Režiséri v spolupráci so Samsungom natáčajú filmy na smartfóny. Predaje počítačov opäť mierne vzrástli

Film_Samsung_titulka Film Princess & Peppernose. Foto: YouTube/Samsung

Pravidelná rubrika o technológiách, aplikáciách a novinkách zo sveta smartfónov a inej elektroniky.

Uplynulé dni priniesli zaujímavé informácie zo sveta počítačov i mobilných telefónov. Kórejský technologický gigant Samsung začal spolupracovať s filmovými režisérmi na snímkach, ktoré sú natočené na najnovších smartfónoch výrobcu. Medzičasom vzrástli predaje počítačov.

Samsung chce ukázať potenciál dnešných fotoaparátov v mobile

Odvetvie mobilných technológií nekompromisne napreduje míľovými krokmi. Výrobcovia neustále predstavujú nové vynálezy či zlepšenia tých, ktoré už poznáme.

Poukázať na to, na akej vysokej úrovni dnes smartfóny sú, chce kórejský Samsung. V spolupráci s niekoľkými režisérmi vyprodukoval filmy nakrútené na Samsung Galaxy S21 Ultra, najnovší model značky.

Jedným z režisérov je Joe Wright. Má za sebou filmy ako Pýcha a predsudok či Pokánie. Spolu s technologickým gigantom vytvorili film Princess & Peppernose, píše GSMArena.  

Upútavka na krátkometrážny film Princess & Peppernose.

Okrem neho spolupracoval s kórejskou značkou aj nováčik Mo Sha, ktorý smartfónmi natočil náhľad do detských konfliktov v malej škole. Film nesie názov Kids of Paradise. Oba majú premiéru na filmovom festivale v Južnej Kórei tento mesiac.

Predaje počítačov mierne stúpli, očakáva sa zásah nedostatkom čipov

V treťom štvrťroku kalendárneho roku 2021 zaznamenal predaj počítačov a notebookov mierny nárast. Celkový počet viac ako 84 miliónov predaných kusov znamená medziročný posun o päť percent.

Predajom stále dominuje značka Lenovo, ktorej s takmer 20 miliónmi predaných kusov patrí 23-percentný podiel na trhu. Tesne za ním je HP. Značka si medziročne pohoršila a patrí jej tak pätina trhu, upresňuje Canalys.

Hoci najväčší nárast predajov zaznamenala Južná Amerika, ani Európa nezaostáva. V našich podmienkach predajom pomohol prechod na prácu z domu a dištančné vzdelávanie.

Napriek tomu sa očakáva, že čísla čoskoro ovplyvní nedostatok čipov, ktorému sa Štandard venoval už minulý týždeň a aj v osobitnom článku.

notebook huawei
Ilustračné foto: Martin Minka

V Česku končí 3G sieť, uvoľňuje sa priestor pre 5G

Operátor T-Mobile sa v Českej republike rozhodol vypnúť sieť 3G, o čom informoval vo svojej tlačovej správe už koncom septembra. Momentálne prebieha druhý týždeň jej postupného odstavenia, s ktorým sa začalo na Morave.

Takýto krok však neznamená výrazné obmedzenie pre používateľov. Hovory a SMS správy dnes spoľahlivo fungujú prostredníctvom 2G siete, zatiaľ čo dátové pripojenie v súčasnosti zabezpečuje 4G alebo aj LTE sieť. Vypnutie sa tak dotkne menej ako jedného percenta zákazníkov.

Vypnutím siete 3G sa uvoľní frekvencia potrebná na rozvoj najnovšieho typu pripojenia 5G. Jeho problematike sa Štandard venoval v osobitnom článku. Aj na Slovensku už operátori pracujú na budovaní siete 5G, o vypínaní starších sietí však dosiaľ neinformovali.


Ďalšie články