. „Vážený pán prezident, viem, že prežívate ťažké chvíle, preto si Vám dovolím zaželať veľa zdravia a síl, a tiež rýchle zotavenie,“ odkázala mu.

Sulík a Danko sa stretli v komentároch

Keď Zomri zverejnilo screenshot predmetného Dankovho príspevku, okrem iných sa pod ním objavil komentár ministra Richarda Sulíka (SaS), ktorý reagoval na tvrdenie, že mu Zomri patrí. „Za málo, Andrej, tešíme sa s tebou,“ uviedol šéf rezortu hospodárstva.

Na Sulíka vo vlákne následne reagoval aj Danko. „Pozdravujem Rišo, máš šikovných chlapcov na ‚tomtom‘ Zomri. Tvoja radosť, moja radosť,“ napísal s odkazom na svoj ďalší slávny brept.


Ďalšie články