Guvernér NBS je obvinený z podplácania, Kažimír proti tomu podá sťažnosť

TK Národnej banky Slovenska v Bratislave Guvernér NBS Peter Kažimír. Foto: TASR/Pavol Zachar

Národná kriminálna agentúra (NAKA) obvinila guvernéra Národnej banky Slovenska (NBS) a exministra financií Petra Kažimíra z podplácania. Obvinenie má súvisieť s úplatkom pre vtedajšieho šéfa Finančnej správy Františka Imreczeho. Informoval o tom portál aktuality.sk, ktorému to potvrdilo viacero nezávislých zdrojov.

Kažimír mal v korupčnom prípade podľa portálu zohrať úlohu kuriéra a priniesť vtedajšiemu šéfovi Finančnej správy Františkovi Imreczemu úplatok vo výške zhruba 50-tisíc eur. Vypovedá o tom práve spomínaný Imrecze, ktorý je obvinený vo viacerých kauzách a spolupracuje s políciou.

Prokuratúra ani polícia informáciu zatiaľ nepotvrdili. „V tejto chvíli nie je možné poskytnúť žiadne informácie,“ reagovala pre TASR hovorkyňa Prezídia Policajného zboru Denisa Bárdyová.

Guvernér NBS sa necíti byť vinný zo žiadneho trestného činu. „Skutkový stav v uznesení je nepravdivý a v samotnom odôvodnení chýbajú potvrdzujúce dôkazy. Nemám žiadne informácie a nie som si ani vedomý porušenia zákona, zároveň som nikdy nemal ani žiadny záujem vplývať na akékoľvek konania,“ uviedol Kažimír pre agentúru SITA.

Kažimír podá sťažnosť proti obvineniu z prečinu podplácania. Pre TASR to potvrdil jeho obhajca Ondrej Mularčík. Uznesenie o obvinení bolo Kažimírovi doručené v utorok. „Je obvinený z prečinu podplácania a voči obvineniu podáme sťažnosť,“ spresnil Mularčík s tým, že viac informácií aktuálne poskytnúť nemôže.

Guvernéra NBS podľa zákona vymenúva a odvoláva prezident Slovenskej republiky na návrh vlády schválený Národnou radou SR. Kažimír sa ujal funkcie guvernéra v roku 2019.

(tasr, sita)


Ďalšie články