Spustilo sa očkovanie treťou dávkou a očkovanie detí od päť rokov + pravidlá

V zariadení pre seniorov - Domov pri kríži v bratislavskej Dúbravke sa konalo druhé kolo oèkovania seniorov Ilustračný obrázok. Foto: Martin Baumann/TASR

Prinášame podmienky a presný postup registrácie na očkovanie posilňujúcou dávkou vakcíny proti covidu.

Rezort zdravotníctva v stredu sprístupnil možnosť registrácie na tretiu dávku vakcíny proti COVID-19. Očkovanie treťou dávkou je dobrovoľné, určené je pre pacientov s oslabenou imunitou.

Ide o pacientov:

  • na aktívnej liečbe nádorových ochorení a hematologických malignít po transplantácii orgánov užívajúcim lieky na oslabenie imunitného systému
  • po transplantácii kmeňových buniek v posledných 2 rokoch
  • užívajúcich lieky na potlačenie imunitného systému (napr. chemoterapia, reumatologické a iné imunitne podmienené ochorenia liečené imunosupresívnou liečbou s alebo bez systémových kortikoidov),
  • so strednou alebo závažnou primárnou imunodeficienciou – podľa zváženia ošetrujúceho klinického imunológa a v závislosti od charakteru ochorenia
  • s primárnou alebo sekundárnou aspléniou
  • chronickým renálnym zlyhávaním
  • s pokročilou alebo neliečenou HIV infekciou
  • na liečbe vysokými dávkami kortikoidov alebo iných liekov potláčajúcich imunitnú odpoveď

Národné centrum zdravotníckych informácií bude podľa zoznamov od zdravotných poisťovní posielať SMS správy všetkým pacientom na základe ich diagnóz.

Po doručení informačnej SMS sa môžu zaregistrovať na stránke www.korona.gov.sk alebo www.vakcinacia.nczisk.sk. Po pridelení termínu sa dostavia na nimi zvolené miesto a budú zaočkovaní.

Základom je informačná SMS – bez nej sa na tretiu dávku nedá elektronicky registrovať. Ak ste však SMS dostali, môžete elektronickú registráciu vynechať a dostaviť sa priamo do vakcinačného centra, kde sa dá zaočkovať bez registrácie. Pre efektívnejší manažment pacientov však ministerstvo odporúča, aby záujemcovia využili registračný formulár.

Pacienti, ktorí SMS správu nedostanú, ale majú diagnózu, ktorá ich oprávňuje na podanie tretej dávky, musia navštíviť svojho ošetrujúceho lekára. Ten im po zhodnotení ich zdravotného stavu vystaví výmenný lístok. S ním sa následne bez registrácie dostavia do vakcinačného centra alebo k ambulantnému lekárovi, ktorý očkuje proti ochoreniu COVID-19.

Podanie tretej dávky vakcíny pre túto skupinu pacientov je možné najskôr štyri týždne po plnom zaočkovaní.

Kritická infraštruktúra má prísnejšie pravidlá

V ďalšom kole sa na rad dostanú prioritné skupiny obyvateľstva, kde sa tretia dávka dáva ako posilňovacia. Dostanú ju ľudia s dobre vytvorenou imunitou, aby im táto imunita dlhšie vydržala.

Ide o osoby vo zvýšenom riziku nákazy SARS-CoV-2, čiže zdravotníkov, zamestnancov DSS a terénnych pracovníkov.

Proces očkovania zdravotníckych pracovníkov je v réžii samotných nemocníc. Ambulantní lekári sa budú môcť dať zaočkovať po dohode s konkrétnou nemocnicou.

Očkovanie klientov zariadení sociálnych služieb prebieha prostredníctvom výjazdových očkovacích tímov. Rezort práce zhromažďuje požiadavky jednotlivých zariadení, ktoré následne posiela ministerstvu zdravotníctva. Po preverení údajov sú zoznamy posielané na jednotlivé samosprávne kraje, ktoré koordinujú výjazdové očkovanie vo svojich regiónov.

Očkovanie týchto skupín je možné najskôr pol roka po podaní druhej dávky vakcíny. Nevzťahuje sa na tých, čo covid prekonali a sú plne očkovaní.

Očkovanie rizikových detí od päť rokov

Očkovať sa môžu aj deti vo veku od päť rokov, ak sú vážne ohrozené ťažkým priebehom covidu. Medzi rizikové ochorenia patria:

  • neurovývinové ochorenia
  • chronické pľúcne ochorenia
  • závažné poruchy imunity
  • aktívne onkologické ochorenia
  • chronické srdcové zlyhávanie a pľúcna hypertenzia
  • vážna forma anémie
  • iné ochorenia po zvážení lekára – špecialistu

Pred očkovaním musí rodič alebo zákonný zástupca vyplniť žiadosť o očkovanie, poučenie a informovaný súhlas. Ošetrujúci lekár musí dieťaťu vyplniť výmenný list. Dokumenty sú zverejnené na webstránke ministerstva.

Následne rodič alebo zákonný zástupca zaregistruje dieťa na stránke www.korona.gov.sk alebo www.vakcinacia.nczisk.sk. Po pridelení termínu sa dieťa s rodičom alebo zákonným zástupcom dostaví do nimi zvoleného vakcinačného centra. Tie budú v špecializovaných ambulanciách v Bratislave, Martine a v Košiciach.

Je nevyhnutné, aby rodič alebo zákonný zástupca na očkovanie dieťaťa priniesol aj lekárom vyplnený výmenný list. Bez neho nebude dieťa zaočkované.

(tasr, est)


Ďalšie články