Budúcnosť očkovania je bezbolestná. Ihly má nahradiť laser

Ambulantní lekári zaèali oèkova proti ochoreniu COVID-19 Ilustračný obrázok. Foto: Miroslava Mlynárová/TASR

Nový spôsob laserového očkovania má zvýšiť percento zaočkovaných. Okrem bezbolestnej aplikácie bude aj ekologickejší.

Holandskí vedci vyvíjajú laserovú technológiu, ktorá umožní bezbolestné očkovanie. Mechanizmus agentúre Reuters opísal David Fernandez Rivas, výskumník z Massachusettského technologického inštitútu (MIT).

Systém dostal pomenovanie „Bubble Gun“. Je podobný hračkárskej pištoli a pomocou laseru vtláča drobné kvapôčky očkovacej látky cez vonkajšiu vrstvu pokožky. Proces je vraj rýchlejší ako uštipnutie komárom a mal by byť bezbolestný, pretože sa nedotkne nervových zakončení v koži.

„V priebehu milisekundy sa sklo, ktoré obsahuje tekutinu, zahreje laserom. Vytvorí sa tak bublina, ktorá kvapalinu vytlačí rýchlosťou najmenej sto kilometrov za hodinu,“ opísal vedec. Látka prenikne pokožkou bez poškodenia, takže miesto očkovania nie je vidieť voľným okom.

Ekologické a bez strachu

Rivas očakáva, že vynález pomôže zaočkovať viac ľudí, keďže početná skupina injekciu odmieta práve pre strach z ihiel. Laserové očkovanie by mohlo zabrániť riziku kontaminácie špinavými ihlami a znížiť množstvo zdravotníckeho odpadu.

Vďaka grantu od Európskej únie vo výške 1,5 milióna eur sa úspešne zrealizovalo testovanie vzoriek na laboratórnom tkanive. Ešte v októbri chce nová startupová spoločnosť požiadať o financovanie skúšok na dobrovoľníkoch. Na testovaní a predaji technológie bude začínajúca firma spolupracovať s farmaceutickým priemyslom.

Podľa odborníkov môže trvať jeden až tri roky, kým sa metóda sprístupní širokej verejnosti.

V hre je aj nazálny sprej

V Rusku sa v utorok začalo pilotné očkovanie vakcínou Sputnik V vo forme spreja. O podrobnostiach z klinických testov vakcíny nevieme, takže zatiaľ nepoznáme nežiaduce účinky ani jej účinnosť. Nazálna vakcína je určená pre deti vo veku osem až dvanásť rokov a aplikovať sa bude v dvoch dávkach na klinike v Petrohrade.

Prezident Vladimir Putin uviedol, že Rusko potrebuje urýchliť očkovaciu kampaň proti COVID-19, pretože krajina zaznamenala najvyšší počet denných úmrtí od začiatku pandémie.

Nazálnu vakcínu skúšajú aj v Spojených štátoch. Z predklinických testov na myšiach a fretkách v júli vyplynulo, že sprej vyvolal produkciu protilátok a bunkovú imunitu, ktoré úplne ochránili zvieratá pred smrteľnými dávkami vírusu.

Oproti očkovacím látkam v injekcii má vakcína v spreji významnú výhodu. Nielenže chráni pred infekciou, ale tiež významne znižuje pravdepodobnosť jej prenosu. Súčasné vakcíny totiž poskytujú ochranu skôr pred vážnym priebehom ochorenia. 

„Výhodou je, že sa stimuluje tvorba IgA protilátok, ktoré zohrávajú kľúčovú úlohu pri ochrane slizníc pred vírusom. Okrem toho sa podnecuje tvorba protilátok a špecifických T buniek, ako to robia súčasné vakcíny,“ vysvetlila v súvislosti s nazálnou vakcináciou virologička Tatiana Betáková z Biomedicínskeho centra Slovenskej akadémie vied a Prírodovedeckej fakulty Univerzity Komenského v Bratislave.

Bunky v nosnej sliznici a dýchacích cestách sú hlavnou vstupnou bránou pre infekciu vírusom SARS-CoV-2 a súčasne aj miestom, kde sa koronavírusové bunky premnožia natoľko, že sú následne schopné napadnúť telo.


Ďalšie články