Bývalí straníci Kažimíra držia. Koalícia a prezidentka ho vyzývajú na odstúpenie. Guvernér odísť nemieni

podpredseda Peter Kažimír Peter Pellegrini Robert Fico

Guvernér Národnej banky Peter Kažimír môže zostať vo funkcii, hovoria jeho bývalí stranícki kolegovia. Na odchod ho vyzývajú koaličné strany aj prezidentka. Expremiér Igor Matovič ho momentálne považuje za neodvolateľného. Kažimír odstúpiť nemieni.

Aktualizované

Pod niekdajším podpredsedom Smeru-SD a ministrom financií Petrom Kažimírom sa trasie stolička. Aktuálny guvernér Národnej banky Slovenska (NBS) čelí obvineniu z podplácania. Kažimír mal priniesť vtedajšiemu šéfovi Finančnej správy Františkovi Imreczemu úplatok vo výške zhruba 50-tisíc eur od podnikateľa Michala Suchobu. Vypovedá o tom práve spomínaný Imrecze, ktorý je obvinený vo viacerých kauzách a spolupracuje s políciou. Exminister obvinenia odmieta.

Imrecze a Suchoba tiež v minulosti vypovedali o úplatku 150-tisíc eur v hotovosti, ktoré mali skončiť u Petra Pellegriniho. Vtedy bol štátnym tajomníkom na ministerstve financií, ktoré riadil Kažimír. Dnes je Pellegrini predsedom Hlasu-SD. Prebratie úplatku popiera.

Guvernér NBS sa na podporu straníckych exkolegov napriek obvineniam stále môže spoľahnúť.

„Kažimír je obvinený, ale platí prezumpcia neviny. Myslím si, že mu to nebráni naďalej vykonávať pozíciu guvernéra NBS až do času, keď bude definitívne rozhodnuté. Ja mu verím, aj jeho vyjadreniam, že sa nič také nestalo,“ skonštatoval Pellegrini.

Líder Smeru-SD Robert Fico považuje obvinenie za účelové. Vládnu stranu OĽaNO už v lete obvinil, že Kažimíra chce nahradiť exministrom financií Ivanom Miklošom, ktorý sa do funkcie guvernéra NBS „tlačí ako slon do drogérie“.

„Bol by blázon, keby odstúpil. Za čo? Za tento vymyslený príbeh?“ uviedol Fico. Hovorí, že obvinenie Kažimíra je postavené len na výpovedi kajúcnika Františka Imreczeho.

Odstúpiť, odstúpiť

Prezidentka SR Zuzana Čaputová vyhlásila, že na mieste Petra Kažimíra by veľmi vážne zvažovala odstúpenie z funkcie pre ochranu mena inštitúcie, ktorú teraz zastupuje. „Je to jedno z mnohých obvinení. To, čo sa na Slovensku za posledné mesiace deje, je veľmi dôležitá očista a náprava správnym smerom,“ skonštatovala prezidentka.

Veľmi podobne sa vyjadrila aj ministra spravodlivosti Mária Kolíková, ktorej stúpenci po odchode zo strany Za ľudí vstúpili do poslaneckého klubu SaS. Strana SaS rovnako vyzvala Kažimíra na odstúpenie vzhľadom na obvinenie, ktorému čelí vo vysokej štátnej funkcii.

„Ja si myslím, že pán Kažimír by mal odstúpiť sám. Videli sme to pri všetkých funkcionároch, nominantoch Smeru-SD, či už to bol špeciálny prokurátor, šéf finančnej správy a ďalší funkcionári,“ poznamenala vicepremiérka Veronika Remišová.

Téme sa už predtým venoval poslanec Peter Kremský (OĽaNO), ktorý Kažimíra vyzýval na odstúpenie ešte pred obvinením.

Kažimír nemieni odísť

Peter Kažimír, ktorý čelí obvineniu z korupcie, však neplánuje odstúpiť z funkcie. Vyplýva to z jeho reakcie na slová prezidentky SR Zuzany Čaputovej, ktorá vyhlásila, že by v jeho situácii veľmi vážne zvažovala odstúpenie. Guvernér NBS považuje obvinenie za nespravodlivé. Chce očistiť svoje meno.

„Toto obvinenie priamo nesúvisí s činnosťou národnej banky. Pracujem na sťažnosti proti obvineniu. Nespáchal som žiadny trestný čin a budem si plniť svoje úlohy guvernéra aj naďalej,“ zdôraznil Kažimír.

„Obvinenie pociťujem a vnímam ako obrovskú nespravodlivosť a urobím všetko pre očistenie svojho mena a obranu inštitúcie, ktorú zastupujem,“ podotkol. Uviedol, že si váži hodnoty, ktoré predstavuje prezidentka SR, a jej stanovisku rozumie.

Matovič: Guvernér NBS je neodvolateľný

Ak sú obvinenia voči guvernérovi NBS pravdivé, vo funkcii by nemal ostať, uviedol minister financií a líder OĽaNO Igor Matovič. Dodal, že Kažimír je vo svojej funkcii „neodvolateľný“. „Musí to byť v tejto situácii asi o jeho slobodnom rozhodnutí, lebo to nemáte ako vyriešiť vzhľadom na to, že má imunitu ako guvernér národnej banky,“ doplnil.

Kažimír síce má imunitu, ale odvolateľný je. Guvernér NBS má vďaka európskym zmluvám ako člen orgánov Európskej centrálnej banky trestnoprávnu imunitu. Dovtedy, kým je vo funkcii.

Guvernéra NBS podľa zákona vymenúva a odvoláva prezident Slovenskej republiky na návrh vlády schválený Národnou radou SR. Obvinenie však nestačí a zákonných dôvodov na odvolanie je len pár. Musel by byť napríklad právoplatne odsúdený alebo zbavený spôsobilosti na právne úkony. Po odhlasovaní parlamentom ho potom prezidentka môže nezávisle od európskej imunity odvolať.

Pripomeňme, že predseda výboru Národnej rady SR pre hospodárske záležitosti Peter Kremský (OĽaNO) vyzval guvernéra Kažimíra na odchod z funkcie ešte v auguste tohto roka. Dôvodom boli informácie o korupcii na ministerstve financií a finančnej správe, keď bol Kažimír ministrom.

Kažimír bol vymenovaný za guvernéra NBS v marci 2019, funkcie sa ujal v júni 2019. Prešiel do nej priamo z čela ministerstva financií, ktoré riadil od roku 2012. Opozícia ho za to kritizovala a považovala krok za spolitizovanie funkcie guvernéra NBS. Kažimír nahradil Jozefa Makúcha, ktorý z postu odstúpil predčasne, pôvodne mal byť guvernérom až do roku 2021. Makúch predčasný odchod, o ktorom sa špekulovalo mesiace, nevysvetlil.


Ďalšie články