Kam sa podela Matovičova reforma daní a odvodov? V rozpočte zahrnutá nie je

Igor Matoviè Minister financií SR Igor Matovič predstavil v máji tri piliere pripravovanej daňovej a odvodovej reformy. Foto: TASR/Martin Baumann

Vládna koalícia sa dohodla na podobe štátneho rozpočtu na budúci rok. Napriek prísľubom ministra financií Igora Matoviča nie sú podľa analytika súčasťou navrhovaného rozpočtu žiadne daňové ani odvodové reformy. Šéf štátnej pokladnice už na jar napríklad hovoril o zjednotení daní.

Koaliční partneri sa dohodli na návrhu štátneho rozpočtu na rok 2022, ktorý ráta s deficitom na úrovni 4,94 percenta hrubého domáceho produktu (HDP). Na rokovanie vlády by mal ísť už vo štvrtok (14. 10.) v takej podobe, v akej bol zverejnený.

V absolútnom vyjadrení by mal schodok štátneho rozpočtu na budúci rok dosiahnuť takmer 5,5 miliardy eur.

Úpravy rozpočtu v parlamente sa podľa predsedu parlamentného finančného výboru Mariána Viskupiča (SaS) nedajú vylúčiť. Ďalšie zvyšovanie schodku je nepravdepodobné. Viskupič tvrdí, že deficit štátneho rozpočtu je najvyšší možný.

Reforma v nedohľadne

Ešte na jar informoval minister financií Igor Matovič (OĽaNO) o veľkých plánoch na daňové a odvodové reformy. V rozpočte sa však s nimi neráta. Upozornil na to analytik Radovan Ďurana z Inštitútu ekonomických a sociálnych štúdií (INESS). Pre Aktuality.sk uviedol, že v návrhu rozpočtu nikde nevidí ani zmienku o daňovo-odvodovej reforme.

Súčasťou zmien, ktoré šéf štátnej pokladnice len veľmi stroho predstavil začiatkom mája, malo byť zlúčenie odvodov do jedného a rovnako aj zjednotenie daní do jednej či mesačný príspevok na dieťa. Minister financií svoje plány zhrnul slovami: „prorodinne, jednoducho, férovo“. Z reformy daní a odvodov, ktorú sľuboval už bývalý minister financií a dnes premiér Eduard Heger, však zatiaľ nič nebolo a zrejme ani v najbližšej dobe nebude.

Vzhľadom na to, že sa s reformami neráta v predloženom pracovnom návrhu rozpočtu na budúci rok, je podľa Ďuranu nepravdepodobné, že by k zmenám došlo. Dva roky pred voľbami už nebude mať vláda chuť presadzovať takéto, zväčša nepopulárne, reformy.

S otázkou, kedy, a či vôbec, bude sľubovaná reforma zverejnená, sa Štandard obrátil na ministerstvo financií. Do vydania textu redakcia odpoveď nedostala. O prípadnú reakciu budeme článok aktualizovať.

Ani v koalícii nič nevedia

Dávnejšie reakcie koaličných partnerov na „pripravovanú“ daňovo-odvodovú reformu naznačujú, že ani oni netušia, čo minister financií v tomto smere vlastne chystá. Dôkazom je napríklad vyjadrenie Matovičovho poradcu a hlavného odborníka strany Za ľudí na ekonomiku Tomáša Meravého. Podľa neho nie je možné hovoriť o reforme, pretože žiadna zatiaľ predstavená nebola.

Tomáš Meravý na tlačovej konferencii na tému daňovo-odvodová reforma (jún 2021). Foto: Dano VeselskýTASR

„Keďže chceme veci popohnať dopredu, tak my ako strana (Za ľudí) sme prišli s vlastným návrhom a jednoducho sme tlačili na túto tému, lebo ju vnímame ako veľmi potrebnú. A takéto ťažké reformy treba presadzovať vždy na začiatku volebného obdobia – a na to aj tlačíme,“ povedal Meravý v rozhovore pre portál Pluska ešte v polovici júla.

Z blokovania daňovej a odvodovej reformy obviňuje Igor Matovič SaS. Predseda liberálov Richard Sulík, ktorý sa do sporov s Matovičom opakovane dostal, keď bol ešte premiérom, v tejto súvislosti uviedol, že trvá na tom, aby nedošlo k zvyšovaniu daní.

„Veľmi jasne sme deklarovali, lebo sme sľúbili voličom, že nebudeme súhlasiť so žiadnym zvýšením daní. A tohto sa budeme držať. A daňová reforma, ktorá príde, tak nemôže mať za následok zvýšenie daňového zaťaženia,“ povedal Sulík koncom septembra.

Pri májovom predstavení daňovo-odvodovej reformy Matovič avizoval, že chce zaviesť finančnú podporu pre rodiny vo výške 200 eur na dieťa mesačne až do jeho dospelosti. Slovensko podľa ministra financií „potrebuje poctivú a pro-rodinnú reformu, ktorá zjednoduší daňový systém a dane budú spravodlivé a férové“. Konkrétne kroky, ktoré by k tomu viedli, odvtedy nepredstavil.

Matovič tiež sľuboval zjednodušenie daňovo-odvodového systému tak, aby v prípade zamestnaneckého pomeru bola z ceny práce odpočítateľná len jedna daň a jeden odvod. Cieľom reformy majú byť podľa Matoviča aj férové dane. To má v praxi znamenať, že všetci ľudia budú za rovnakú formu práce pre toho istého zamestnávateľa platiť tie isté dane a odvody.


Ďalšie články