Macronov minister školstva vyhlásil vojnu progresívnej ideológii. Chce pred ňou chrániť mládež aj celé Francúzsko

Pochod demonštrantov hnutia tzv. žltých viest Ilustračná fotografia. Foto: TASR/AP

Pred rozdeľujúcou woke ideológiou sa musíme brániť, tvrdí francúzsky minister školstva Jean-Michel Blanquer. Obáva sa, že môže ovplyvniť budúcoročné voľby. Založil preto think-tank, ktorý má presadzovať hodnoty vlastné francúzskym republikánskym princípom.

Heslá francúzskej republiky znejú sloboda, rovnosť, bratstvo, ale jedným dychom by sme k nim mohli pridať sekularizmus, humanizmus, univerzalizmus. Druhá trojica princípov je podľa francúzskeho ministra školstva hodná ochrany a zveľaďovania, obzvlášť pri pohľade na woke ideológiu, ktorá bujnie predovšetkým v USA a v Spojenom kráľovstve.

Minister Jean-Michel Blanquer preto založil think-tank „Republikánske laboratórium“, ktorý začal fungovať v stredu (13. októbra). Má slúžiť ako diskusné a výskumné centrum zamerané na mládež. Založené je na štyroch princípoch z francúzskej ústavy: nedeliteľnosti, sekularizmu, demokracie a sociálneho zmieru. Riadiť ho bude Ilana Cicurelová, europoslankyňa za vládnu stranu Republika v pohybe, ktorú založil prezident Emmanuel Macron.

Francúzske médiá hovoria o ministrovi, ktorý „vyhlásil vojnu woke ideológii“, chce pred „woke doktrínou chrániť mládež aj Francúzsko“ alebo vedie „križiacku výpravu proti woke“.

Woke rozdeľuje, my chceme spájať

Ministra po spustení laboratória vyspovedala trojica redaktoriek denníka Le Monde. Pýtali sa ho, na čo bude laboratórium slúžiť.

„Keď nehovoríme ´Nech žije Republika´, stále nevieme, čo sa za tým heslom skrýva. Organizácia, ktorú som otvoril, chce ukázať konkrétny obsah tohto sloganu, predovšetkým mládeži,“ uviedol Blanquer.

Do think-tanku chce prizývať osobnosti z rôznych oblastí, konfrontovať idey a stimulovať celospoločenskú diskusiu. Hoci vo Francúzsku už existujú rôzne štátne inštitúcie zamerané na sekularizmus, podľa Blanquera bude táto nezávislejšia, otvorenejšia a zameraná osobitne na mladých.

Francúzsky minister školstva Jean-Michel Blanquer. Zdroj: OECD/flickr.com

Minister sa netají tým, že think-tank má byť jedným z nástrojov, ako zabrániť rozširovaniu polarizujúcich hodnotových sporov (na Slovensku sa často používa slovné spojenie „kultúrne vojny“) z USA. Obáva sa, že vyhrotené spoločenské ideologické spory by mohli ovplyvniť budúcoročné voľby podobne, ako tie americké. Rovnako chce bojovať proti kultúre rušenia (cancel culture).

„Nie je to jediný cieľ tohto laboratória. Je pravdou, že Francúzska republika je protikladom ´wokismu´. V USA táto ideológia a reakcia na ňu umožnila, že sa Donald Trump dostal k moci, Francúzsko a jeho mládež sa niečomu podobnému musia vyhnúť. Laboratórium bude presadzovať republikánske [francúzske, pozn. red.] hodnoty. Sú protikladom tejto ideológie, ktorá štiepi a rozdeľuje,“ vysvetlil Blanquer.

Minister kladie dôraz na sekularizmus, ktorý je jednou z francúzskych základných princípov. Intenzívne ho presadzuje aj prezident Macron.

Pred výročím vraždy učiteľa Samuela Patyho

Minister otvoril think-tank zameraný na sekularizmus len tri dni pred smutným výročím vraždy stredoškolského učiteľa Samuela Patyho (16. októbra 2020), ktorému podrezal hrdlo islamský radikál z Čečenska. Udalosť otriasla Francúzskom, kde požívajú vzdelanie a učitelia osobitný rešpekt.

Motívom vraždy boli karikatúry zo satirického týždenníka Charlie Hebdo, ktoré Paty ukazoval študentom na seminári o slobode slova. Jedna z gymnazistiek tvrdila, že učiteľ vyzýval moslimských študentov ešte pred ukázaním karikatúr, aby odišli z triedy.

Študentka, ktorá obvinila učiteľa Samuela Patyho zo zosmiešňovania proroka Mohameda počas vyučovania, neskôr priznala, že klamala a udalosť vôbec nevidela. Jej otec však na internete rozdúchal kampaň proti učiteľovi, ktorá ho napokon stála život. Leitmotívom kampane boli slogany o údajnej islamofóbii učiteľa.

Vyšetrovanie vraždy sa po roku od smutnej udalosti ešte neskončilo. „Je to rozsiahly spis vzhľadom na počet tém a otázok, ktoré otvára. Týka sa sekularizmu, školstva, rodičovstva, šírenia informácií na sociálnych sieťach,“ uzatvára Virginie Le Royová, advokátka rodiny Samuela Patyho.


Ďalšie články