Z nového Supermana bude bisexuál, ktorý bojuje za práva migrantov či klímu

Ilustrácie z komiksu. Foto: reprofoto/Twitter/DC Comics Ilustrácie z komiksu. Foto: reprofoto/Twitter/DC Comics

Nový Superman, syn Clarka Kenta, je v piatej časti komiksu bisexuál, ktorý sa zamiluje do svojho kamaráta. Zároveň rieši aktuálne témy, ako klimatické zmeny či deportácie migrantov. Tak vyzerá pokračovanie príbehu tohto komiksového hrdinu.

V novej sérii najslávnejšieho komiksového hrdinu Superman: Syn Kal-Ela sledujú čitatelia osudy syna pôvodného Supermana Clarka Kenta. Nakladateľstvo DC Comics sa postavou Jonathana Kenta snaží priblížiť súčasnej mladej generácii.

Z nového Supermana bude preto bisexuál, ktorý sa zamiluje do reportéra Jaya Nakamuru. Zároveň sa v piatom diele tejto série objavia i témy globálneho otepľovania, masakrov na školách či protesty proti deportáciám migrantov.

Podľa autora komiksu Toma Taylora má nový Superman vyznieť viac „súčasne“. „Prišlo mi, že by to bola nevyužitá príležitosť, keby sme Clarka Kenta nahradili ďalším heterosexuálnym belošským záchrancom,“ vyjadruje sa autor pre britskú televíziu BBC.

Zároveň pripomína, že keď s nápadom bisexuálneho Supermana prišiel za spoločnosťou DC Comics, tá už sa s takouto myšlienkou pohrávala dlhší čas. „Vždy som hovoril, že všetci potrebujú svojich hrdinov a každí si zaslúži sa v nich vidieť,“ dodáva autor nového Supermana.

Zmena je život?

Tento krok vyvolal na sociálnych sieťach zmiešané reakcie. Mnoho ľudí nového Supermana víta a majú radosť, že je z neho bisexuál. Kritika sa sústredila najmä na to, že autori z politických dôvodov opäť menia staršie postavy namiesto toho, aby vytvorili nejaké nové.

Taylor je proti takému argumentu. „Vždy budete mať ľudí, ktorí používajú tú starú vetu: nedávajte politiku do komiksov. Zabúdajú, že každý jeden príbeh [v komiksoch, pozn. red.] bol nejakým spôsobom politický,“ tvrdí autor a ako príklad uvádza sériu X-Men. Tá vraj bola analógiou hnutia pre občianske práva.

Postava Supermana vznikla v roku 1938 a v tom období bol takpovediac zosobnením klasického amerického hrdinu. Vyjadrovala to aj jeho hláška: „Pravda, spravodlivosť a americký spôsob života.“ V júli tohto roku ju však spoločnosť DC Comics zmenila na „Pravda, spravodlivosť a lepší svet“. Pracuje sa tiež na filme, v ktorom bude Superman černoch.


Ďalšie články