Polícia postrašila videom z kontrol. Po záplave negatívnych reakcií vypla komentáre

PZ Foto: Facebook

Policajný zbor SR chcel do mysle občanov pomocou Facebooku a capslocku vryť skutočnosť, že mimoriadne kontroly v prevádzkach, na konci ktorých môže stáť mastná pokuta, stále pokračujú. Skončilo sa to nevídanou vlnou odporu, po ktorej musel zrušiť možnosť komentovať svoj príspevok.

Tretia vlna koronavírusu má na Slovensku stúpajúcu tendenciu. Počty nových infikovaných sa pomaly, ale isto začínajú rátať skôr v tisíckach ako v stovkách a množstvo obetí v desiatkach. Vrchol pritom podľa odborných predpokladov ešte len príde.

Policajný zbor, pravdepodobne vedomý si tejto skutočnosti, na sociálnej sieti publikoval v utorok odstrašujúce live video, v ktorom jeho príslušníci kontrolovali dodržiavanie pandemických pravidiel v prevádzkach.

Na zverejnených záberoch vidno dvoch mužov zákona, ako po boku hygieničiek vstupujú do bližšie nešpecifikovaného gastro zariadenia, fungujúceho v režime OTP, a skúmajú varovné piktogramy/nápisy na dverách a covid pasy dvoch hostí.

Zhruba trojminútový záznam s popisom NAŽIVO: MIMORIADNE KONTROLY STÁLE POKRAČUJÚ, si na Facebooku vyslúžil obrovskú vlnu odozvy. A to aj na pomery stránky, ktorá je podľa predchádzajúceho vyjadrenia samotného zboru v prepočte na obyvateľa najsledovanejším facebookovým oficiálnym policajným účtom v celej Európe.

Už nič nenapíšete

Žiaľ, pre mužov zákona nešlo o pozitívnu popularitu. Video si dovedna vyslúžilo viac ako 10-tisíc reakcií, pričom zhruba 7,4 tisíca z nich bolo v čase písania článku „nahnevaných“ a 1,4 tisíca používateľov sa z príspevku vysmialo.

V priebehu toho, ako začali pod záznamom v podobnom pomere pribúdať aj stovky nesúhlasných a často aj vulgárnych komentárov, policajti virtuálne zakročili a možnosť komentovať video úplne vypli.

Infikovaní očkovaní majú dvere otvorené

Aktualizovaná verzia COVID automatu, ktorá od polovice augusta prevádzkam ponúka možnosť fungovať v troch rôznych režimoch (základ, OTP, kompletne zaočkovaní), sa od začiatku prijímala s pomerne veľkou nevôľou.

Podnikatelia už v úvode upozorňovali, že toto nastavenie bude spojené s odchodom časti klientely, čo môže byť pre nich po dvoch ťažkých lockdownoch likvidačné. Mnohí preto riskujú a zákazníkov ani nekontrolujú, prípadne argumentujú slovami, že na to ani nemajú právo.

Objavuje sa aj kritika, podľa ktorej je systém diskriminačný. A to aj preto, že vstup do prevádzok majú umožnený infekční zaočkovaní ľudia, čo znevýhodňuje nezaočkovaných bezinfekčných a v konečnom dôsledku v rozpore so záujmom chrániť verejné zdravie zhoršuje epidemickú situáciu.

Ohniská ležia niekde inde

Ako v minulosti informoval Štandard, analýza z vlaňajšej jesene preukázala, že medzi ohniská nákazy patria najmä rodiny, pracoviská a zdravotné strediská. Reštaurácie sa vtedy umiestnili až na 17. mieste. Koaličná strana Sloboda a Solidarita bola preto proti ich plošnému zatváraniu v druhej vlne.

Ani počas posledných prázdnin sa nepreukázalo, že by prevádzky boli miestom s častým epidemickým výskytom. Regionálne úrady verejného zdravotníctva so sídlom v Košiciach, Prešove, Žiline, Trenčíne a Bratislave uviedli, že neevidujú ohniská nákazy ochorenia COVID-19, ktorých pôvodom bola oslava prípadne prevádzky reštaurácií.

„Od začiatku prázdnin evidujeme 78 lokálnych epidémií. Ide prevažne o rodinné epidémie od 2 do 5 prípadov, v troch prípadoch išlo o nákazu v zahraničí s následným prenesením do rodiny. Evidujeme aj epidémie v zamestnaní, v zdravotníckom zariadení, v pobytovom tábore a v inštitúcii mimoškolskej aktivity. Epidémie na svadbách alebo v reštauráciách neboli hlásené,“ povedal pre Štandard v auguste Marek Eliáš z odboru komunikácie z Úradu verejného zdravotníctva (ÚVZ).


Ďalšie články