Po slovách o čurillovskej mafii žiada vyšetrovateľ od Kollára ospravedlnenie a 100-tisíc eur

Mimoriadna schôdze NR SR k nárastu cien energií Boris Kollár. Foto: Martin Baumann/TASR

Bratislavský súd nedávno pustil štvoricu vyšetrovateľov NAKA z väzby s odôvodnením, že ich stíhanie je neopodstatnené. Predseda zákonodarného zboru Boris Kollár sa však za označenie mafián, ktoré adresoval jednému z nich, ospravedlniť nemieni. Dnes má na krku žalobu, pričom vyšetrovateľ Ján Čurilla od neho žiada aj 100-tisíc eur.

Písal sa 17. september a predseda Národnej rady SR Boris Kollár sa postavil pred kamery s ďalším jemu vlastným plamenným prejavom. Náš druhý najvyššie postavený ústavný činiteľ v ňom vysvetľoval, prečo sa nebude zúčastňovať na zasadnutiach pracovnej skupiny, ktorá má riešiť obnovu dôvery v právny štát.

Odborníkov k stolu krátko predtým zvolal premiér Eduard Heger (OĽaNO). „Zmeny budú zamerané na profesionalitu, bezúhonnosť, kompetencie jednotlivých aktérov a revíziu Trestného zákona a Trestného poriadku. Povedané zjednodušene, z orgánov činných v trestnom konaní musíme vypudiť mafiu,“ vyhlásil o skupine predseda vlády.

Poslednou kvapkou vo vojne medzi inštitúciami pred poskladaním permanentného štábu bolo obvinenie štvorice vyšetrovateľov NAKA z tímu Očistec, o ktoré sa postaral Úrad inšpekčnej služby (ÚIS) na rezorte vnútra. Medzi nimi bol aj dlhoročný vyšetrovateľ NAKA Ján Čurilla.

Práve jeho menom Kollár na mimoriadnom brífingu šermoval. „Nebudem podporovať, aby na druhej strane vznikla nová mafia, môžem ju pokojne nazvať ‚čurillovská‘, a tá bude robiť to isté, len pod nejakým krásnym heslom a transparentom, ale bude zneužívať zákon,“ povedal okrem iného.

100-tisíc eur

Ako informuje portál Aktuality, vo štvrtok podal Čurilla na Kollára za jeho výrok žalobu na ochranu osobnosti. Obvinený policajt žiada verejné ospravedlnenie a odškodné vo výške 100-tisíc eur.

Vyvrcholenie sporu v tejto podobe pritom nie je úplným prekvapením. Čurillov advokát Peter Kubina už podľa portálu po vynesení výroku avizoval, že jeho klient očakáva ospravedlnenie. Upozornil, že ak tak politik neurobí, bude ho jeho klient žalovať.

V texte žaloby sa píše, že vyjadrenia na adresu vyšetrovateľa Čurillu sa absolútne nezakladajú na pravde, neakceptujú zásadu prezumpcie neviny a neprimeraným spôsobom zasahujú do osobnostných práv žalobcu. „Obvinenie z príslušnosti k zločineckej skupine je skutkovým tvrdením, ktorého pravdivosť musí jeho pôvodca dokázať,“ uvádza sa.

„K sume sme dospeli v prvom rade na základe konkrétnych okolností tohto prípadu, ktoré priamo zvyšujú intenzitu poškodenia dobrého mena nášho klienta. Tieto okolnosti sú dané tým, kto, čo, o kom, kde, kedy a akým spôsobom povedal. Rovnako sme sa riadili aj súdnou praxou v porovnateľných prípadoch,“ citujú Aktuality Kubinu.

Ak sa Čurillovi podarí 100-tisícový balík od šéfa Sme rodina vysúdiť, peniaze by mali po odpočítaní nákladov poputovať na dobročinné účely, uviedol Kubina.

Zo štvorkoalície trojkoalícia?

Od daného vyjadrenia Kollára sa koaličné vzťahy značne naštrbili. Minister financií Igor Matovič v diskusnej relácii TA3 V Politike 19. septembra skonštatoval, že nazvať Čurillu mafiánom je za všetky čiary.

Šéf OĽaNO toho času otvoril aj otázku existencie koalície bez Sme rodina, teda strany, ktorá bola dlhé mesiace jeho najvernejším partnerom vo vládnom štvorlístku. Pobrať by sa vraj mohla vtedy, ak by blokovala to, čo Matovič nazval „očistným procesom“.

Sám Kollár sa v koalícii silou-mocou držať nechce. Tému balenia kufrov navyše nedávno otvoril aj v súvislosti so svojím odmietavým postojom voči reforme nemocníc a súdov. „Keď nás chcú za to vyhodiť, pokojne, ja odídem,“ povedal Kollár pred pár dňami.

Predseda parlamentu pred niekoľkými dňami uviedol, že sa za svoj výrok neospravedlní dovtedy, dokým budú vyšetrovatelia obvinení. Hoci trestné konanie v ich prípade pokračuje, krajský súd ich pustil z väzby s vysvetlením, že ich stíhanie nie je opodstatnené.


Ďalšie články