Za zneužívanie sa zodpovedajú priamo kňazi, nie Svätá stolica. Súd jej prvýkrát uznal imunitu

Európsky súd pre ľudské práva. Foto: TASR/Štefan Puškáš Európsky súd pre ľudské práva. Foto: Štefan Puškáš/TASR

Európsky súd pre ľudské práva po prvý raz rozhodol v súvise s nedotknuteľnosťou Svätej stolice. Sudcovia v Štrasburgu jej potvrdili imunitu na súdoch v prípadoch zneužívajúcich kňazov. Nenesie teda zodpovednosť za konanie kňazov a biskupov vo svete.

Svätá stolica má imunitu na súdoch v prípadoch sexuálneho zneužívania kňazov. Rozhodol o tom Európsky súd pre ľudské práva (ESĽP) v Štrasburgu. V kauze známej ako „J.C. a iní verzus Belgicko“ tým nedal za pravdu 24 osobám, ktoré sa vyhlasujú za obete zneužívania kňazov. Ide o občanov Belgicka, Francúzska a Holandska, ktorí žalovali Svätú stolicu, niekoľkých lídrov katolíckej cirkvi v Belgicku a katolíckych združení.

Sťažovali sa na „štrukturálne nedostatočný spôsob, akým sa štát zaoberal problémom sexuálneho zneužívania v cirkvi“, píše sa v odôvodnení. „Ako zistili belgické súdy, nemali právomoc vo vzťahu k Svätej stolici. Žalobcovia tvrdili, že boli pozbavení prístupu na súd.“

Dodajme, že Svätá stolica je subjektom medzinárodného práva, ktorému garantuje nezávislosť Vatikánsky mestský štát. Nie je ani členom Rady Európy, pod ktorú patrí ESĽP.

Belgické súdy zamietli konanie, ktoré sa začalo v roku 2011, keďže nemali právomoc vypočuť tento prípad v súvise so Svätou stolicou. Štrasburský súd tým dal za pravdu Odvolaciemu súdu v Belgicku v tom, že za rozhodnutia belgických biskupov nenesie zodpovednosť Svätá stolica. Navyše, k zneužívaniu došlo v Belgicku a ani pápež, ani Svätá stolica neboli prítomní počas toho, keď malo dôjsť k pedokriminalite. Obžaloba pritom vinila nielen Vatikán, ale aj niekoľkých lídrov katolíckej cirkvi v Belgicku a katolíckych združení.

Od tohto verdiktu sedemčlenného zboru sudcov, medzi ktorými bol i jeden z Belgicka, sa odklonil Judge Pavli z Albánska. Podľa neho súdy v západoeurópskej krajine nevzali do úvahy „povahu zranenia“ žalobcov, ale len to, na akom území k nemu došlo. Dodal, že Svätá stolica je „priamo a výrazne spojená“ s (ne)zvládnutím prípadov „sexuálneho zneužívania zo strany kňazov v belgickej cirkvi“. Proti rozsudku sa môžu odvolať.

Vraj ide o signál pre Vatikán, že môže mlčať a nespolupracovať

V médiách prevládajú v tejto súvislosti negatívne reakcie. ESĽP mal „zasadiť úder obetiam sexuálneho zneužívania duchovnými“, zaznievalo v komentároch. Ide vraj o „pokorujúcu pripomienku beztrestnosti“ Vatikánu vďaka jeho postaveniu zvrchovaného štátu.

„Toto je najtemnejší deň ich života,“ komentoval obhajca 24 žalobcov Walter Van Steenbrugge. Podľa neho je to signál pre Vatikán, že môže mlčať, nespolupracovať s vyšetrovateľmi, skrývať a chrániť kňazov zneužívajúcich deti. „Belgické súdy nikdy neanalyzovali naše dokumenty a tvrdenia. Tvrdili, že nemôžete prísť na súdy, pretože Svätá stolica má imunitu.“

Podobne argumentovali jej kritici aj v júni tohto roka, keď získala štatút pozorovateľa pri Svetovej zdravotníckej organizácii (WHO). Pro-choice aktivisti namietali, že Svätá stolica sa na pôde OSN snaží zamedziť pokroku v takzvaných ženských právach a v právach LGBTI osôb. Obávajú sa, že na rokovaniach vo WHO môže vyraďovať a diskriminovať na základe náboženstva.

Autori právnickej štúdie z roku 2014 pritom uznali, že Svätá stolica v medzinárodných vzťahoch postupuje legitímne, vytvára spojenectvá s konzervatívnymi štátnymi a neštátnymi aktérmi:

„Opiera sa o sekularizované technické tvrdenia a empirické dôkazy a strategicky interpretuje normy v oblasti ľudských práv spôsobmi, ktoré sú v súlade s jej vlastným postavením.“

Médiá v súvise s verdiktom zo Štrasburgu písali, že Svätá stolica čelí „vlne hnevu po celom svete za to, že nedokázala zastaviť sexuálne zneužívanie zo strany kňazov, ktorí vo veľkej väčšine prípadov unikli žalobe“. Rozsudok prišiel len týždeň nato, čo Francúzskom otriasla správa o zneužívaní detí a mladistvých od roku 1950 až doteraz. Kňazi a rehoľníci mali zneužiť najmenej 160-tisíc detí, no celkový počet obetí v cirkvi predstavuje štyri percentá zo všetkých prípadov vo Francúzsku.

Ako sme informovali, niektorí publicisti si všimli neochotu cirkvi diskutovať o správach o zneužívaní. Vatikán sa obáva, že spochybňovanie niektorých zistení by vyznelo tak, akoby sexuálne zneužívanie popieral.


Ďalšie články